Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO'nun 120'nci kuruluş yemeğinde

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATOnun 120nci kuruluş yemeğinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 08:54

ADANA Ticaret Odası'nın (ATO) 120'nci kuruluş yılı gala yemeğine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kafkasların petrolünün bir gün Adana'ya akacağını söyledi.

Haberin Devamı

Sheraton Oteli'nde düzenlenen ödül törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, milletvekilleri, oda yöneticileri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

ADANA TİCARET VE SANAYİDE ÖNCÜ

Burada konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adana'nın ticaret ve sanayide öncü bir kent olduğunu anlattı. Ekonomik istikrar olmaz ise ekonomik istikbalin olmayacağını belirten Başbakan Davutoğlu şunları söyledi: "Milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmemiz lazım. Siyasi istikrar ile ekonomik kalkınma, ekonomik istikbal ile siyasi istikbal arasında ilişki buradan kaynaklanıyor. Ekonomik istikrarımız yoksa ekonomik istikbaliniz olmaz. Teknolojiniz dışa bağımlıysa istikbalinizi koruyamazsınız. Bu yüzden savunma sanayisine önem veriyoruz. Tanklarınızın bakımı için başka ülkelere muhtaç iseniz siyasi istikbalinizi ve ekonomik istikbalinizi koruyamazsınız. IMF'ye borcumuzu sıfırladık. Kimse bize doğalgaz veya petrol vermedi. Biz de bulmadık. Biz bir şeyi keşfettik. İnsanımızın içindeki cevheri keşfettik. Kendinize ve milletinizin içindeki cevhere güveneceksiniz ve yola çıkacaksınız." Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adana'nın enerji bölgesi olacağını, Ortadoğu'nun Kafkasların petrolünün bir gün Adana'ya akacağını söyledi.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK ENTEGRE SAĞLIK TESİSİ ADANA'YA

Adana'da temeli atılan bin 550 yataklı devlet hastanesinin Orta Doğu'nun en büyük sağlık kompleksi olacağını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu: "Yine Adana'nın bu ulaşım, enerji özellikleri dışında Adana'ya yapmakta olduğumuz büyük entegre sağlık kompleksiyle ki Ortadoğu'nun en büyük entegre sağlık kompleksi olacak, bin 550 yataklı. İstiyoruz ki Çukurova'nın, Akdeniz'in bu şifa veren havasından herkes istifade etsin. Sağlık turizmi, yine bu sektörel dönüşüm programlarında bizim başlı başına ele aldığımız bir kalem. Artık sağlıkta Türkiye büyük bir devrim gerçekleştirdi ve bu devrimin sonucunda sağlık hizmeti ihraç eder duruma geldi. Biz Adana'nın, bu anlamda, Ortadoğu'nun, Akdeniz'in önemli merkezlerinden biri haline gelmesini istiyoruz. Bu entegre sağlık tesisi ile sadece Türkiye'nin, Adana ve etrafındaki şehirlerin değil, Ortadoğu'nun da ihtiyacını karşılayacak kalitede bir sağlık turizmi merkezi yapacağız Adana'yı inşallah."

Haberin Devamı

ŞEHİRLER GELENEKLERE SAHİP OLDUĞU ZAMAN ŞEHİR KİMLİĞİ KAZANIRLAR

Çukurova'nın organik tarımla daha verimli hale gelebileceğini belirten Davutoğlu şöyle devam etti: "Şu ana kadar 12 yıl içinde Adana'ya 16 milyar dolarlık toplamda bir yatırım geldi. Bunda tarımda da önemli bir şey. Yaklaşık 500 bin dönüm, daha verimli tarım için elverişli hale getirildi bu dönemde. Tarım, sanayi ilişkisini, mutlaka Adana ve Çukurova'nın o tarım bereketini, daha verimli, organik tarımla da daha geniş kapsamlı sanayiye dönüşebilir tarımla da destekleyeceğiz" dedi.

EN BÜYÜK MÜZE ADANA'YA

Eski Milli Mensucat Fabrikası'nın yerinin Orta Doğu'nun en büyük müzesi haline getirildiğini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Milli Mensucat Fabrikası, belki dünyanın en büyük sanayi müzelerinden biri haline dönüşme kararı işte tam Adana'ya yakışan bir karardır. Tebrik ediyorum. Çünkü şehirler geleneklere sahip olduğu zaman şehir kimliği kazanırlar. Beni bugün Adana'da memnun eden şey, şu toplantının tertip edilmesi bile Adana'da şehir kültürünün ve geleneğinin yaşadığını gösteriyor. 120. yıl galası, 120 yıllık bir ticaret odası, en eski borsalardan biri, en eski demiryollarından. Şimdi de böyle Adana sanayi tarihini, sadece Adana sanayi tarihinin değil, Türk sanayi tarihinin de en önemli müzelerinden biri olacak. Tebrik ediyorum."

Haberin Devamı

ADANA AR-GE MERKEZİ OLSUN

Adana'nın, Ar-Ge'nin merkezi olmasını istediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Nasıl her yerde öncülük yaptı geçmişte, sanayileşmede, tarımda, istiyoruz ki Ar-Ge ve inovasyon alanında da bilim ve teknoloji alanında da Adana öncülük üstlensin. Bunu yapabilir Adana, daha ötesini de yapabilir. Hayırseverlerimiz veya üniversiteyle ilgili olanlar, sadece hayırseverlik kastıyla da değil, sanayicilerimiz, işadamlarımız, Ar-Ge gelişiminde üniversitelerin potansiyellerini kullansınlar. Çukurova Üniversitesi, bütün üniversitelerimizin potansiyelleri kullanılsın. Üniversiteler de salt teorik eğitim verme dışında, sanayimizin imkanlarıyla bu tecrübeyi öğrencilerimize, bilim adamlarımıza aktaracak imkanlar sağlasın."

Haberin Devamı

GÜZEL PROJELERLE GELİN

Bilim merkezi kurulmasının ise başlı başına güzel bir düşünce olduğunu ve bu konuda ne destek verilmesi gerekiyorsa vereceklerini kaydeden Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye inşallah önümüzdeki dönemde bütün bu siyasi istikrar ve dünyada, etrafımızda özellikle bir Ateş Çemberi içinde demokrasi kültürünü yaşatan, sağlam demokrasisiyle, sağlam siyasi yapısıyla geleceğe hazırlanırken ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme iradesi kararlılığını gösterirken önemli güç kaynaklarımızdan biri Adana'dır, Adana olacaktır. Biz bütün bu arka plana da bakarak, geleneksel ekonomiden sanayi ekonomisine, şimdi de sanayi ekonomisinden bilgi yoğunluklu ekonomiye, bilim, bilgi temelli ekonomiye, teknoloji temelli ekonomiye geçişte Adanalı işadamlarımızı öncü bir rolde görmek istiyoruz. Adana Ticaret Odamızın 120. yılı bu anlamda tarihten geleceğe giden çok önemli bir çizgiyi de temsil ettiği için gerçekten tekrar tekrar üzerinde düşünmemize vesile teşkil eden bir anma merasimi, bir gala oldu. Ben tekrar Adana Ticaret Odamıza teşekkür ediyorum"

Haberin Devamı

ATO BAŞKANI MENEVŞE : ADANA OLARAK 2023 HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Törende konuşan Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ise 2023'te Adana olarak 10 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyledi. Menevşe şöyle konuştu: "Ar-Ge inovasyon ve bilgi temelli ürün ve hizmetlerle ilimizde yaratılan katma değeri, 4 katına çıkarmaya çalışıyoruz. İlimizde potansiyeli yüksek sektörleri dünyaya açmak için Asya Avrupa ve Afrika'da karşı kanat kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor, üyelerimizi bir araya getiriyoruz. Adana'nın bu eşsiz tarihini ve doğal güzelliklerini turizme kazandırmak ve Adana'yı bir turizm destinasyonu haline getirmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Sağlık turizmi bağlamında başarıyı yakaladık ve Türkiye'nin en önde gelen kenti haline geldik. Yabancı yatırımcıları Adana'ya çekebilmek için Adana'nın uluslararası düzeyde profesyonel tanıtımını yapacak bir tüzel kişiliği kurma aşamasındayız. Adana Ticaret Odası olarak hükümetimizin makro plan ve hedeflerinin yerelde icracısı ve takipçisiyiz."

'MEMLEKETİMİN TATLISI'

Kültür ve Turizm Bakanı, Adana Milletvekili Ömer Çelik, kente her gelişinde mutlaka tattığı Adana yerel tatlılarını Başbakan Davutoğlu'na da tattırdı. Başbakan'ın yoğun programı içinde Çakmak Caddesi'ndeki Gönül Kardeşler'e giden Ak Parti üst yöneticileri halka tatlı, karakuş, taş kadayıf, irmik tatlısı, kabak tatlısından tadıp iştah ve beğeni ile yedi. Bakan Çelik'in 'memleketimin tatlıları' dediği yerel tatlılar, ilk kez yiyenlerin dikkatini çekerken, yapılışı hakkında da bilgiler aldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!