Çevreciler Fukuşima’nın yıl dönümünde, nükleer santral istemedi

Güncelleme Tarihi:

Çevreciler Fukuşima’nın yıl dönümünde, nükleer santral istemedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2018 16:44

Çevreciler Fukuşima’nın yıl dönümünde, nükleer santral istemedi

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) – MERSİN Nükleer Karşıtı Platform (Mersin NKP), Fukushima nükleer felaketinin 7’inci yıldönümünde, Akkuyu’nun cennetten bir parça olarak kalmaya devam etmesi için çağrı yaptı.
Mersin NKP, Elektrik Mühendisleri Odası’nda platform adına açıklama yapan Dönem Sözcüsü Alpay Antmen, 11 Mart 2011’de dünya tarihi en büyük nükleer felaketlerinden birinin Japonya’nın Fukushima kentinde yaşadığını anımsatarak, bu trajedinin 7 yılı dolmasına rağmen halen bu nükleer kazanın yaralarının sarılamadığını belirtti. Kazanın olduğu santralin halen çevreye yüksek radyasyon yaymaya devam ettiğini belirten Antmen şöyle konuştu:
"Görülen o ki, bu kazanın zararları öyle kolay kolay ortadan kalkmayacak ve yaraları sarılamayacak. Fukushima’yı unutmayın. Depreme dayanır dediler, dayanmadı. Tsunami’den etkilenmez dediler, etkilendi. Kaza 2011 yılında olmasına rağmen  santral 2017 yılında halen yüksek radyasyon yaymaya devam etti. 2017 yılında Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi'nin radyasyonu temizlemesi için tasarladığı robot girdiği reaktörde, en fazla iki saat dayanabildi. 2 saat sonunda çalışamaz hale geldi. Mersin Akkuyu’da da bir nükleer santral yapılmaz isteniyor. Ne Çernobil’den ne de Fukushima’dan ders alınmadan halen Akkyuu’da Nükleer Santral yapılmasında ısrar edilmesini Mersin kamuoyu anlamakta zorluk çekiyor. En son geçen hafta ÇED olumlu raporunun iptali davasında Danıştay 14’ncü Dairesi davayı reddetti. Elbette yargı süreci burada bitmeyecek, elbette önce temyiz ardından gerekirse Anayasa Mahkememiz, olmadı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde hak arayışımız, adalet arayışımız, çevre ve insan sağlığı için mücadelemiz devam edecek. 7’nci yılında unutmayın Fukushimayı diyoruz. Unutmayın Çernobil’i diyoruz."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!