Başbakan Davutoğlu Silopi'de

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlu Silopide
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2016 16:10

- Davutoğlu: (3)- "Biz burada hiçbir şeyden çekinmeyiz. Ülkemizin hiçbir toprak parçasına güvenlik tedirginliği içinde gitmeyiz. Ailemizle buradayız, kardeşlerimizle buradayız, vatandaşlarımızla buradayız"- "Eğer Silopi tehlikede ve risk altındaysa ben Ankara'da rahat uyumam, ailem rahat uyumaz. Eğer Silopi'de huzur olmayacaksa, bize Türkiye'nin hiçbir yerinde, dünyanın hiçbir yanında huzur olmaz. Cizre'de olmayacaksa olmaz, Sur'da olmayacaksa olmaz. Bu, herkesçe böyle bilinsin"- "Silopi'nin bütününde, terör olayı olmamış ama çok kötü yapılaşma olan yerler de bu kapsam içine alınıp, Silopi'yi örnek bir ilçe olarak yeniden yapılandıracağız. Bu konuda bütün çalışmalar, titizlikle yürütülüyor"

Haberin Devamı

ŞIRNAK (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz burada hiçbir şeyden çekinmeyiz. Ülkemizin hiçbir toprak parçasına güvenlik tedirginliği içinde gitmeyiz. Ailemizle buradayız, kardeşlerimizle buradayız, vatandaşlarımızla buradayız. Eğer Silopi tehlikede ve risk altındaysa ben Ankara'da rahat uyumam, ailem rahat uyumaz. Eğer Silopi'de huzur olmayacaksa, bize Türkiye'nin hiçbir yerinde, dünyanın hiçbir yanında huzur olmaz. Cizre'de olmayacaksa olmaz, Sur'da olmayacaksa olmaz. Bu, herkesçe böyle bilinsin" dedi.

Davutoğlu, Silopi ziyareti kapsamında Kaymakamlıkta aldığı brifingin ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Silopi'nin yeniden ihya ve inşası yönünde ne tür adımların atılacağı yönündeki bir soru üzerine, özellikle Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) çerçevesinde bölgenin pilot bölge olarak ilan edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Psikolojik destek de dahil olmak üzere her türlü desteği vermeye başladıklarını dile getiren Davutoğlu, "Dolayısıyla sadece binaları imar etme değil, gönülleri ihya etmeye geliyoruz" ifadesini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın, Silopi'nin ihyası için faaliyet yürüttüğünü aktaran Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki bakanımız sürekli buraya gelecek. Kadınlarımızla beraber olacaklar, ailelerimizle beraber olacaklar. Buraya ben de eşimle birlikte gelerek aslında bu mesajı vermek istedim. Biz burada hiçbir şeyden çekinmeyiz. Ülkemizin hiçbir toprak parçasına güvenlik tedirginliği içinde gitmeyiz. Ailemizle buradayız, kardeşlerimizle buradayız, vatandaşlarımızla buradayız. Eğer Silopi tehlikede ve risk altındaysa ben Ankara'da rahat uyumam, ailem rahat uyumaz. Eğer Silopi'de huzur olmayacaksa, bize Türkiye'nin hiçbir yerinde, dünyanın hiçbir yanında huzur olmaz. Cizre'de olmayacaksa olmaz, Sur'da olmayacaksa olmaz. Bu herkesçe böyle bilinsin. Dolayısıyla psikolojik destek bağlamında da her türlü çalışma yapılıyor."

- "Çok güçlü bir güvenlik alt yapısı kuruyoruz"

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile okullardaki öğrencilere verilecek psikolojik destek konusunu ele aldıklarını vurgulayan Davutoğlu, okul öncesi eğitimi, süratle yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Az önce 'Ahmet Amca' diye seslenen çocukların her birisi, benim ailemin parçasıdır, onlarla ilgili gerekli destekler, çalışmalar yapılacak. Fiziki mekan düzenlemeleri ve kentsel dönüşüm için gençlik merkezi, kültür merkezi, stadyum vesaire, bu tür özellikle gençlerimiz için faaliyet alanı olacak çalışmaların, yaza kadar tamamlanması talimatını verdim. Gençlerimiz, en iyi şartlarda bu ülkenin genci olarak, bu imkanlara kavuşacak. Kentsel dönüşüm çalışmaları için de hedef tarih, yeniden okulların açıldığı eylül, ekim gibi bir tarihtir. Ama bu bütünüyle o zaman bitmeyebilir. Bizim için önemli olan, önemli bir aşamanın o tarihe kadar geçmiş olmasıdır. Geçmişte Van depreminde yaptıklarımızı hatırlarsanız, ben kurumlara güveniyorum."

Haberin Devamı

Önümüzdeki bir hafta, on gün içerisinde bütün yolların, tümüyle en iyi şartlara gelmiş olacağı bilgisini aktaran Davutoğlu, salı günü, özellikle binalardaki tadilatla ilgili bürokratik işlerin tamamlananacağını bildirdi.

Hummalı bir çalışmanın içerisinde olacaklarını belirten Davutoğlu, güvenlik şartlarını da kesinlikle ihmal etmeyeceklerinin altını çizdi. Davutoğlu, "Ne ihtiyaç varsa güvenlik bağlamında, İçişleri Bakanımız tedbirleri alıyor. Bir daha bu sokaklar, çukurlarla, barikatlarla, insan hayatını engelleyen unsurlarla kirletilmemesi için de çok güçlü bir güvenlik alt yapısı kuruyoruz" diye konuştu.

- "Tespit edilen 27 esnafımıza, 621 bin lira ödeme yapılacak"

Haberin Devamı

Başka bir gazetecinin, hasar oluşan evlerin, iş yerlerinin tespiti konusunda nasıl bir çalışmanın yapılacağı şeklindeki sorusuna karşılık Başbakan Davutoğlu, bu konularda ilanların yapıldığını hatırlattı.

Zarar tespit çalışmalarının çok süratle yapıldığını vurgulayan Davutoğlu, her evde ne tür zararın olduğunun bilindiğini ifade etti.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu zararların belli bir miktarına kadar, yani teknik olarak az hasarlı kategorisine giren evler, binalar, iş yerleri var. Tespit edilen 27 esnafımıza, 621 bin lira ödeme yapılacak. Az hasarlı binalarda, aile hayatını orada devam ettirmek istiyorsa o binalar yardımla tadil edilecek. Ama orta ve çok hasarlı ise ve belli bir mahallede yoğunlaşmışsa o mahalle tümüyle dönüşüme alınıp, her aileye barınacakları, çağdaş standartlarda evler yapılacak. Bu konuda son derece teknik bir süreç takip ediliyor. Hasarlar tespit edilip, gereken yapılacak. Bu anlamda, Silopi'nin sadece kentsel dönüşüm değil, Silopi'nin bütününde, terör olayı olmamış ama çok kötü yapılaşma olan yerler de bu kapsam içine alınıp, Silopi'yi örnek bir ilçe olarak yeniden yapılandıracağız. Bu konuda bütün çalışmalar, titizlikle yürütülüyor."

Haberin Devamı

Açıklamanın ardından Davutoğlu, yürüyerek yanlarına gittiği vatandaşlarla sohbet etti.


(Bitti)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!