GeriSeyahat Brezilya’nın kültür potası SAO PAULO
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Brezilya’nın kültür potası SAO PAULO

Brezilya’nın kültür potası SAO PAULO

Bugünlerde yazı karşılayan Sao Paulo, farklı ülke ve kökenlerden kişileri buluşturan kültürel bir mozaik. Japonya dışında en fazla Japon’un bulunduğu kent. Brezilya’da zenginlik, dinamizm, hırs ve keyfin adresi. Gökdelenleri, caddelerinde işe koşturan takım elbiselilerle ilk bakışta işkolik bir şehir izlenimi uyandırsa da yanılmayın, Sao Paulo aslında tarihin, modanın ve eğlencenin de adresi. Geçmişte Türkiye’den 30 saati aşan yolculuklar İstanbul’dan direkt uçuşlarla 14 saate indi.

1554’te Portekizli Cizvit papazlarının kurduğu şehre, Tarsus’ta doğan Aziz Pavlus’tan esinlenerek Aziz Paul adı verilmiş. Verimli toprakları sayesinde hızla gelişmiş. Oluşturulan kahve bahçeleri 19’uncu yüzyılda zenginleşmeyi getirmiş. Sanayileşme, finans sektörünün büyümesi kente İspanya ve Portekiz başta olmak üzere pek çok ülkeden göçmen çekmiş. Bugün 20 milyon nüfusuyla kıtanın en büyük şehri. Tüm Latin Amerika’da İspanyolca konuşulurken, eski Portekiz sömürgesi Brezilya’da Portekizce konuşuluyor.

MÜZE SEÇMEKTE ZORLANACAKSINIZ

Gerçek anlamda bir müzeler şehrindesiniz. Bazılarında ne yazık ki etiketleme yetersiz. Güney Amerika’nın en gözde müzelerinden Museu de Arte de Sau Paulo, sanat kütüphanesi ile yaklaşık 8 bin objeyi barındırıyor. (www.masp.art.br) ? Memorial do Imigrante, göçmenlere, göç tarihine ayrılmış. (www.memorialdoimigrante.org.br) ? Museu do Ipiranga’da kentin kuruluşundan bu yana gelişimine tanık olacaksınız. (www.mp.usp.br) ? Şehrin en güzel sanat müzelerinden Pinacoteca bir okula kurulmuş. Bahçesindeki heykeller dikkat çekiyor. (www.pinacoteca.org.br) ? Ibirapuera Parkı’ndaki Museu de Arte Moderna, Picasso eserlerine de ev sahipliği yapıyor. ? Centro Cultural Banco do Brasil, araç trafiğine kapalı bir yolda, eski banka binasına kurulmuş sanat merkezi.

ŞEHRİN YILDIZLARI

 Sao Paulo Katedrali: 16’ncı yüzyıl sonunda Portekizlilerin inşa ettiği kilise birkaç kez yıkılıp yerine yenisi yapılmış. 1913’te bugünkü, Rönesans mimarisinden izler taşıyan görkemli katedralin inşaatı başlamış. Dünyanın dördüncü büyük neo gotik katedrali 8 bin kişilik. Genişliği 50, uzunluğu 100 metreden fazla. Yapımında 800 tondan fazla mermer kullanılmış. 

Marcodo Municipal: 1928’de inşa edilen barok bina şehrin en büyük alışveriş mekanı, meyve ve baharat pazarı. İçinde 300’den fazla tezgah var. Pencereleri renkli camlarla süslü. 2003’teki restorasyonda eklenen asma katta restoranlar, etkinlik salonu bulunuyor. 

Mosterio Sao Bento: Aziz Benedict Manastırı, Katedral Meydanı’nın (Praça de Se) kuzeyinde. Neo gotik yapı Benedikt mezhebi papazlarınca 16’ncı yüzyılda yapılmış. Altın süslemeli altarı 2003’te Guggenheim Müzesi’nde sergilenmişti. Manastırın bir parçası olan kilisede göreceğiniz asma kat zamanın zenginlerinin ayini izlediği yermiş. Halk zemin katta, köleler bahçede dururmuş. 1828’de Brezilya’nın ilk hukuk fakültesi de burada kurulmuş. Sadece vitrayları için bile görmeye değer. 

Ibirapuera Parkı: 1,5 milyon metrekarelik parkı ünlü mimar Oscar Niemeyer tasarlamış. Sao Paolo’nun 400’üncü yaşgünü için 1954’te yapılan göleti, yürüyüş ve koşu parkurlarıyla şehrin gözdeleri arasında. Saat 20.00’ye kadar açık. 

Centro Cultural Sao Paulo: Şehrin iftihar ettiği kültür merkezi. Sinema, tiyatro salonlarının yanı sıra karikatür kütüphanesi var. 

Edificio Italia: 46 katlı İtalya Apartmanı en güzel manzaralı yapı. Romantik akşam yemeği için tercih edilen mekanın fiyatları biraz yüksek. Manzaranın keyfini bir içkiyle de çıkarabilirsiniz. Rezervasyon gerekebilir.(www.edificioitalia.com.br

Luz Tren Garı: Edificio Italia ile aynı meydanda, Praça de Republica’daki istasyon şehrin kahve ticaretini kolaylaştırmak amacıyla 19’uncu yüzyılda İngiltere Glasgow’da inşa edilmiş. Sökülüp taşınmış, Sao Paulo’da yeniden monte edilmiş. 

Edificio Copan: 38 katlı bu yapı da Oscar Niemeyer’in eseri. Girişindeki kafe ve barlar sadece şehirlilerin değil yorgun turistlerin de uğrağı. Cafe Floreste ve Bar da Dona Onça en çok rağbet gören mekanlar. Brezilya’nın ünlü içkisi caipirinha’nın tadına bakmayı unutmayın. Üst katlarda ise konutlar var. (www.copansp.com.br

Paulista Bulvarı: Şehrin finans merkezi ve en önemli caddelerinden. Sanat, alışveriş düşkünlerinin uğrak yeri. Borsa binası, MASP (Sanat Müzesi) ve en şık, pahalı markalar bu caddede.

NEREDE YENİR, EĞLENİLİR

Sao Paulo’da farklı kültürlerin mutfaklarını bulabilirsiniz. Afrika etkisiyle ortaya çıkan siyah fasulye milli yemeğe dönüşmüş. Sao Paulo deyince tabii ki akla ilk önce et geliyor. Mangalda ızgarayı (chourasco) tatmadan şehirden ayrılmayın, her türlü etten yapılabiliyor. İspanyol “tapas”ı benzeri atıştırmalık satan mekanları her köşe başında bulabilirsiniz. Paulistalar (Sao Paulo halkı) meyveyi o kadar çok seviyor ki tatlıları bile meyveli. Ananas, mango, sütlü tatlılar çok popüler. ? Akşam yemekleri saat 21.00’de başlıyor, gece yarısından sonra da sürüyor. ? Kaa: Şehrin en lüks, popüler restoranlarından. Muhteşem bahçesindeki bitki örtüsüyle yağmur ormanı atmosferi sunuyor. Fiyatlar bütçenizi zorlayabilir. (Tel: 55 11 3045 0043). ? Villa Olimpia: Gece kuşları için bu bölgenin kulüpleri önerilebilir. Her türden insanı görebileceğiniz kulüpler gör, görül mekanı. Bu sayede görsel şölen sunuyorlar. ? Casa92: Şık, zengin gençlerin, ünlülerin, eşcinsellerin tercihi. (www.casa92.blogspot.com) ? Geç saate kadar süren eğlenceden sonra pastane benzeri padoca’lara gidiliyor. Kahvaltı için de uğrayabilirsiniz. Meyve suyunuzun yanında “Pao na chapa,” özel tereyağlı ekmeği tatmayı unutmayın.

SERT İÇKİ SEVENLERE CACHAÇA

Osmanlı’ya ilk kahve 1550’lerde Yemen’den gelmiş, günümüzde ise Türk kahvesi Brezilya’dan geliyor. Şehri keşfederken küçük keyif molaları verdiğinizde Brezilya’nın ünlü kahvelerinin tadına mutlaka bakın. Farklı çeşitler arasından damak zevkinize yakını bulacaksınız. Sert içkilerden hoşlanıyorsanız Sao Paulo’ya özgü “Cachaça”yı (kaşasa okunuyor) deneyin. İnanması zor ama binlerce çeşit. Meyve sevenlere önerilebilecek içki kokteyller. Alkolden hoşlanmayanlara keyifli, serinletici taze hindistancevizi suyu ya da naneli ananas öneririm.

PRATİK BİLGİLER

 Brezilya, 90 güne kadar vize istemiyor. ? Türkiye’den 4 saat geride. ? 1 dolar: 1,75 real (BRL). ? Geniş metro ağı gezginlerin hayatını kolaylaştırıyor. Metro gibi otobüs hatları da renklerle belirlenmiş. Şoförler Portekizce’den başka dil bilmiyor. İneceğiniz durağı çok iyi bilmeniz gerek. ? Taksiye yazılı adresle binin, çünkü şoföre derdinizi anlatma şansınız olmayacak.

False