Çanakkale'de "Piri Reis Müzesi" açıldı

Güncelleme Tarihi:

Çanakkalede Piri Reis Müzesi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 16:43

- "Piri Reis ve Haritaları Sergisi" malzemelerinden oluşan interaktif müzede, ünlü Türk denizcisini ceylan deri üzerine haritayı işlerken betimleyen canlandırma da yer alıyor

Haberin Devamı

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale'de, Valilik ile Ticaret ve Sanayi Odasının (TSO) işbirliğiyle oluşturulan "Piri Reis Müzesi"nin açılışı yapıldı.

Vali Ahmet Çınar, Çanakkale TSO Kongre Fuar Merkezi'nde oluşturulan müzenin açılış törenindeki konuşmasında, ünlü Türk denizcisi Piri Reis'in hala bu kadar net bir haritayı nasıl çizdiğinin tartışıldığını söyledi.

Piri Reis'in Gelibolulu olarak tanındığını anlatan Çınar, şöyle konuştu:

"40 yaşlarında Kilitbahir Kalesi'nde haritasını tamamladığı söylenir. Dolayısıyla kendisi için Çanakkaleli ve hemşehrimiz de diyebiliriz. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığımız Piri Reis'in hem hayatını hem denizciliğini hem de kaptanlığını tanıtmak, insanlarımızın, öğrencilerimizin, gençlerimizin bilincine işlemek maksadıyla güzel bir tanıtım projesi ortaya çıkardı. Biz de bu konuda Bakanlığımıza müzenin Çanakkale'de açılmasını teklif ettik. Bakanlığımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz."

Haberin Devamı

Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, İl Jandarma Komutanı Albay Enver Aydın, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Albay Hasan Tünay, Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, Çanakkale TSO Başkanı Bülend Engin'in de katıldığı törende, müze gezilip Piri Reis'in hayatını anlatan belgesel katılımcılara izletildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca açıldıktan sonra Çanakkale Valiliğine devredilen "Piri Reis ve Haritaları Sergisi" malzemelerinden oluşan interaktif müzede, dokunmatik bir masada yer alan Piri Reis haritası, üç boyutlu multivizyon gösterimi, Piri Reis'in yaşamını konu alan film gösterimi ve haritalar yer alıyor.

Piri Reis'in miras bıraktığı değerleri yaşatmak amacıyla oluşturulan müzede ayrıca, Piri Reis'in ünlü haritasını 500 yıl önce Kilitbahir Kalesi'nde bir yağ kandili ışığında, ceylan derisi üzerine işlerken betimleyen canlandırma da bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!