Büyükşehir Meclisi'nde isim değişikliği tartışması

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir Meclisinde isim değişikliği tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 23:13

Büyükşehir Meclisi'nde isim değişikliği tartışması

Haberin Devamı

 

İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi, aralarında Narlıdere'deki Yavuz Bingöl Sanat Sokağı isminin Berkin Elvan Sokak olarak değiştirilmesinin de yer aldığı ilçelerden gelen sokak ve mahalle ismi değişikliklerini ne kabul ne de reddetti. Hukuk komisyonunun uygun bulmadığı değişiklikler gündemde bırakıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde sokak ve mahalle isimlerinin değiştirilmesiyle ilgili ilçe belediyelerden gelen önergeler tartışma yarattı. Narlıdere Belediyesi Meclisi'nden gelen Yavuz Bingöl Sanat Sokağı'nın isminin Berkin Elvan Sokak, Öğretmenler Sokağı'nın bir kısmının Ali Osman Korkmaz, Torbalı Belediyesi'nden gelen Korucuk Mahallesi'nin isminin Dirmil, Menemen Belediyesi ise Gölcük ve Yeşil Pınar mahallelerinde bulunan 441 nolu sokağın isminin Şehit Serdar Amak olarak değiştirilmesiyle ilgili önergelerle ilgili Meclis karar vermekte zorlandı. Hukuk Komisyonu üç önergeyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Ocak 2015 tarihli İlke kararı, Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik ve Teknik Raporlar nedeniyle uygun bulunmadığına yönelik rapor vermesine karşın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir daha kabul etmemek üzere son kez bu değişikliklerin kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi. Bunun üzerine AK Parti Grubu Sözcüsü Ali Kökoğuz ilke kararını hatırlattı. Kocaoğlu, "Öyle hassas konular geliyor ki bunlar istisna olarak değiştirilemez diye bir durum yok" yanıtı verdi. Kocaoğlu'nun önergelerin onaylanması yönündeki sözlerinin ardından önce Hukuk Komisyonu Başkanı CHP'li Mehmet Ali Büyükkayıkçı görüşünü açıkladı. Büyükkayıkçı, ilke kararı ve yönetmelikleri hatırlatarak "Biz komisyon olarak görüşümüzde ısrar ederiz. Komisyon raporu değişmez. Bunun için isterseniz Meclis'te oylayın" dedi. CHP Grup Sözcüsü Sırrı Aydoğan da Torbalı Belediyesi'nden gelen mahalle adı değişikliğine yetkileri olmadığını söyledi. Aydoğan, "Bakanlar Kurulu kararı olmadan bu yanlış olur. Değişirse tüm sokaklar değişir. Başımız ağrır" dedi.

Bu gelişme üzerine daha önce iki kez Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gelen ve gündemde kalan Narlıdere'deki sokak isimleri değişiklileriyle ilgili Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur konuştu. Önergelerin uzun süredir gündemde olduğunu belirten Batur "Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz Gezi olaylarında hayatını kaybeden değerli gençlerimizdir. Narlıdere bu konuda duyarlıdır. İlçenin her köşesinde bu isimleri görebilirsiniz. Sivil toplum örgütleri, demokratik kuruluşların da talep ettiği Narlıdere'nin yüzde 80'inin aldığı bir

karardır. Meclis gündeminde beklemesi bile tedirgin etti. Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz isminin tartışılması bizim ağrımıza gidiyor" dedi.

AK Partili üye İmet Tunç ise Batur'a, "Biz Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz'ın isminin konulmasını tartışmıyoruz. Yavuz Bingöl isminin alınıp başka isim konulmasını konuşuyoruz" dedi. AK Partili Paşa Çelebi ise "Bu konuya karşı gösterdiğiniz ilgiyi inşallah bir gün Çevik Bir Meydanı'na da gösterirsiniz" dedi.

Başkan Kocaoğlu bunun üzerine "Çevik Bir meydanı temcit pilavı gibi bu mecliste konuşmanın yararı yoktur. Çevik Bir'in suçlu olduğunun belgesini getirin meydanın ismini beraber değiştirelim. Bunu politik malzeme yapmayalım" dedi.

Kocaoğlu, CHP grubunda isim değişlikleriyle ilgili fikir ayrılıklarını görünce önergeleri gündemde tutmak istediğini açıkladı. Önergeleri gündemde tuttuğunu belirten Kocaoğlu "Ancak şunu söylüyorum. İsim değişikliği konusu doğru bir konu değil. Yavuz Bingöl'e ismi kim verdiyse verdi. Başka sokak getirin ne istiyorsanız yapalım. Yeni isim vermeye eyvallah" dedi.

Üç önerge oybirliğiyle gündemde bırakıldı.

 

İZMİR (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!