Cansuyu kredilerinde zamanlama doğru oldu

Güncelleme Tarihi:

Cansuyu kredilerinde zamanlama doğru oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 00:00

KOSGEB Başkan Yardımcısı Hasan Tanrıöven, sorunların çözümü için KOBİ’lere verilen "cansuyu" kredilerinin ne denli doğru olduğunu küresel krizin kanıtladığını söyledi.

Hasan Tanrıöven, katıldığı bir panelde yaptığı konuşmada, işsizliğin azaltılması ve yeni iş alanlarının yaratılmasında KOBİ’lerin önemli yere sahip olduklarını bildirdi.

Ülke ekonomilerinde toplam işletme sayısının yüzde 90’ından fazlasını, toplam çalışan sayısının yüzde 50’sinden fazlasını ve toplam yatırım ve ihracatın yaklaşık yüzde 40’ını KOBİ’lerin oluşturduğuna dikkati çeken Tanrıöven, Türk ekonomisinde önemli roller üstlenen KOBİ’lerin finansman, modern teknolojiye erişim, bilgi ve iletişim teknolojisinden yararlanma becerisi, ürün ve sistem kalite yönetimi, pazarlama ve finansman yönetimi konularında yetersizlikler yaşadıklarını kaydetti.

KOBİ’lerin, dış şoklara karşı kendilerini koruyacak donanıma sahip olmamaları nedeniyle istikrarlı yatırım ortamına, büyük işletmelerden daha fazla ihtiyaç duyduklarını belirten Tanrıöven, şöyle konuştu:

Doğru düşünmüşüz

"KOBİ’lerin sıkıntısını çözmek için sıfır faizli ’cansuyu kredileri’ ile bir nevi piyasalara para enjekte ederek, bu soruna bir nebze de olsa çözüm bulma noktasında çalışmalarımız var. Küresel krizden önce bu yönde çalışmalarımız zaten vardı. Küresel kriz bunun üzerine geldi. Doğru düşünmüşüz ki küresel kriz bizim doğruluğumuzu ispatlamış oldu. Sorunların çözümü için KOBİ’lere verilen ’cansuyu" kredilerinin ne kadar doğru olduğunu küresel kriz ispatladı."

Tanrıöven, ’cansuyu kredileri’ ile esnafa verilen kredilerde yoğun talep olduğunu dile getirdi. Bin artı bin KOBİ destek kredisinde toplam 1 milyar YTL kredi hacmi, ihracat kredisi için toplam 650 milyon YTL ve esnaf kredisi için de 125 milyon YTL kredi hacmi oluşturulduğunu anlatan Tanrıöven, bu kredilere yoğun talep olduğunu söyledi. Tanrıöven, "Kredi başvurularında para dağıtımına yeni başlandı. Esnaf kredisi için 5 bin esnaf öngörmüştük, 7 bin başvuru var. Bin artı bin KOBİ destek kredisi için 2 bin başvuru bekliyorduk, 5 bin başvuru oldu" dedi.

Küçük firmaların büyük başarıları

TÜRK
Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, KOBİ yılı olarak belirledikleri 2008’de önemli bir rapora imza attıklarını söyledi. Beysel, ’KOBİ’lerin Dönüşüm Mücadelesi: Küçük Firmaların Büyük Başarıları’ adlı raporun Prof. Dr. Erol Taymaz liderliğinde yürütüldüğünü aktardı.

Beysel, bu çalışma ile istihdam ve katma değer yaratan, bölgesel gelişmede etkin rol oynayan, ihracat başarısı gösteren ve yeni teknolojiler kullanan KOBİ’lerin başarı öykülerini derlemeyi, analiz etmeyi ve başarı faktörlerinin diğer KOBİ’lere örnek olmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Global kriz konusuna da değinen Beysel, finans kesiminin yanında bu krizden en fazla etkilenecek kesimin, yeterince güçlü olmayan KOBİ’ler olduğunu söyledi.

Bütün krizlerin ortak bir noktası bulunduğunu, piyasa bilgisine erişim ve krizin bedelini ödeme aşamasında yükün paylaşımının eşit olmadığını ifade eden Beysel, bu asimetriden en olumsuz etkilenen kesimin KOBİ’ler olduğunu söyledi. Beysel, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kriz gelişimini an be an izlemeye takati olmayan şirketleri zamanında ve doğru bilgilendirmek, kredi imkanları daralan KOBİ’ler için fon tahsis etmek, piyasada güven kaybı nedeniyle geçici bir süre zora düşen KOBİ’lere yönetim, lojistik, pazarlama gibi kolaylıkları sağlamak, kriz ortamında KOBİ’lerin çökmesini engelleyebilecek önlemlerin bazılarıdır. Hükümetin kriz ortamında gerekli önlemleri alacağına, piyasayı panik havası sarmasını engelleyeceğine umuyoruz."

TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, KOBİ yılı olarak belirledikleri 2008’de önemli bir rapora imza attıklarını söyledi.

Beysel, bu çalışma ile istihdam ve katma değer yaratan, bölgesel gelişmede etkin rol oynayan, ihracat başarısı gösteren ve yeni teknolojiler kullanan KOBİ’lerin başarı öykülerini derlemeyi, analiz etmeyi ve başarı faktörlerinin diğer KOBİ’lere örnek olmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Global kriz konusuna da değinen Beysel, finans kesiminin yanında bu krizden en fazla etkilenecek kesimin, yeterince güçlü olmayan KOBİ’ler olduğunu söyledi.

Bütün krizlerin ortak bir noktası bulunduğunu, piyasa bilgisine erişim ve krizin bedelini ödeme aşamasında yükün paylaşımının eşit olmadığını ifade eden Beysel, şöyle devam etti: "Kriz gelişimini an be an izlemeye takati olmayan şirketleri zamanında ve doğru bilgilendirmek, kredi imkanları daralan KOBİ’ler için fon tahsis etmek, piyasada güven kaybı nedeniyle geçici bir süre zora düşen KOBİ’lere yönetim, lojistik, pazarlama gibi kolaylıkları sağlamak, kriz ortamında KOBİ’lerin çökmesini engelleyebilecek önlemlerin bazılarıdır. Hükümetin kriz ortamında gerekli önlemleri alacağına, piyasayı panik havası sarmasını engelleyeceğine umuyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!