'Birin Aşı' Hindistan yolcusu

Güncelleme Tarihi:

Birin Aşı Hindistan yolcusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2017 15:55

'Birin Aşı' Hindistan yolcusu

Haberin Devamı

 

HATAY'ın simgelerinden biri olan Hirise (Aşura, Dövme) yemeğinin yapılışını ve hikâyesini konu edinen ve 2017 yılında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından çekilen 'Birin Aşı' adlı belgesel film Ocak 2018'de Hindistan’ın Rajastan eyaletinde düzenlenecek Uluslararası Film Festivalinde gösterilecek.

Her dönem tüm Antakya’da yapılan ve özellikle özel günlerde, bayramlarda yapılarak birliği temsil eden Hirise adlı yemeğin hikâyesinden yola çıkılarak çekilen belgeselde, yemeğin bir birlik, beraberlik yemeği olduğu, Antakya’nın binlerce yıldır birlik kenti olarak yaşadığı, bu nedenle filmin adının 'Birin Aşı' konduğu belirtildi. Çalışma alanı belgesel film olan ve bugüne kadar çektiği 16 belgesel filmle 30'dan fazla ülkede film festivallerine katılan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, 'Birin Aşı' adlı belgeselle Antakya’yı uluslararası alanda tanıtacağı bildirildi.

Çekimleri Serinyol, Altınözü, Şenköy ve Antakya’da yapılan belgeselde, hirisenin dövülerek yapılması vurgulanarak, insanın da dövülerek kemale ermesinin, nefis terbiyesiyle olgunlaşmasının dile getirildiği öğrenildi. Filmde, malzemesinin hazırlanmasından buğdayın ve etin dövülmesine kadar meşakkatli ve yorucu bir süreçte yapılan hirisenin bu nedenle değerli olduğunun, özel günlerde yapıldığının vurgulandığı öğrenildi. Antakya’da yaşayan tüm unsurların, Alevilerin, Sünnilerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Musevilerin mukaddes saydığı ve bayramlarından yapmaya özen gösterdikleri hirisenin kutsal bir özelliğinin bulunduğu da belgeselde dile getirildi.

Genel koordinatörlüğünü Mustafa Eniç’in yaptığı belgeselde Yrd. Doç. Dr. Murat Tiryakioğlu ve Semire Tiryakioğlu’nun danışman olarak görev aldığı, Mehmet Açıkgöz, Ömer Sağlamoğlu, Murat Mutlu’nun da teknik ekipte bulunduğu bildirildi. Değişik türlerden müziklerle kurgulanan filmin İngilizce altyazılı olarak uluslararası festivallere katılacağı öğrenildi.

Ramazan ÇELİK/HATAY, (ÖDHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!