Kuduz insandan insana geçer mi, bulaşır mı? Kuduz belirtileri nelerdir? Kuduz hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler

Güncelleme Tarihi:

Kuduz insandan insana geçer mi, bulaşır mı Kuduz belirtileri nelerdir Kuduz hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2022 20:50

Kuduz belirtileri ve kuduzun nasıl anlaşılacağı gündemde yer alan haberlerin ardından merak konusu oldu. Kuduz hastalığı, hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalık türüdür. Kuduz hastalığı geçirmekte olan bir hayvan ile yakın temasta bulunma ya da hayvanın saldırısına uğrayıp yaralanmak, bu hastalığa yakalanmak için yeterli sayılabilmektedir. Kuduz hastalığının bulaşmasında pek çok etken sayılabilmektedir. Kuduz belirtilerinde ise kırgınlık, yorgunluk, ateş görülür. Peki, kuduz insandan insana bulaşır mı? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

Kuduz hastalığı insanlara bulaşabildiği gibi kuduz hastalığına yakalanmış bir insandan başka bir insana da bulaşabilmektedir. Önlem olarak aşısı bulunan kuduz hastalığı, yakalandıktan sonra sonra ise herhangi bir tedavi yöntemine sahip değildir. Kuduz hastalığı şu şekilde bulaşabilir;

  • Kuduza yakalanmış bir memeli hayvanın (özellikle köpek) ısırması ve yaralaması ile,
  • Kuduz hayvanın salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz ağız veya buruna temas etmesiyle,
  • Kuduz hayvanın salyası ile bulaşık eşyanın (tasma, yular, dizgin vb.) yaralı deri ile temas etmesi ile,
  • Kuduz hayvan tarafından tırnaklanarak meydana gelen yaralanmalar ile, (hayvanın tırnağı kendi salyası ile bulaşıktır.)
  • Kuduz hayvanın eti ve sütünün çiğ olarak yenmesi ile,
  • Kuduza yakalanmış bir insan ile yakın temasta bulunulması ile bulaşabilir.

İNSANLARDA KUDUZ NASIL İLERLER?

Kuluçka süresi, ısırık yerinin beyine yakınlığı, ısırığın şiddeti, ısırık yerinin sinir uçlarından zenginliği ve vücuda giren virus miktarı ile ilgilidir. Beyine yakın, özellikle kafadan ve ağır ısırılmalarda kuluçka süresi kısalırken kol ve bacaklardan ve hafif ısırıklarda uzamaktadır. Bu süre 5 günle 1 yıl arasında değişir genellikle 20-60 gündür. Virüs alındıktan sonra eğer gerekli tedavi zamanında yapılmasa hastalık belirtileri 2 safha olarak görülür:

Haberin Devamı

KUDUZ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

İnsanlarda başlangıç olarak iştahsızlık, kırgınlık, yorgunluk, ateş görülür .Isırık bölgesinde ağrı ve duyu kaybı görülür ki kuduza özgü ilk belirti budur. Daha sonra huzursuzluk, aşırı korku hali, saldırganlık, uykusuzluk, psikiyatrik bozukluklar ve depresyon ve bunlara eşlik eden öksürük, boğaz ağrısı, titreme, karın ağrısı, bulantı-kusma, görülebilir.

Nörolojik bulgular olarak Hiperaktivite, oryantasyon bozukluğu, hayal görmeler, sara krizleri, tuhaf davranışlar, ense sertliği, hızlı ve sık nefes alıp verme, salya artımı ve felçler daha sonra ortaya çıkar.

Hiperaktivite atakları karakteristik olarak 1-5 dakika süreyle ve aralıklı olarak görsel ve işitsel bir uyarı sonucu meydana gelmekte ve kendisini saldırganlık, kendi kendine ve etrafındakilere vurma, koşma, ısırma şeklinde göstermektedir.

Hastaların yaklaşık olarak yarısı ataklar döneminde su içmek istemekte ve su içme teşebbüsü sırasında boğaz kaslarının kasılması nedeniyle kişide tıkanma, boğulma hissi ortaya çıkmaktadır ve hastalarda hidrofobi (sudan korkma) gelişmektedir. Ataklar arasındaki dönemde hasta genellikle kendindedir ve bilinci yerindedir. Nörolojik belirtilerin gelişmesinden 7 gün sonra koma hali gelişir ve sonunda hasta yaşamını kaybeder.