Muharrem ayının 10. günü ne zaman 2022? Muharrem ayında yapılacak ibadetler nelerdir? İşte on Muharrem'de yapılacaklar

Güncelleme Tarihi:

Muharrem ayının 10. günü ne zaman 2022 Muharrem ayında yapılacak ibadetler nelerdir İşte on Muharremde yapılacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2022 19:40

Muharrem ayının 10. günü ve aşure günü ne zaman sorusu, ibadetlerini idrak edecek olan Müslümanlar tarafından Ağustos ayı ile beraber gündemde yer almaya başladı. Hicri Yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı aşure gününü de içinde barındırıyor. Bu geleneği gerçekleştirecek olanlar, aşure gününün tarihini ve 2022 Muharrem ayının başlayacağı tarihe odaklandı. İbadetlerin yerine getirileceği bu tarihlerde, aşureler yapılacak ve oruçlar tutulacak. Peki, Aşure günü ne zaman? Muharrem ayının 10. günü hangi tarihte? İşte, 2022 Aşure günü ve Muharrem ayının 10. gününde yapılacak ibadetler.

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı vakit hesaplamalarına göre, hicri takvimin ilk ayı olarak kabul edilen muharrem ayının ilk günü 30 Temmuz'da başladı. Muharremde oruç tutulup aşure pişirilerek dağıtılması ve Kerbela'da Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ile şehit olanların yad edilmesi, İslam toplumlarının önemli gelenekleri arasında yer alıyor. Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin 10'uncu gününde idrak edilecek. Peki, muharrem ayında yapılacak ibadetler neler? Muharrem ayının 10. günü ne zaman?

MUHARREM AYININ 1. GÜNÜ VE AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 1. günü bu sene 30 Temmuz'da başladı. Aşure günü ise 8 Ağustos Pazartesi Günü'ne denk gelecek.

MUHARREM AYININ 10. GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. günü bu yıl 8 Ağustos Pazartesi gününe denk gelecek. Bu bilgiler dikkate alındığında Muharrem ayı orucu için 2022 yılında 8 Ağustos Pazartesi günü ve 10 Ağustos Çarşamba günü arasında niyetli olmak uygun görülmektedir.

Haberin Devamı

MUHARREM AYI ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Peygamberimiz Muharrem ayının 9–10. veya 10–11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur.

Yalnızca Aşure günü oruç tutulması Yahudilere benzeme endişesi ile mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. günününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.s.) Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizî, “Savm”, 50) ve “Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz” buyurmuştur.

Hz. Muhammed (S.A.V) Muharrem ayı orucuyla ilgili şöyle buyurmuştur;

“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)

“Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, “Savm”, 48)

Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmekte... Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş... (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)