Karbonmonoksit yangın söndürür mü? Karbondioksit mi Karbonmonoksit mi yangın söndürür?

Güncelleme Tarihi:

Karbonmonoksit yangın söndürür mü Karbondioksit mi Karbonmonoksit mi yangın söndürür
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2023 17:45

Yaz aylarının gelmesiyle bazı illerde ve ilçelerde orman yangınları başladı. Orman yangınlarına müdahaleler tüm hızıyla devam ederken konuyla ilgili “Karbonmonoksit yangın söndürür mü?” sorusu gündeme geldi. Peki, Karbonmonoksit mi yangın söndürür Karbondioksit mi? Karbondioksit gazı gangi yangınlarda kullanılır?

Haberin Devamı

Orman yangınları yaz aylarında çeşitli sebeplerle meydana gelebiliyor. Meydana gelen yangınlara çeşitli ekipmanlarla ve özel maddelerle müdahale ediliyor. Yangınların sınıfına göre ve çeşidine göre müdahale çeşidi değişebiliyor. Peki, Karbonmonoksit yangın söndürür mü?

KARBONMONOKSİT YANGIN SÖNDÜRÜR MÜ?

Karbondioksit yangın tüpü katı, sıvı ve gaz yangınlarında kullanılan etkili yangın söndürücülerdir. İçinde söndürme gazı olarak karbondioksit bulunan yangın tüpleri piyasada değişik kilolarda satılmaktadır. Bu tüpler, oksijenin yerini alarak veya yangın üçgeninin oksijen elementini uzaklaştırarak işi söndürür.  Karbondioksit yangın tüpü içinde adı üzerinde karbondioksit vardır.  Tüpler, aşırı basınç altında yanıcı olmayan CO2 ile doldurulur.

KARBONDIOKSIT (C02)

Haberin Devamı

Akaryakıt ve elektrik kaynaklı yangınlar da kullanılacak C02 yanıcı olmayıp kimyevi maddelerle pek kolay birleşmez. Gaz halinde olduğu için ateşin üzerine kolayca dağılarak yanıcı maddenin üzerini kaplar. Karbondioksit C02 boğucu bir gaz olduğundan havada % 9’un üzerine yükselmesi boğulmalara %20’ye yükselmesi ölümlere neden olabilir. Kapalı yerlerdeki yangınlarda karbondioksit işlendiği zaman bu özelliğinden dolayı tehlike oluşturur. Ayrıca; Sodyum, Potasyum, Magnezyum, Titanyum gibi reaktif (alkali) metal yangınlarını karbondioksit söndürmez. Çünkü bu metaller karbondioksiti ayrıştırırlar.

Haberle ilgili daha fazlası: