GeriSeyahat Bayram tatili için ideal seçenekler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bayram tatili için ideal seçenekler

Bayram tatili için ideal seçenekler

Ocak ayının 10’unda başlayacak Kurban Bayramı tatilinin haftasonuyla birleşerek dokuz güne çıkması, bir kış tatili yapmak isteyenler için de şahane bir fırsat yarattı. Ancak seyahate çıkacaklar için akıllardaki soru, ‘Nereye gitmeli?’ Hürriyet Seyahat, okurları için konuyla ilgili kişilere sordu.

Gezi yazarı Mehmet Yaşin, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Fest Travel’ın sahibi Faruk Pekin, Türkiye Rehberler Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen ve Hürriyet Seyahat yazarı Reyan Tuvi’den bu mevsimde yurtiçinde ve dışında yapılabilecek ideal seyahat önerilerini aldı. İşte öneriler...

MEHMET YAŞİN

Kayak keyfi için Kartalkaya, Sarıkamış kış geceleri için Norveç Tromso


Gezi yazarı Mehmet Yaşin, Kurban Bayramı tatili için, yurtiçinde Kartalkaya ve çevre yaylalarını, Datça’yı ve Sarıkamış’ı öneriyor. Kartalkaya ve çevre yaylalar, hem kayak keyfi için, hem sessizlik içinde yürüyüşler yapıp temiz hava almak için ideal ona göre... Datça’yı ise kalabalıklardan uzak, güzel koyların kıyısında kent gürültüsünü unutmak için öneriyor. Sarıkamış’a gelince, parıldayan karlarda kayak yapmak isteyenler, oraya gitsin diyor.

Yaşin’in yurtdışı önerileri ise Sicilya, Viyana-Prag-Budapeşte üçlüsü ve Norveç’in Tromso kenti. Sicilya’yı bu soğuk günlerde daha ılık bir havaya ve görülecek ilginç yerlere sahip olduğu için ve özellikle deniz mahsullerinin lezzeti nedeniyle öneriyor. Viyana- Prag- Budapeşte kentleri içinse ‘Orta Avrupa’nın bu üçüz kardeş kentleri hem sanat, hem yemek konusunda çok çeşitli olanaklar sunuyor’ diyor. Norveç’in en kuzeyindeki Tromso’yu önermesinin nedeni ise, bu kentte bu mevsimde hiç gündüz olmaması: ‘Sürekli karanlık olan gökyüzünde kuzey ışıklarının ilginç görüntüleri izlenebilir. Kışın tadı çıkartılabilir.’

REYAN TUVİ

Batı Karadeniz, Kuzey Ege ya da baştan çıkarıcı Küba


Reyan Tuvi’nin bu uzun tatil için yurtiçi önerileri Batı Karadeniz, Kuzey Ege ve Gelibolu Yarımadası... İşte nedenleri. Batı Karadeniz (Bolu- Mengen- Devrek- Bartın- Amasra- Safranbolu- Kastamonu- Ilgaz Dağı- Abant): Mevsim, Karadeniz’in doğusu için uygun değil ancak temiz hava ve yeşili özleyenlere Batı Karadeniz’deki bu keyifli rotayı tavsiye edebilirim. Kar altında da olsa yağmur da yağsa, bu güzergahta, kentlerde ve kasabalarda görecek yerler olduğu gibi doğada yürüyüşler yapmak, zevkli alışveriş anları yakalamak ve yöresel yemekler bulabilmek mümkün.

Kuzey Ege (Pamukkale- Hierapolis antik kenti- Denizli- Buldan- Afrodisias antik kenti- Tavas- Efes antik kenti): Tarihte bir gezi için ideal bir rota. Ege bölgesinin en etkileyici antik kentlerini görmek için bayram tatilinin bir fırsat olduğunu düşünenlere... Dünyanın hayran kaldığı doğal fenomen Pamukkale ve traverten havuzları, etkileyici bir tarihle iç içe olduğundan daha da çarpıcı. Hierapolis antik kenti, kalıntılarının üzerine kurulan ve bir Roma Hamamı’ndan dönüştürülen Hierapolis Arkeoloji Müzesi, dokumalarıyla ünlü Denizli ve Buldan, Kenan Erim’le özdeşleşmiş, olağanüstü ustalıktaki heykeltıraşlık örnekleriyle dolu Afrodisias antik kenti ve müzesi, camileri ve halılarıyla ünlü Tavas ilçesi, Pamukkale’deki termal havuzlu otellerde konaklayarak görülebilir. Pamukkale’den ayrılarak Roma dönemi yaşamını en somut şekilde yansıtan Efes antik kenti de görülebilir.

Gelibolu Yarımadası: 20. yüzyılın en büyük kara savaşlarından birinin yaşandığı Gelibolu Yarımadası, etkileyici ve hüzünlü bir açık hava müzesi. El değmemiş bir doğanın içindeki şehitlikler, savaşı tüm gerçekliğiyle anlatan müzeler, 1915’ten kalma siperler, Çanakkale’ye 30 kilometre mesafedeki bir başka savaş alanı olan Truva, belki bir tatil eğlencesinden çok uzak ama öğrenmek, düşünmek ve üzerinde daha fazla okumak isteyenler için doğru adres.

/images/100/0x0/55ea9f53f018fbb8f88c0e46


Tuvi’nin yurtdışı önerileri ise şöyle:

Küba: Kısıtlı özgürlüklere ve fakirliğe rağmen, güneşin, müziğin ve tutkunun her yana mutluluk yaydığı, renkli sokakları, insan çeşitliliği ve ilginç kahramanlık öyküleriyle baştan çıkarıcı bir ülke. 1960’ların renkli Amerikan arabalarına binerek gündüz gezebilir, akşamları ise her meydanda müzik ve dansın sarhoşluğu içindeki kalabalıklara karışabilirsiniz. Fakir bir ülke olsa da ucuz değil. Eğer mütevazı şartlara razı değilseniz, bunun sadece doların sözünün geçtiği ve restoranlarında Avrupa fiyatlarına rastlayacağınız bir seyahat olacağını gözönünde bulundurmalısınız. Sokaklarında gezerken devrim öncesine ait ve birçok ailenin beraber yaşadığı malikaneler kentin dekoru.

Endülüs: Olağanüstü saraylar, kiliseler, camiler, dar sokaklı kentler, otantik mahalleler, boğa güreşi, flamenko, güzel yemekler... Birçok kültürün birleşip harika bir sentez yarattığı İspanya’nın güneyi, mimariye, renklere, müziğe ve yöresel tadlara doyacağınız bir seyahat olacaktır. Ürdün- Petra Vadisi: Günlerce kendinizi kaybedeceğiniz, yürüyerek ya da eşekle derinliklerine yolculuk ederken bir Indiana Jones filminin kahramanı gibi hissedeceğiniz Ürdün’ün Petra Vadisi, boşuna UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde değil. ‘’Gece Petra’’ (Petra by Night) turu ise bambaşka bir deneyim. Wadi Rum’da (Rum Vadisi) dörtçekerlerle belki turistik ama yer yer gözlerden uzak gerçek bir çöl deneyimi yaşama şansınız var. Çölün yalnızlığı içinde yürüyebilir, sıradışı taş formasyonların gölgesinde Ürdünlü rehberinizle piknik yapabilir, yıldızların altında bir çadırda çölde geceleyebilirsiniz

BAŞARAN ULUSOY

Bu mevsimde bir başka olan Kapadokya çocuklu aileler için Paris


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Hürriyet Seyahat okurlarına, Kurban Bayramı’nı eğer
/images/100/0x0/55ea9f53f018fbb8f88c0e48
yurtiçinde seyahat ederek geçireceklerse Kütahya, Kapadokya ya da Antalya’yı tavsiye ediyor. Kütahya, çünkü, özellikle tarihi güzellikleri ve doğal kaplıcaları, dinlenmeye yönelik bir tatil için ideal. Ayrıca, dünyaca ünlü porselen ve çinilerinin bulunduğu mağazalarından alışveriş yapabileceğinizi hatırlatıyor.

Kapadokya’nın ise mevsim olarak en rahat gezilebilecek dönemlerinde olduğunu belirten Ulusoy, mutfağının da güzel olduğunu belirtiyor. Göreme Açık Hava Müzesi’nin, peribacalarının, yeraltı şehirlerinin özellikle bu dönemde bir başka olduğunu söylüyor. Antalya’yı ise, turizmin başkenti olduğu, tatilde eğlenmeyi de isteyenlere çeşitli olanaklar sunduğu için öneriyor.

Ulusoy’un yurtdışı önerileri ise şunlar: Tunus, Türkiye’ye yakın, havası sıcak. Kartaca harabeleri, Sahara Çölü, Hammamet, önemli turistik yerleri. Acı ve bol baharatlı yemeklerin yendiği Tunus’un mutfağı ve insanlarının sevecenliği de tanımaya değer.

Prag: Kurban bayramı tatilini kültür gezisiyle geçirmeyi düşünenlerin ilk olarak düşünmesi gereken şehir. Özellikle 14. yüzyıldan kalma Tın Kilisesi, Charles Köprüsü, Saint Vitus Katedrali çok önemli tarihi örnekler.

Paris: Alışveriş için ideal bir şehir. Çocuklarıyla seyahat tercih edenler için Paris Disneyland çekici olabilir. Ayrıca Louvre Müzesi, Musee d’Orsay, Eyfel Kulesi, Zafer Anıtı (Arc de Triomphe) görülmesi gereken yerler.

FARUK PEKİN

Şiirsel şehir Mardin ve yurtdışında uzaklar


Fest Travel’ın sahibi Faruk Pekin’in de yurtiçi önerilerinden biri Kapadokya. O da mevsimin Kapadokya gezisi için çok uygun olduğunu söylüyor. Kaya oyma mimarisinin, yeraltı şehirlerinin, Göreme Açık Hava Müzesi’nin eşsizliğinden dem vuruyor. Pekin’in yurtiçinde ikinci önerisi, ‘Likya’dan Pamfilya’ya.’ Çünkü Anadolu’da Lidya egemenliğine girmeyen tek toplum, Anadolu topraklarının en ilginç kentleri ve buluntuları buradaymış ona göre. Likya Birliği’nin en büyük altı kentinden biri olan Pınara, kutsal yeri Letoon ve en önemli liman kentlerinden Patara, kurban bayramı tatilinde görülebilir. Bir de Mardin, diyor Pekin. Mardin, Hasankeyf, Şanlıurfa, Harran, Zeugma Mozaikleri’yle Gaziantep, ziyaret edilebilir. Mardin mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleriyle Güneydoğu Anadolu’nun şiirsel kentlerinden biri. Eğer geçmiş dönemlere bir yolculuk düşünüyorsanız, ideal bir seçim. Dicle, GAP, Harran, Nemrut Dağı, birbirini görmeyen pencereli evler, köşkler, hanlar ve manastırlar, kültür gezisi sevenler için...

Pekin’in yurtdışındaki önerilerinin ilki, Hindistan’ın Racastan bölgesi. ‘Hindistan’ın inançları, tapınakları, milyonlarca tanrı ve tanrıçası, doğu felsefeleri, yaşam biçimleri, ölü yakma törenleri ve ayinleri gibi farklı kültürel yanlarını keşfetmek için bu dokuz günlük tatil çok iyi bir fırsat’ diyor. İkinci önerisi: Vietnam-Kamboçya-Laos gezisi. Dinler ve diller mozaiği, şaşırtıcı tarih ve doğal güzellikler, göller, nehirler, mağaralar ve bitki örtüsü için görülmeli buralar. Ayrıca zengin mutfaklar, olağanüstü yemekler ve rengarenk pazar yerleri de tatilden bol bol keyif almanızı sağlayabilir. Bir uzak önerisi daha var Pekin’in: Tayland- Myanmar. Manastırlar, pagodalar, mimari biçimler, ilginç pazar yerleri, akıl almaz güzellikteki nehir boyları, harika göller, tepeler, Budacılar, animistler, uzun boyunlu kadınlar gibi pek çok ilginç ve güzel şeyi bu gezi sırasında bulabilirsiniz.

ŞERİF YENEN

Türkiye’nin dört yanında kayak Mısır’da sıcacık bir dokuz gün


Şerif Yenen de Kapadokya diyenlerden. O da aynı kanıda: Bölgenin eşsiz güzellikleri, zengin tarihi ve kültürel yapısı kışın başka bir güzel oluyor. Bayram ve sömestr boyunca kar beklentisi olduğu düşünülürse peribacalarının büyülü güzelliğini beyazlar altında görme fırsatını yakalayabilirsiniz. Yenen’in yurt içindeki ikinci önerisi Kuzey Ege, yani Kaz Dağları, Assos, Ayvalık güzergahı... Tabii tatilde huzur istiyor, bol yürüyüş yapıp temiz hava solumayı diliyorsanız. Bu arada Ege’nin zengin mutfağının keyfini çıkarabilirsiniz. Tatilini kayak merkezlerinde geçirmek isteyenlere ise şunu söylüyor Yenen: ‘Türkiye’nin artık dört bir yanına yayılan kayak merkezleri yurtiçi tatil için ideal mekanlar. İster Uludağ, ister Palandöken, ister Erciyes’e gidin, hepsinde kaliteli tesislerde kayak yapma imkanınız var.’

Yenen’in yurtdışı önerileri ise Uzakdoğu, Karayipler ve Mısır. Uzakdoğu’yu, şu sıralar mevsimin güzel olması nedeniyle öneriyor. ‘Tatilciler için vize problemi yok, fiyatlar da son derece uygun. Avrupa ve Türkiye’den çok farklı bir kültüre sahip bu ülkeleri tanımak için bu dokuz günlük tatil güzel bir fırsat olabilir. Sıcak, sevecen ve misafirperver halkını tanımak ve farklı kültürleri keşfetmek iyi gelebilir’ diyor. Amerika-Karayipler gezisini önermesinin nedeniyse yine mevsim itibariyle çok uygun olması. Şu günlerde çok sıcak değil ama çetin kış koşullarının yaşandığı Avrupa’ya nazaran sıcak bir tatil imkanı sunuyor yine de. Mısır’ın ise kışın çıkılacak tatiller için en ideal ülkelerden biri olduğunu söylüyor Yenen: ‘Sıcak havası, Türklere sağladığı vize kolaylıkları, zengin kültürü, toplumsal yapımıza uygunluğu ve düşük fiyat avantajı Mısır’ı seçmek için başlıca nedenler.’

False