"Boşanmalar raporu" değerlendirildi, "Ciddi sorunlar var"

Güncelleme Tarihi:

Boşanmalar raporu değerlendirildi, Ciddi sorunlar var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 13:20

"Boşanmalar raporu" değerlendirildi, "Ciddi sorunlar var"

Haberin Devamı

EŞİT Yaşam Derneği ile belediye meclislerinin Kadın- Erkek Komisyonu üyeleri, TBMM bünyesinde oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan 479 sayfalık "Boşanmalar Raporu" ile ilgili değerlendirmede bulundu. Dernek Başkanı Nazik Işık, 479 sayfalık raporda, boşanma nedenlerinde şiddetle ilgili bölüme yalnızca 1 sayfa ayrıldığını, ayrıca raporda ciddi sorunlar bulunduğunu söyledi.

Buca Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Eşit Yaşam Derneği Başkanı Nazik Işık, Kadın Erkek Eşitliği Komisyonları'nda görev alanlar ve davetliler katıldı. Özellikle kadın ve çocuklara yönelik ciddi projeler ürettiklerini kaydeden Başkan Piriştina, belediyenin verdiği hizmetlerden söz etti. Semt evleri ve Pırlanta Merkezleri'ne kadınların yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Başkan Piriştina, "Okul öncesi bakım ve eğitim merkezi olan Pırlanta Merkezleri'ni hayata geçirirken daha az sayıda yapmayı düşünmüştük. Ancak şu an hedefimiz 10 merkez yapmak. Mahalle muhtarlarıyla yaptığımız toplantılarda bir çoğu bu merkezlerden kendi mahallelerine de yapılmasını istedi. Biz orada, yalnızca çocuklara değil kadınlarımıza yönelik de bir çok proje geliştirdik. Geri dönüşler olmaya başladı ve olumlu sonuçlar alıyoruz. Haziran ayından bu yana her gün farklı sıkıntılar yaşıyoruz. Bugün de İstanbul'da bir patlama meydana geldi, şehitlerimiz var. Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar dilerim. Biz tüm olumsuzluklara rağmen vatandaşlarımıza huzur ve kaliteli bir yaşam sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"RAPORDA CİDDİ SORUNLAR VAR"

TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan "Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi İçin Meclis Araştırması Komisyonu" tarafından hazırlanan raporu değerlendiren Dernek Başkanı Işık, raporda ciddi sorunlar bulunduğunu öne sürdü. Işık, "Rapor diyor ki: 'Türkiye evlenme oranı sıralamasında, AB ve çevre ülkeler olan 45 ülke arasında 6'ncı sırada, boşanma oranında ise 43 ülke arasında 26'ncı sırada. Türkiye'deki evlenme hızı yüzde 7.7 iken boşanma hızı yüzde 1.7.' Boşanmalar "Önü alınmaz bir sosyal yıkım" mı? Asıl amaç; kadınların 90'larda büyük bir mücadeleyle elde ettiği yasal gelişmeleri, kadın ve çocuk haklarına ilişkin gelişmeleri ortadan kaldıracak önerileri gündeme getirmek, gündemde tutmak! Taslak rapor üzerinden incelemelerini yapan kadın örgütleri içeriği nedeniyle rapora büyük tepki gösterdi. Komisyon ise teamüllerde pek de görülmemiş şekilde tepkileri kutuplaştıran bir törenle raporu Meclis Başkanlığı'na sundu. Aslında bu haftanın gündemi Boşanmalar Raporu olmaktan çıktı bile. Çünkü Cumhurbaşkanı anne olmayan, kariyer yapan kadınları, 'Yarım kadın" olarak niteledi. Daha önce de ne zaman kaç çocuğu nasıl yapacağımıza karışıyordu" dedi.

"OLUMSUZLUKLAR MANZUMESİ"

Komisyonun 20 toplantı yapıp 70 kişiyi dinlediğine değinen Başkan Işık, "Komisyon kadın ve çocuk hakları savunucularını dinlemedi. Kadına karşı şiddet, cinsiyete dayalı ayrımcılık, kadın ve çocuk hakları alanında çalışanların sayısı çok az oldu. Belediyelerimizin deneyime dayalı bilgileri hiç ele alınmadı. Çağırılan bir kaç kadın hakları savunucusuna da kötü davranıldı. Örneğin, AKP Milletvekili Sait Yüce, bir hukukçuya, 'Ben sana haddini bildirmeye çalışıyorum' dedi ve 'Dışarıda konuş' diye Komisyon'dan kovmaya kalkıştı. Çocuk Vakfı temsilcisine de 'Kes sesini! Çık dışarı!' diye bağırarak mikrofon fırlattı. Türkiye Boşanma Nedenleri Araştırması'nda, 'Şiddet kadınların başlıca boşanma sebeplerinden biridir' tespiti yapılmasına rağmen, Komisyon ev içi şiddeti ele almadı. Aile içi şiddet, Komisyon raporunda, aile bütünlüğünü etkileyen unsurlar arasında bir alt başlık olarak yer aldı ve 479 sayfalık raporda 1 sayfa yer verildi. Rapor, bireysel ve toplumsal öç alma mekanizmalarını meşrulaştıracak, hadım gibi önerilerle doludur. Bizim ihtiyacımız olan toplumsal barış, kurallı, hizmet kurumlarına ve adalete güvenen bir toplum" diye konuştu.

"TECAVÜZCÜSÜYLE EVLENME'NİN YOLU AÇILMAKTADIR"

Raporun bir diğer bölümündeki 15 yaşın altındaki çocuklarla ilgili başlığı da değerlendiren Başkan Işık şunları dile getirdi,

"Bugün 15 yaşın altındaki çocuklara cinsel istismar, çocuğun rıza ehliyeti olmadığından her durumda suçtur. Raporda, 'Suçu yine suç olarak tanımlayalım ama çocuğun rızasının olabileceğini de dikkate alalım' yaklaşımı benimsenmiştir. Örneğin 5 yıl başarılı veya sorunsuz devam etmiş gayrı resmi evliliklerde cezanın, sadece denetimli serbestlik gerektiren cezalarla cezalandırılması önerilmektedir. Böylece bir yandan şahsi cezasızlık arka kapıdan içeri alınmakta, diğer yandan resmi nikahla olmasa bile fiilen 15 yaşından küçük çocukların evlendirilmesinin ve çocuklar için 'Tecavüzcüsüyle evlenme'nin yolu açılmaktadır. Belediyelerimizin sığınma evlerinde 15 yaşından küçükleri barındırma imkanı yoktur. Ama ailelerin koruyamadıkları çocuklarını tecavüzcülerine vermesi serbest olsun istenmektedir." Raporda boşanan çiftler arasındaki nafakanın evlilikle orantılı olması gerektiğinin de savunulduğunu kaydeden Başkan Işık, "Bize göre, toplumsal huzuru oluşturmak, yaşam kalitemizi artırmakta önem taşıyan kadın, aile, çocuk ve engelli hizmetlerimizi evrensel ilkeler ve standartlara uygun hizmetler olarak kurmak, sürdürmek ve geliştirmekte ciddi bir değer taşıyor" dedi. Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Tufan HAMARAT / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!