Bayramda beslenme önerileri

Güncelleme Tarihi:

Bayramda beslenme önerileri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2018 15:40

Bayramda beslenme önerileri

Haberin Devamı

 

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA) - FİNİKE Devlet Hastanesi diyetisyeni Hatice Topçu, Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara beslenme önerilerinde bulundu.
Finike Devlet Hastanesi diyetisyeni Hatice Topçu, Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirmeyi sağlayacak beslenme önerilerinde bulundu. Bayramların ailelerin toplandığı, geniş sofraların kurulduğu özel günler olduğunu kaydeden Topçu, "Kurban Bayram'ında kırmızı et ve tatlı tüketimi artmakta. Özellikle kalp-damar, hipertansiyon, diyabet ve mide-bağırsak hastalığına sahip bireyler daha dikkatli olmalı" dedi.
Etin sindirimi zor bir besin olduğunu belirten Hatice Topçu, “Yeni kesilmiş etin hem pişirmesi hem de sindirilmesi zordur. Bu nedenle buzdolabında 1 gün dinlendirmek ve sonra tüketmek daha uygundur. Etleri büyük parçalar şeklinde değil tek pişirimlik miktarlarda buzdolabı poşetlerine koyup buzdolabının buzluk kısmında veya dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 °C derecede 1-2 haftada,-18 °C derecede uzun süre saklanabilir" diye konuştu.
Eti tüketirken haşlama ve ızgara yöntemlerin tercih edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Topçu, “Etler mangal yapılacaksa kömürleştirilmemelidir. Kömürleşen etler kanserojen maddeler oluşturmaktadır. Etler kavrularak pişirilirken tereyağı veya kuyruk/iç yağ koyulmamalıdır. Etlerin kısık ateşte kendi suyuna pişirilmesi tercih edilmelidir. Kurban bayramında kahvaltı öğünü hafif olmalıdır. Kahvaltı sofrasında hamur işleri, kızartmalar, kavurmalar olmamalıdır" diye konuştu
Kırmızı et yemeği çeşitlerinin öğle öğününde tercih edilmesi gerektiğini de söyleyen Topçu, önerilerini şöyle sıraladı:
"Akşam yemeğinde sebze ve kurubaklagil yemekleri tercih edilmelidir. Özellikle doymuş yağ ve kolesterolce zengin olan yağlı etler ve sakatattan uzak durulmalıdır. Demirce zengin olan etin demirinden faydalanmak için C vitamini içeren sebze, salata veya taze sıkılmış meyve suyu tüketilmelidir. Bayram ziyaretlerinde ise çikolata, şerbetli hamur tatlıları yerine meyve, kuru meyve, sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Asitli meşrubatlar, hazır meyve suları yerine ise açık çay, bitki çayları, ayran veya cacık tercih edilmesi daha sağlıklıdır. Bayram boyunca çay, kahve, meşrubat tüketiminin artması su içimini azaltmaktadır. Sağlıklı bir beslenme için günde 10-12 bardak su içilmelidir. Sağlıklı yaşam için gerekli olan fiziksel aktiviteye de bayram boyunca devam edilmelidir."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!