Bulanık’ta Ücretsiz Kanser Taraması

Güncelleme Tarihi:

Bulanık’ta Ücretsiz Kanser Taraması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 14:05

BULANIK'TA ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI

Muş’un Bulanık ilçesinde Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Bulanık Sağlık Grup Başkanlığı işbirliğiyle Bulanık’ta ücretsiz kanser taraması gerçekleştiriliyor.
Bulanık Aile Sağlığı Merkezi bahçesine konuşlandırılan Gezici Kanser Tarama Aracı’yla, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri taraması yapılıyor. Yaklaşık 15 gündür Bulanık’ta kanser taraması yapan ve daha 2,5 ay boyunca Bulanık’ta ücretsiz kanser taramasına devam edecek olan projeden oldukça memnun olan vatandaşlar, Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne ve Bulanık Sağlık Grup Başkana teşekkür ettiler. Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğiyle ücretsiz kanser taraması yapıldığını hatırlatan Bulanık Sağlık Grup Başkanı Rıdvan Selvi, önlenebilir teşhis ve tedavi edilebilir bir hastalık olan kanserle mücadele bağlamında örnek bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti. Erken tanının en önemli olduğu hastalıkların başında kanserin geldiğine işaret eden Selvi, “Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseri gelmektedir. Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla yapılacak olan taramalarla kanserin erken dönemde fark edilmesi mümkündür. Erken yakalanan meme ve rahim ağzı kanseri vakalarında kişi büyük bir oranda iyileşmekte ve yaşama şansı ile hayat kalitesi yükselmektedir” dedi.
İlçede kanserle mücadele seferberliği başlattıklarını belirten Selvi, “Biz böylesine anlamlı bir hizmete ilçemizde öncülük etmek istedik. Hiçbir hemşerimizin bu tür hastalıklara yakalanmasını istemeyiz. Fakat bunlar da hayatın bir gerçeği. Bizlere düşen önce tedbir almak. Bu da erken teşhis ve tedaviden geçer. 15 gün boyunca ilçemizde Bulanık Aile Sağlığı Merkezi’nde ücretsiz kanser taraması yapıldı. Daha yaklaşık 2,5 ay boyunca bu projemiz devam edecektir. Hemşerilerimiz ayaklarına kadar gelen böyle bir imkândan istifade ediyorlar ve etmeye devam edecekler. Başta Halk Sağlığı Müdürlüğü olmak üzere, araçta görev yapan ve bu projeye destek sunan herkese hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Bulanık Sağlık Grup Başkanı Rıdvan Selvi, meme kanseri ve rahim ağzı kanser taraması için Bulanıklı kadınların mobil aracından faydalanmalarını isteyerek, “Mobil Kanser Tarama Aracı" projesi ile Bulanık’ta yaşayan kadınlara da ulaşılması sağlanmış, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri farkındalığı arttırılmıştır. İçinde dijital mamografi cihazı bulunan "Mobil Kanser Tarama Aracı" ile 40-69 yaş grubu kadınlara mamografi çekimleri yapılmakta ve meme kanseri ile rahim kanseri riski altındaki hedef nüfusun taranması sağlanmaktadır. Ekiplerimiz köy köy, mahalle mahalle dolaşıp kadınları evlerinden alıp, buraya getirip gereken muayenelerini yaptırdıktan sonra ekipler kadınları tekrar götürüp evlerine bırakıyorlar. Biz mümkün derecede 40 ve 40 yaş üstü tüm kadınlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Biz bunun herkese duyurulması için ayrıca ilçemizdeki tüm siyasi partilerin kadın kollarıyla, irtibata geçtik. Ayrıca belediyede her gün anons yaptırıyoruz. El broşürleri dağıtıyoruz. Birçok yere afişler asıyoruz. En az Bulanık’ta 3 bin kadının bundan faydalanmasını hedefliyoruz. İnşallah hedefimize ulaşacağız. Son sözüm Bulanık Halkına kanserden korkmayalım, taramalarımızı yaptıralım! Unutmayalım, erken teşhis hayat kurtarır” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!