Türkiye hava sahasını kapattı mı, neden kapattı? Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili açıklama geldi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye hava sahasını kapattı mı, neden kapattı Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili açıklama geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2023 15:31

Hava sahası, bir devletin egemenliği altında bulunan yalnızca kendisinin kullanma hakkı bulunan başka devletlerin sadece kendisinin izin vermesi durumunda kullanabildiği alandır. Süleymaniye’de yaşanan söz konusu olayların ardından Türk hava sahasıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç’ten konuyla ilgili açıklama geldi. Peki Türkiye hava sahasını kapattı mı, Türk hava sahası neden kapandı? İşte, konuyla ilgili yapılan o açıklama…

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’ten son dakika Türk hava sahasıyla ilgili önemli bir açıklama geldi. Bilgiç yaptığı açıklamada “ "Türk hava sahası, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı iniş/kalkış için kullanacak hava araçlarının kullanımına 3 Nisan itibarıyla kapatılmıştır.

Sözkonusu karar, Süleymaniye’de PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde alınmıştır.

İlk aşamada 3 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olması öngörülen karar, anılan tarihe kadar yakından izleyeceğimiz gelişmeler ışığında tekrar gözden geçirilecektir." dedi.

HAVA SAHASI NE DEMEK?

Hava sahası, herhangi bir kara parçası veya su kütlesi üzerindeki boyutları çeşitli kanun, kural ve antlaşmalarla belirlenmiş atmosfer kütlesi. Günümüzde kullanılan kapsadığı alan olarak açısından en büyük hava sahası birimi uçuş bilgi bölgesidir (FIR). Her ülkenin hava sahası bir veya daha fazla uçuş bilgi bölgesine bölünür.