Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden, nereden geçiyor? Doğu Anadolu fay hattı özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden, nereden geçiyor Doğu Anadolu fay hattı özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2023 15:34

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye’deki üç fay hattından birisidir. Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremler bu hat üzerinde oluşmuştur. Depremin üçüncü günü geride kalmaya hazırlanırken Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa gibi illerde arama ve kurtarma çalışmaları ekipler tarafından sürdürülüyor. Bölgede artçı depremler devam ederken vatandaşlar, depremin oluştuğu Doğu Anadolu fay hattı özelliklerine odaklandı. Peki Doğu Anadolu Fay Hattı nereden, hangi illerden geçiyor? işte, Doğu Anadolu fay hattı özellikleri ve bilgileri…

Haberin Devamı

Doğu Anadolu Fay hattı, Kahramanmaraş’ta aynı gün içerisinde gerçekleşen iki depremin oluşturduğu hat üzerinde duruyor. Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem Gaziantep, Adana, Malatya, Hatay, Adıyaman ve Şanlıurfa başta olmak üzere diğer illerde etkilendi. Prof. Dr. Celal Şengör yaptığı açıklamada fay hattı olan yerlerin bulunmayan yerleri etkileyebileceğini açıklamıştı. AFAD’ın hazırladığı risk haritasında  illere göre birinci, ikinci ve üçüncü riskli iller belirtilmiştir. Peki Doğu Anadolu fay hattı nedir, nerelerden geçer? İşte, detaylar…

DOĞU ANADOLU FAY HATTI NERELERDEN GEÇER?

Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusunda büyük bir kırıktır. Fay, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde sona erer ki burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.

Haberin Devamı

DOĞU ANADOLU FAY HATTINDA HANGİ DEPREMLER OLDU?

1822'de gerçekleşen Antakya depremi bu fay hattında gerçekleşti ve 20 bin kişi yaşamını yitirdi. 1998 Adana-Ceyhan Depremi, 2010 Elazığ depremi, 24 Ocak 2020'de gerçekleşen Elazığ depremi yine bu fay hattı üzerinde meydana geldi.