Btb Başkanı Başar: “Hayvan Pazarları Borsalara Verilmeli”

Güncelleme Tarihi:

Btb Başkanı Başar: “Hayvan Pazarları Borsalara Verilmeli”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2015 16:27

BURDUR TİCARET BORSASI (BTB) BAŞKANI VETERİNER HEKİM YILMAZ BAŞAR, HAYVAN PAZARLARININ BELEDİYELERDEN ALINIP BORSALARA VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Veteriner Hekim Yılmaz Başar, hayvan pazarlarının belediyelerden alınıp borsalara verilmesi gerektiğini söyledi.
Hayvancılık desteklemelerinin stabil hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Yılmaz Başar, “BTB olarak önerimiz, öncelikle yemdeki Katma Değer Vergisi’nin yüzde 1’e çekilmesi, hastalıktan eradike illerin oluşturulmasıdır. Bunu yaparken Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’nin hayvan hareketlerini çok iyi kontrol etmesi gerekli. Hayvancılık desteklemelerinin stabil hale getirilerek, 5 yıl boyunca ne olacağı bilinmeyen hayvan pazarlarının belediyelerden alınarak, borsalara verilmesi ve hayvan borsalarının yapılması uygun olacaktır” dedi.
Et ithalatının, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da tekrar gündeme geldiğini vurgulayan Başar, karkas et ithalatı yapılacağına, canlı hayvan ithal etmenin daha uygun olacağını ifade etti. Başar, “Et ithalatına karşı durmamız, ülke menfaatini göz önünde bulundurduğumuzda hiçbir şekilde uygun değildir. Hepimizin bildiği üzere, karkas et ithal edileceği, hatta edildiği konusunda ciddi duyumlar alıyoruz. Karkas et ithalinin ülkeye ciddi zararlar vereceği hepimizin ortak kanaatidir. Karkas et yerine, canlı hayvan ithal etmek yerinde olur. Çünkü ithal hayvanların mezbahalarımızda işlenmesi, bu sektörü de ayakta tutacaktır” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin istikrarlı bir hayvancılık politikasına sahip olmadığını vurgulayan BTB Başkanı Yılmaz Başar, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Hayvancılık sektörü, dün olduğu gibi bugünde ithalat korkusu yaşamaktadır. İthalat yerine, uygun desteklemelerle hayvancılık sektörü kalkındırılmalı. Bu doğrultuda kendi kendine yetebilen bir ülke olmanın yanı sıra ihracat yapan bir ülke konumuna gelmelidir. Önümüz Kurban Bayramı var. Her ne kadar Et ve Süt Kurumu ürünlerinde yüzde 5 indirim kararı alsa da bu karar çok fazla bir şey değiştirmeyecektir. Et fiyatları dün olduğu gibi bugünde artmaya devam edecektir. İnsanlar tarım ve hayvancılık ülkesinde ucuz et yiyemiyor. Bunun tek nedeni sürekli dile getirdiğimiz gibi girdi maliyetleri. Ümit ediyorum ki et fiyatları Kurban Bayramı’ndan sonra düşüşe geçer. Çünkü artık piyasa stabil hale gelecek, tüketim düşecek, düştüğü zamanda zaten yerli üretim var.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!