Schengen vizesi nedir? Hangi ülkeler Schengen'e üye? Schengen vizesi hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Schengen vizesi nedir Hangi ülkeler Schengene üye Schengen vizesi hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2022 17:02

Schengen vizesi nedir ne nasıl alınır sorularının yanıtı merak ediliyor. Schengen vizesi, Schengen Bölgesi'ne üye olan 26 Avrupa ülkesine özgürce seyahat etme imkânı sağlıyor. Peki Schengen vizesi nedir? Hangi ülkeler Schengen'e üye? Schengen vizesi hakkında bilgiler

Haberin Devamı

Schengen Sözleşmesi, Avrupa Birliği’nde 1995’te yürürlüğe girdi. Sözleşmeye göre taraf ülkeler aralarındaki sınır ('iç sınır' denilmektedir) kontrollerini kaldırıldı. Böylece Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirildi. Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini de kapsıyor.

HANGİ ÜLKELER SCHENGEN'E ÜYE?

Schengen Bölgesi, 26 Avrupa ülkesinden oluşuyor. Schengen’e üye ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.

Haberin Devamı

SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR?

Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe Seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen Vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.

Schengen vizesi almak için gidilecek ülkenin başkolosluğuna müracaat edilip vize başvuru formu eksiksiz doldurulur. Daha sonra randevu tarihi alınır. (Bu işlem istenilen belgeler temin edildikten sonra elektronik ortamda da yapılabilir.)

İstenilen evraklar tamamlandıktan sonra randevu gününde seyahat edilecek ülkenin vize başvuru merkezlerine başvurulu yapılır. Veri girişiyle beraber ilgili dosya gidilecek ülkenin başkonsolosluğu ya da büyükelçiliğine iletilir.

Kesin sonuç ise gidilmek istenen ülkenin büyükelçiliği ya da başkonsolosluğuna bağlıdır. Olumlu ya da olumsuz sonuç kişiye telefon ve mail ile iletilir.