Behzat Ç.'nin tostu kepek ekmeğinden

Güncelleme Tarihi:

Behzat Ç.nin tostu kepek ekmeğinden
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2012 14:29

Obezite, hipertansiyona karşı ekmeğin gramajını ve tuz oranını düşüren "Ekmek yönetmeliği" için gün sayılırken, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası "ekmek yeme yarışması" yaptı. Behzat Ç. ise yeni sezonda ünlü kaşarlı tostunu kepek ekmekten yapabilir

Haberin Devamı

Behzat Ç.nin tostu kepek ekmeğinden

1 Temmuz'da yürürlüğü girecek ve ekmek yeme alışkanılığını azaltmayı hedefleyerek ekmeğin gramajını düşüren "Ekmek yönetmeliği" için gün sayılırken, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nda "ekmek yeme yarışması" düzenlendi.

Yirmi ülkeden Ankara'ya gelen 91 öğrenci Halk Ekmek Fabrikası’nın yemekhanesinde en çok ekmeği yemek için yarışırken, mücadeleyi Tataristan’dan Alfred Galimov kazandı. Ukrayna’dan Andrey Golod ikinci, Türkmenistan’dan Mekan Bagıev ise üçüncü oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri” yönetmeliği 1 Temmuz Pazartesi gününden itibaren uygulanmaya başlanacak. Ekmek, artık çok daha temiz olacak. Ama beyaz ekmek yerine kepekli, taneli undan ve daha az tuzlu yapılacak.

Haberin Devamı

Behzat Ç.nin tostu kepek ekmeğinden

Behzat Ç. ile Hürrem
ekmeği-tuzu azaltacak

Sağlık Bakanlığı da Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı’nı çerçevesinde Behzat Ç. gibi reytingi yüksek dizilerin senaristleriyle görüşerek, konunun dizilerde repliklerle yer almasını isteyecek. Yani Behzat Ç.'nin ünlü kaşarlı tostunu kepek ekmekten yapması, Harun'un iyice ekmeği bırakması, Hürrem'in yeni sezonda "Artık tuzu iyice azalttım" demesi, sizi şaşırtmasın.

Düzenlemeyle, tuz kullanımında, ekmek yeme alışkanlığında azalmanın yanısıra,  obezite ve buna bağlı oluşan hipertansiyon ve insülin direncinin yanı sıra kalp ve damar hastalıklarında da azalma sağlanması hedefleniyor.

Ellemek kesinlikle yasak

Fırın, bakkal, marketlerde ekmeğe kesinlikle el sürülemeyecek. Fırınlarda ekmek eldivenle müşteriye verilecek. Bakkal, marketlerde de ekmekler insanların elleyebileceği yerde bulundurulamayacak. Ekmek yapımında kepek oranı daha yüksek un kullanılacak. Halen 1 çuval una 700-900 gram arası tuz konulurken, tuz miktarı da 600 gramın altına çekilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!