Bayrama özel kültür turları

Güncelleme Tarihi:

Bayrama özel kültür turları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2012 00:00

Haberin Devamı

Şenay ÜNAL (AA)

RAMAZAN ayının tatil mevsimine denk gelmesi nedeniyle ağustosta bekledikleri tatilci rakamını yakalayamayan tur acenteleri, bayramda tatil fırsatını kaçırmak istemeyenler için yurt içinde farklı güzergahları ve süreleri kapsayan seyahat seçenekleri sunuyor.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, vatandaşların ramazanın bitmesiyle yazdan kalan son günleri değerlendireceğini düşünen acenteler, Anadolu'nun tarihi ve doğal güzelliklerini de tur programlarına aldı.
Tatile gideceklere yakın ve uzak mesafelere göre alternatifler tavsiye eden firmalar, günübirlik ya da kısa süreli bir program isteyenlere yakın şehirlerdeki turistik alanları önerirken, bayramı tatilde geçirmek isteyenler için de doğudan batıya, kuzeyden güneye birbirinden özel yerleri görmeyi vaat ediyor.
Aile büyükleriyle bayramlaştıktan sonra yola koyulmayı isteyenlerle bayram tatiline arife gününü de ekleyerek dolu dolu dinlencenin keyfini çıkarmak isteyenler için Galatya, Kilikya, Kapadokya, Bitinya, İyonya, Pamukkale, Likya, Karya, Misya ve Bodrum gibi destinasyonlara yönelik turlar düzenleniyor.
 
Güzel atlar diyarı Kapadokya
 
 Birkaç gün büyükşehirlerin stresinden kaçıp rahatlamak isteyenlere sıklıkla önerilen turların başında, İpek Yolu'nun önemli geçiş noktalarından biri olan, doğal güzelliklerini Erciyes Dağı ve Hasan Dağ'ına borçlu, Perslerin “Güzel Atlar Diyarı” diye adlandırdıkları Kapadokya geliyor.
 Genellikle sonbaharda büyük ilgi gören Kapadokya turları, deniz-kum-güneş algısının dışında tatil yapmak isteyenlere en uygun tatil şekli olarak belirtiliyor.
 Bu tura katılanlar Avanos, Ürgüp, Ihlara Vadisi, Göreme, Hacı Bektaş-ı Veli, Derinkuyu ve Tuz Gölü'nü görme imkanı bulabiliyor.
 Kapadokya gezileri genellikle 3 gece, 4 gün şeklinde planlanıyor. Gezi kapsamında Türk gecesine ve balon turuna katılma imkanı da bulunabiliyor.
 Bunun yanı sıra yemekleriyle damakta unutulmaz bir tat bırakan Gap turları da son dönemlerde oldukça ilgi çekiyor.
 4 gece 5 gün süren Diyarbakır, Hasankeyf, Midyat, Mardin, Harran, Şanlıurfa, Adıyaman, Nemrut, Halfeti, Birecik, Gaziantep, Kilis, Antakya'dan oluşan rotayla tarihi ve büyüleyici Mardin sokaklarında adımlanabilir, Nemrut'ta güneşin batışı seyredilebilir, Şanlıurfa'nın ünlü sıra gecelerine eşlik edilip, Gaziantep ve Kilis mutfaklarının birbirinden leziz yemekleri tadılabilir.
 2 gece 4 gün sürecek Klikya turu ile Adana St. Paul Kuyusu, Tarsus Şelalesi, efsanevi yılanların şahı Şahmeran'ın kesildiğine ve kanının duvarlarına sıçradığına inanılan Şahmeran Hamamı, tarihteki büyük aşklardan birisini simgeleyen Kleopatra Kapısı, Deniz Kapısı, Makam-ı Şerif Camisi ve Daniyal Peygamber'in makamı görülebilir.
 Roma mimarisinin vazgeçilmez ögesi olan mozaiklerin sergilendiği Mozaik Müzesi ziyaret edilebilir. Zeus Tapınağı, Cennet Cehennem Obrukları, sarkıt ve dikitleriyle ünlü Dilek Mağarası gezilip görülebilecek diğer alanlar arasında sayılabilir.
 
 Lala Lala, Çeşm-i Cihan bu mu ola?

 
 Günlerce sürecek bir seyahate çıkmaya vakit bulamayanlar için tam da aradıkları alternatiflerden biri olan Unesco Dünya Miras Listesi'ndeki “Safranbolu turu”nda 1 hem de 3 gece konaklamalı farklı seyahat seçenekleri mevcut.
 Bu turda Safranbolu'nun kendine has daracık Osmanlı'dan kalma sokaklarında kaybolabilir, Dibek Kahvesi'nin yanında yöreye özgü lokumların tadına bakabilirsiniz. Tur çerçevesinde Amasra, Bartın, Yedi Göller, Sapanca, Maşukiye, Kartepe güzergahı boyunca seyahat edilebilirken, Safranbolu'da Yörükköyü, Köprülü Camisi, Güneş Saati, Hıdırlık Tepesi, Kaymakamlar Evi, Demirciler ve Bakırcılar Çarşısı, Arasta; Fatih Sultan Mehmet'in gördüğü zaman “Lala Lala, Çeşm-i Cihan bu mu ola?” diyerek hayranlığını dile getirdiği Bakacak Tepesi'nden Amasra da görülebilir.
 
 Yeşilin her tonu birarada dile geliyor
 
 Tur şirketlerinin farklı konaklama alternatifleri hazırladığı Karadeniz turu ile yeşilin tarihle iç içe geçtiği tüm güzellikleri birarada görebilirsiniz.
 Her mevsim ayrı bir güzellik sunan, sarının ve yeşilin binbir tonuyla bezenen ve Uzungöl, Karagöl gibi önemli göllerinin yanı sıra Sümela Manastırı gibi birçok tarihi yapıya da ev sahipliği yapan Karadeniz, doğada sakin yürüyüşler yapmayı sevenlerle Çoruh'un azgın suları arasında eşsiz bir rafting tecrübesi yaşamak isteyenler için doğru bir adres olarak değerlendiriliyor.
 
 Ege'nin mavilikleri sizi çağırıyor
 
 Göz alabildiğine uzanan zeytinlikleri ve masmavi koylarıyla eşsiz güzellik barındıran Ege bölgesini kapsayan turlarda da “Kuşadası-Pamukkale” turunun yanı sıra, Kuzey Ege'yi görmek isteyenlere Çanakkale'den çıkıp, Ayvalık, Çeşme ve İzmir'e gelen turlar tavsiye ediliyor. Ayrıca, denizi ve yaz aylarındaki turist yoğunluğuyla bilinen Güney Ege turları da mevcut.
 
 Turizmin yeni gözdesi Beypazarı

 
Son yıllarda turizm alanındaki şöhreti her geçen gün artan, Ankara'nın küçük ve tarih kokan ilçesi Beypazarı da görmek isteyenler, ancak bugüne kadar imkan bulamayanlar için bayramda iyi bir fırsat. Havucu, gümüş takıları, tereyağlı kurusu ile şirin bir bozkır ilçesi olan Beypazarı'na gidecekler için, Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden olan konaklarda geceleme imkanı da sunuluyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!