GeriSeyahat Çevre bilinci
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çevre bilinci

Çevre bilinci

OZON tabakasındaki delik her geçen gün biraz daha büyüyor... Kutuplardaki buzuldağları yavaş yavaş eriyor...Sanayi atıkları nedeniyle nehir ve deniz canlılarının ölüleri su yüzüne vuruyor... Fırtına ve lodosta batan petrol yüklü gemiler karabatakları, martıları siyahlar içerisinde ölümle burun buruna getiriyor... Aşırı göç nedeniyle, tarım arazileri ve narenciye bahçeleri yok oluyor, yerlerine biçimsiz binalar yükseliyor...

Bu örnekleri artırarak alt alta sıralamak mümkün.

Hepimizin mekanı olan dünya, yaşanmaz bir hal alıyor. Teknolojinin sunduğu nimetlerle yaşantımızı kolaylaştırırken, bir başka taraftan, yerküremizi içinden çıkılmaz bir kaosa sürüklüyoruz.

TARİH VE DOĞA

Doğaya saygının, insanoğlunun vazgeçemeyeceği unsurların başında yer alması gerekiyor. Dünyada her yıl milyonlarca insan, gezi ve tatil amacıyla değişik ülkelere gidiyor. Bu turizm hareketliliğinden en önemli payı, hiç şüphesiz ki, doğası ve tarihi korunmuş bölgeler alıyor.

Turist, tatil seçenekleri arasında, kendine sunulan bölgeler arasında tercihini yaparken, yukarıda saydığımız iki unsura çok dikkat ediyor.

Bakın, yıllar önce üçadalar mevkiinde, Oscar adını koyduğumuz bir balık, tüm dalış ekibinin sevgilisi gibiydi. Elimizden yiyecekleri alır, dalgıçlar ile oynaşırdı. Bu bölgeye tüple yapılan av amaçlı dalışlar, deniz dibindeki canlıların soyunu tüketti. Ve bir gün Oscar da ortadan kayboldu. Bu kayboluş, yöreye dalış yapan dalgıç ve turistleri oldukça üzdü. Oscar ya avlanmıştı ya da üçadalar bölgesinin güvensizliğini farkedip ortadan kaybolmuştu.

DEĞERLERİ KORUMAK

Doğayla barışık olunduğu sürece, bundan herkes nasibini alıyor. Antalya tamamen turizm ile içli dışlı bir bölge. Turizmin olumsuzluğu veya olumlu geçmesi bölge insanını hemen etkiliyor.

Gelin el ele verelim. Doğa harikası olan ülkemizin değerlerini korumak bölge insanımıza düşüyor.

Caretta Carettalardan, binbir ceşit endemik bitkiye, yaşamını topraklarımız üzerinde sürdüren kuşlarımıza kadar, doğayla bütünleşen her türlü değeri korumasını bilelim.

Çünkü, doğa kendisine gösterilen saygıya da saygısızlağa da anında cevap veriyor.

Her birey, üzerine düşen görevi yerine getirir ve doğa ile barışık olursa, bunun faydalarını da görecektir.

Dünya, bize dedelerimizden kalan, bizim de çocuklarımıza bırakacağımız önemli bir mirastır.

Konuk Yazar

Aydın Aytuğ

(Martı Myra

False