Çevreci yatırım ‘Yeşil Elma’ getirdi

Güncelleme Tarihi:

Çevreci yatırım ‘Yeşil Elma’ getirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 10:03

İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, 390 milyon dolarlık yatırımla 2014’te faaliyete geçen İZDEMİR Enerji’nin çevreci yanının ‘Yeşil Elma Çevre Ödülü’yle doğrulandığını söyledi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’nin en prestijli çevre organizasyonu olan The Green Apple Organisation’un düzenlediği ‘Yeşil Elma Çevre Ödülü’nü bu yıl İZDEMİR Enerji kazandı. İZDEMİR Enerji, dünyanın en prestijli çevre ödüllerinden biri olarak kabul edilen Yeşil Elma Çevre Ödülü’nü Türkiye’de sanayi dalında alan ilk kurum oldu. Hareketli elektrotlu elektrostatik filtre sistemiyle toz emisyon değerini dünya limitlerinin altına çekmeyi başaran İZDEMİR Enerji, ödülünü Londra’da Parlamento Binası’nda gerçekleşen törenle aldı. 

Çevreci yatırım ‘Yeşil Elma’ getirdi

 

Doğruluğumuzun onayı 
Tören sonrası İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, grup şirketlerinden İZDEMİR Enerji’nin aldığı ödülü değerlendirdi. Şahin, Türkiye’den ilk defa bir kurumun sanayi dalında ‘Çevreye Duyarlı Tesis Ödülü’nü aldığına dikkat çekerek, “Yeşil Elma Çevre Ödülü, bronz, gümüş ve altın olarak üç kategoride veriliyor. Biz altın ödülün sahibi olduk. Bugüne kadar her platformda çevreye duyarlı bir tesis yaptığımızı anlattık. Bu ödülle de bizim doğru olduğumuz ortaya çıkıyor. Yaptığımız çalışmaların mükafaatı da uluslararası bir kuruluştan aldığımız ‘Yeşil Elma Çevre Ödülü’ oldu” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

BUNUN İÇİN İKİ KAT YATIRIM YAPTIK

İZDEMİR Enerji Genel Koordinatörü Dr. Olcay Oymak, ödül süreciyle şu bilgileri paylaştı: “Başvuru yapan kurumlara, The Green Organisation çevreyle ilgili 20 soru yöneltiyor. Biz de bu soruları yanıtladık. Tesisimizle ilgili verileri kendilerine sunduk. Ve bağımsız bir kurul tarafından incelemeye alındık. Toz emisyonun gerekli arıtma teknolojileri ve çevre yönetim sistemlerinin kurulmasıyla çok düşük seviyelere düşürülebileceğini ve yanma sonucu oluşan külün ülke ekonomisine geri kazandırılabileceğini kanıtladık. Avrupa’da ilk defa klasik teknolojilere göre iki kat yatırım maliyeti olan hareketli elektrotlu elektrostatik filtre teknolojisini uyguladık. Bu sayede ortalama toz emisyonu 30 mg/Nm3 olan dünya limit değerinin çok altına inerek 1,64 mg/Nm3 değerinde gerçekleştirdik. Elektro filtrelerde tutulan külün tamamını beton ve çimento tesislerine satıyoruz. Atık külü sıfırladık. Tüm bunları da 1994’ten bu yana İngiltere’de uluslararası, bağımsız ve kar gözetmeyen bir organizasyon olan Yeşil Organizasyon’un takdirine sunduk. Ve önemli bir başarıya imza attık.”

Haberin Devamı

Çevreci yatırım ‘Yeşil Elma’ getirdi

‘İZMİR YERİNDE SAYIYOR’ DOĞRU BİR SÖYLEM DEĞİL

‘İzmir gelişmiyor, yerinde sayıyor’ yönündeki eleştirilere katılmadığını söyleyen Halil şahin, “İzmir’de 12 yılda çok şey değişti ve gelişti. Havalimanının hem iç, hem de dış hatları uluslararası standartlarda yenilendi. Kemalpaşa OSB’de yer kalmadı. Ege Serbest Bölgesi büyümek için yer istiyor. Torbalı ciddi sanayi atağında. Aliağa OSB’de doluluk önemli bir noktada. Otellerin sayısı arttı. ‘İzmir gelişmiyor, yerinde sayıyor’ söylemi bana göre doğru değil. Ama İzmir hak ettiği yerde değil” görüşünü paylaştı.

 

YENİ YATIRIM KÖMÜR FİYATINA BAĞLI

Haberin Devamı

İZDEMİR Enerji’nin 2014 Nisan’da faaliyete geçtiğini hatırlatan Halil Şahin, 390 milyon dolarlık yatırımla bu tesisi Aliağa’da kurduklarını belirterek, “350 MW’lik kapasite var. Şu an ikinci etap yatırımlarımız devam ediyor. ÇED Raporu (Çevresel Etki Değerlendirme) tamam. Altyapı yatırımları yapıldı. Şu an dünya piyasalarında kömür fiyatlarında ciddi artış var. 2 ayda 60 dolardan 95’lere çıktı. Bizim ana girdimiz ithal kömür. Termik santralde kullanabileceğimiz kalitede yerli kömür olmadığı için ithalat yoluna gidiyoruz. Yılbaşına kadar süreci izleyeceğiz. Ona göre hareket edeceğiz. Bu nedenle şu an bazı kurumlarda yatırımlarını askıya almış durumda” ifadesini paylaştı.

 

Haberin Devamı

BU SENE DAHA İYİYİZ

İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. ile ilgili de değerlendirme yapan Halil Şahin, “2016’da İZDEMİR, son 2 yıla kıyasla daha iyi durumda. En azından zararına çalıştırmıyoruz. Arz-talep dengesi daha iyi. Sadece ihracat ayağında biraz sıkıntı var. Umarım önümüzdeki yıllarda daha iyi olur. Dünya genelindeki emtia fiyatlarındaki değer düşüşünden dolayı geçtiğimiz yıllarda ciddi zararlar oluşmuştu. Bu sene daha iyi durumda” dedi.

 

ŞİMDİ ÇEVRECİLER ÖVGÜYLE SÖZ ETSİN

Kurdukları tesisle çevre konusunda öncülük yaptıklarını söyleyen Dr. Olcay Oymak, “Yeşil Elma Çevre Ödülü de bu işin ispatı. Her şeyin kitabına uygun yapıldığında övgü bile alınacağını kanıtladık. Bunu da uluslararası bir kuruluş yaptı. Biz her zaman muhalefetin olmasından yanayız. Çevreci kuruluşların varlığı her zaman olmalı. Şimdi çevrecilerin bizden övgüyle söz etmesini ve referans olarak göstermelerini bekliyoruz. 2,5 yıldır çalışan tesisimiz bu konuda en titiz olan Almanya’dan bile daha üstün konumda” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!