Mahir Polat kimdir, nereli? CHP Fatih Belediye Başkan Adayı Mahir Polat biyografi bilgileri

Güncelleme Tarihi:

Mahir Polat kimdir, nereli CHP Fatih Belediye Başkan Adayı Mahir Polat biyografi bilgileri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2023 13:22

Mahir Polat CHP Fatih Belediye Başkan Adayı ilan edilmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak konusu oldu. Geçmişinde İBB Genel Sekreter Yardımcılığı da bulunan Mahir Polat, Sanat Tarihi, Mimarlık Tarihi, Kültür Yönetimi gibi alanda ihtisasını gerçekleştirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde görev alan Mahir Polat, vakıf uzmanı unvanı ile görev aldı. Peki, Mahir Polat kimdir, nereli? CHP Fatih Belediye Başkan Adayı Mahir Polat biyografi bilgileri

Haberin Devamı

Fatih Belediye Başkan adayı olarak seçilen eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, 1976 yılında Erzincan'da doğdu.

2002 yılında İÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. 2003 yılında İTÜ Mimarlık Tarihi Yüksek Lisans Programı’nda eğitimine başladı. 2008 yılında YTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anabilim Dalı’nda kültür yönetimi alanında hazırladığı tezi ile lisansüstü eğitimini tamamladı. Aynı bölümde 2011-2015 yılları arasında öğretim görevlisi olarak kültürel miras mevzuatı üzerine ders verdi. 2009 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde başladığı Dinsel Kültürel Miras odaklı doktora tezini 2023 yılında tamamladı.

2005 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünde başladığı görevini, 2009 yılından itibaren vakıf uzmanı olarak sürdürdü. Bu süreçte Anadolu’da ve İstanbul’da pek çok Osmanlı Dönemi tarihi eserinin restorasyonunda ve birçok müze kurulum çalışmasında görev aldı.

Haberin Devamı

2019 yılında Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla birlikte İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı olarak İBB’de göreve başladı. Bir yıl içerisinde, 2020 yılında İBB Genel Sekreter Yardımcılığı'na atanan Polat, görev süresi boyunca kentsel planlama, mimari ve kentsel tasarım, kültürel miras, imar, deprem risk yönetimi, sosyal hizmet, kültür ve sanat etkinlikleri alanlarında pek çok projeye imza attı.

Bugün bir marka haline gelen İBB Miras’ı kurdu ve yönetti. Bu kapsamda İBB Miras ile 62 anıt ve sivil mimarlık eseri, 21 yeni müze ve yaşam alanı, 34 kamusal sanat eseri, 197 tescilli çeşme, 588 tarihî mezar ile hazine ve 19 tarihî türbe olmak üzere toplam 942 miras alanının restorasyonunu gerçekleştirdi ve koruma altına alınmasını sağladı.

Dünyada büyük ses getiren ve Bellini’ye ait “Fatih” portresi ile “Kanuni Sultan Süleyman” portresi, “Fatih Madalyonu” gibi onlarca eseri İstanbul’a kazandırdı. Kültür ve sanatı İstanbul’un dört bir yanına yayan projeler geliştiren Polat, bugüne kadar ulusal ve uluslararası öneme sahip 196 sergiyi İstanbullularla buluşturdu.

Haberin Devamı

Tarihsel ve kültürel çevre koruma, müze bilimi, dinsel ve kültürel sosyal tarih, toplumsal hafıza ve mimarlık tarihi alanlarında çalışmaları olan Mahir Polat; Tarih Vakfı Mütevelli Heyeti, Europa Nostra Türkiye, Vakıf Uzmanları Derneği ve SODEV üyesidir.

Müzik öğretmeni olan Binnur Polat ile evli olan Polat, bir çocuk babasıdır.