Başkent’in kuş mekanları

Güncelleme Tarihi:

Başkent’in kuş mekanları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2007 00:00

Başkent’in çevresinde bulunan Çöl Gölü, Mogan Gölü, Kızılcahamam Ormanları, Kavaklı Dağı, İnözü Vadisi, Sarıyar Barajı ve Beynam Ormanı yüzlerce değişik kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Özellikle göç mevsiminin yaşandığı bugünlerde doğaseverler ve kuş meraklıları bu bölgelere giderek değişik kuş türlerini gözleme fırsatı buluyor.

Ankara’da yaşayan doğa tutkunları ve kuş meraklıları Başkent’in bu güzelliklerini, günübirlik gezintilerle görme imkanı elde edebilirler. Doğa tutkunları için başkent Ankara’da değişik kuş türlerini görme adresleri şöyle:

ÇÖL GÖLÜ:

Bala ve Haymana ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Ankara’nın 7 kilometre güneyindeki küçük bir kapalı havza içinde yer alan bu göl, bin 500 hektar alana sahip tuzlu ve sığ bir göl. Göl küçük derelerle beslenir. Büyük cılıbıt bu alanda ürüyor. Sakarca, angıt ve çamuran olmak üzere çok sayıda su kuşu bu gölde kışlıyor. Flamingo, dikkuyruk ve uzunbacak ise genelde üreme sonrası dönemlerinde Çöl Gölü’nde gözüküyor. Bölgede üreyen diğer kuşlar arasında ise yeşilbaş, uzunbacak, kılıçgaga, akçacılıbıt ve kızkuşu bulunuyor.

MOGAN GÖLÜ:

Gölbaşı ilçesi sınırlarında bulunan, hafta sonları çok sayıda vatandaşın tercih ettiği Mogan Gölü, alaca balıkçıl, macar ördeği, pasbaş patka ve dikkuyruğun üreyen popülasyonları ile önemli kuş alanı statüsü kazanır. Sonbahar sonunda ve ilkbahar öncesinde aralarında Macar ördeği, pasbaş patka ve sakarmekenin de bulunduğu çok sayıda su kuşu burada gözleniyor. Alanda üreyen diğer türler arasında, küçük batağan, bahri, kızılboyunlu batağan, kara boyunlu batağan, küçük balaban, boz ördek, yeşilbaş, saz delicesi, sakarmeke ve uzunbacak sayılabilir.

KIZILCAHAMAM ORMANLARI:

Ankara’nın Çamlıdere ve Kızılcahamam ilçelerini kapsayan bu bölge çıplak İç Anadolu Platosu’nun kuzey ucunda ormanlık ve dağlık bölge de kara leylek, sakallı akbaba, küçük akbaba, kızıl akbaba, kara akbaba ve küçük kartalın üreyen popülasyonları ile önemli kuş alanı statüsü kazanır.

Özellikle Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı’nda nesli tükenmekte olan karaakbabalara sıkça rastlanılabilir.

KAVAKLI DAĞI:

Ankara’nın Güdül ve Bolu’nun Dörtdivan ilçeleri sınırlarındaki Kavaklı Dağı, kara akbaba üreme sahası özelliğiyle dikkati çekiyor. Sakarya Nehri’nin kollarından olan Kirmir Çayı’na akan Savari Deresi’nin oluşturduğu 10 kilometre uzunluğundaki vadi de kara akbaba üreme sahasıdır.

İNÖZÜ VADİSİ:

Beypazarı’nın kuzeyinde bulunan yüksekliği 100 metreye ulaşan İnözü Vadisi’nin kayalıkları yuva yapan karaleylek, bıyıklı doğan popülasyonu ile önemli kuş alanı statüsü kazanıyor. Vadide üreyen diğer kuşlar arasında ise küçük akbaba ve kuzgun bulunuyor.

SARIYAR BARAJI:

Sarıyar Barajı’nın bulunduğu alan Beypazarı, Nallıhan ve Eskişehir’in Mihalıççık ilçelerini kapsıyor. Sarıyar Baraj Gölü’ne akan akarsuların ağızlarındaki sulak alanlar ve gölün kuzeyindeki kayacıklarda kuluçkaya yatan önemli türler arasında gece balıkçılı, karaleylek, küçük akbaba, bıyıklı doğan sayılıyor. Göç sırasında ise çok sayıda leylek ve angıt için bu bölge konaklama noktası özelliğiyle dikkati çekiyor. Küçük akbalıkçıl, gri balıkçıl, gece balıkçılı aynı kolonide bu bölgede kuluçkaya yatıyor. Bölge kara çaylak ve gökdoğanın üreme alanı özelliği de taşıyor.

BEYNAM ORMANI:

Ankara-Kayseri kara yoluna üzerinde bulunan başkente 40 kilometre mesafedeki karaçam türünün ağırlıklı olarak yer aldığı Beynam Ormanları, şah kartal ile değişik yırtıcı kuşları izleme alanı olarak doğaseverleri bekliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!