'Beyaz altın' eski günlerine dönebilecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Beyaz altın eski günlerine dönebilecek mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2017 13:27

'Beyaz altın' eski günlerine dönebilecek mi?

Haberin Devamı

ADANA'da bir dönem 'beyaz altın' olarak kabul edilen ancak son yıllarda ekim alanları azalan pamuk, Adana Ticaret Borsası'nın (ATB) düzenlediği toplantıda masaya yatırıldı.
Seyhan Oteli'ndeki 'Adana Better-Cotton Sürdürülebilir Üretici Çırçır İşletmesi ve Paydaş Toplantısı'na ATB Başkanı Şahin Bilgiç, Çukobilirlik Genel Müdürü Ahmet Dursun Çakıcı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdür Yardımcısı Gürkan Yaşar, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (İPUD) yöneticileri, üreticiler ve çırçır fabrikası sahipleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ATB Başkanı Şahin Bilgiç, Adana'nın havza bazlı üretimle pamuğun eski parlak günlerine dönebileceğini söyledi. Lisanslı pamuk 'Better-Cotton' ile üretimin son yıllarda artmaya başladığını söyleyen Bilgiç, şu bilgileri verdi:
"Better - Cotton lisanslı pamuğun üretimi 2013'ten beri artmaya başladı. Türkiye'de 2013 yılında 72 bin 370 dekar ekim alanı 34 bin 517 ton kütlü varken, üreticilerin çabası ile bu 2016 yılında 156 bin 440 dekara, üretim ise 77 bin 897 tona ulaştı. Adana'nın üretimden aldığı pay yüzde yüzde 2.5'tan 10.2'ye çıktı."
BETTER-COTTON ÜRETİMİNDE ARTIŞ VAR
Better- Cotton üretiminin artmaya başlamasıyla birlikte 2013'te çalışan 3 üretici ve 3 çırçır fabrikasının, geçen yıl 40 üretici, 7 çırçır fabrikasına yükseldiğini belirten Bilgiç şöyle devam etti:
"Better-Cotton üretim ile ekim alanımız yüzde bin 250, üretimimiz ise yüzde bin artmıştır. Üretimin artırılmasıyla amacımız dışa bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olmaktır. Adana'da, havza bazlı üretimle pamuk eski günlerine dönebilir. 11 Mart 2017'de kentimizi ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza, pamuk ile ilgili dosya verdik. Hasat döneminde oluşan fiyatlara göre her yıl kütlü pamuk fiyatının 90 cent - 1 dolar seviyesinde oluşmasını sağlamak için, hasat döneminde oluşan güncel fiyata ve pamuk üretim maliyetine göre aradaki farkın üreticiye yansıtılarak pamuk destekleme miktarı olarak çiftçilerimize verilmesi sağlanmalıdır. Bu sistem oluştuğunda, kütlü pamuk fiyatı yüksek olduğu zaman prim daha düşük, kütlü pamuk fiyatı daha düşük olduğu zaman verilecek prim daha yüksek olacaktır. Bu uygulamanın pamuk ekim alanlarının artışını sağlayacağını bildirdik."
Bilgiç'in konuşmasının ardından söz alan Çukobilirlik Genel Müdürü Ahmet Dursun Çakıcı ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdür Yardımcısı Gürkan Yaşar da pamuk ekim alanının artırılması ile ilgili görüşlerini anlattı. Açılış konuşmalarının ardından üreticiler ve çırçır fabrikası sahipleri ile toplantıya geçildi.

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!