Balda 30 yıllık tecrübe

Güncelleme Tarihi:

Balda 30 yıllık tecrübe
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2006 00:00

Ankaralı Arıcılık Uzmanı ve Bal Gurmesi Selçuk Solmaz’ın yarattığı Fer Bal markası, Türkiye’nin tek bal butiğinde 30 yıllık tecrübenin ürünlerini başkentlilerle buluşturuyor. HACCP ve ISO gibi kalite sertifikalarına sahip olan Fer Bal ürünlerinin tamamen doğal olduğuna ve "gezgin arıcılık" yaparak Türkiye’nin dört bir yanından elde edildiğine dikkat çeken Solmaz ekliyor: "Türk mutfağında en az bir çeşit bal bulunmalı."

ANKARA’nın ilçesi Çamlıdere’de 300 arı kolonisiyle işe başlayan, bugün 15 bin koloni ve 200 aileyle gezgin arıcılık yapan Fer Bal, Ankara’daki butik mağazasıyla Türkiye’nin en çeşitli ürün yelpazesini sunuyor başkentlilere.

Küçük bir aile şirketi olarak 1992’de işe başlayan Fer Bal, 30 yıllık tecrübesi ve uzmanlığıyla ISO ve HACCP kalite belgeli ekolojik arı ürünlerini Türkiye’nin en çeşitli ürün yelpazesine sahip Tunalı Hilmi’deki bal butiğinden müşteriye ulaştırıyor. Türkiye’nin flora çeşitliliği konusunda uzman olan Fer Bal markasının yaratıcısı Selçuk Solmaz, yıl boyunca gezgin arıcılık yaparak ülkenin en verimli bölgelerinden elde ettiği balları Ankara’daki fabrikasında paketliyor ve ülkenin dört bir yanına gönderiyor.

Solmaz, Türkiye’nin dört bir yanında mevsim ve floraya göre gezdirdikleri arılardan elde ettikleri ürünlerin yüzde 100 doğal olduğuna dikkat çekerek, "Aileler kahvaltılarında mutlaka şifa kaynağı bal bulundurmalı" önerisinde bulundu. Solmaz, 30 yıl önce arıcılığa nasıl başladığını, faliyetlerini ve projelerini Ankara Hürriyet’e anlattı:

ALMAN UZMANLAR EĞİTTİ 1978’lerde Başbakanlık Müsteşarı olan akrabamız "ülkeyi iyi görmüyorum, sana meslek edindirelim" dedi ve baba mesleği olan arıcılıkta kendimi geliştirmeye karar verdim. Almanya’dan gelen arıcılık uzmanları, Türkiye Kalkınma Vakfı bünyesinde, usta-çırak ilişkisi içinde benimde içinde olduğum bir gruba iki yıl boyunca teorik ve pratik bir eğitim verdi. Bilgi ve tecrübemiz belli bir seviyeye ulaştıktan sonra biz de 18 bine yakın çiftçiyi eğittik. Yurtiçi ve yurtdışı seminerlere katıldık. 1980-90 arası bu vakıf bünyesinde çalıştıktan sonra 1992’de bir aile şirketi olarak Çamlıdere’de Melis Arı Çiftliği’ni kurduk. Melis, kızımın, Fer ise oğlumun adı.

300 KOLONİDEN 15 BİN KOLONİYE Başlangıçta sadece Çamlıdere’de 300 arı kolonisiyle üretim yapıyor, çiftlikten direk tüketiciye satıyorduk. Daha sonra işi geliştirdik. Bugün, Türkiye’nin en verimli, yüksek yayla ve meralarında 200 bin yetiştirici aile ile, 7 bin kovanlık kendi kolonilerimizi gezdirerek üretim yapıyoruz. Türkiye bal florası ve ballarıyla dünyada meşhurdur. Güney’de narenciye, Ege’de çam, Karadeniz’de kestane, İç ve Doğu Anadolu’da yayla, Adana ve Harran’da pamuk, Trakya’da ayçiçek balı üretilir. Her bölgenin ve çiçeğin çeşidine göre balın rayihası, tadı, kokusu, rengi ve besin öğeleri de değişir.

BANA DEĞİLSE ARIYA SAYGI GÖSTERİN İşin sırrı gezici üretim. Öreğin, kışın Mersin’e, baharda Doğu ve İç Anadolu bölgelerine mevsim ve flora durumunu tesbit edip götürüyoruz arıları. İki kamyon tutuyoruz, hava kararınca kovan deliklerini kapatıp arı kolonisini yüklüyoruz, ertesi gün öğlen Türkiye’nin neresiyse oraya ulaşıyoruz. Yaklaşık 1-1.5 ay orada konaklıyoruz, bal topluyoruz. Gerçekten çok zor şartlarda, çok büyük emeklerle üretim yapılıyor. Arkasında büyük bir emek olduğu için işçilere zaman zaman derim ki: "Bana saygı göstermiyorsanız arılara gösterin". İletişim için: 468 92 98 www.melisari.com

İyi bal kalıcı tad bırakır

İyi ve doğal balla, kötü balı nasıl ayırt edeceğimizi sorduğumuz Arıcılık Uzmanı ve Bal Gurmesi Selçuk Solmaz, "Arılar tarafından üretilmeyen veya arıların ürettiklerine müdahale edilen balın doğal olmadığını belirterek" doğal balın özelliklerini şöyle anlattı: "Gerçek balı sahtesinden ayırt etmek, damak zevki olanlar ve bal tüketen insanlar için oldukça kolaydır. Sahte bal, ağızda geçici bir tat bırakırken, gerçek balın rayihası ve damaktaki tadı yayılır ve bir süre kalır. Doğal olan balın akışkanlılığı sürekliyken, doğal olmayan balda akış esnasında kopukluklar olur. Balın doğal olmadığını tam olarak anlayabilmek içinse laboratuar sonuçlarına ihtiyaç vardır. Balın rengi beyazdan koyu kahverengiye kadar çok çeşitlidir. Yine de en kötü bal en kötü reçelden daha sağlıklıdır diyorum."

Arı sütüyle özel karışımlar

Solmaz, butikte bal çeşitlerinin yanı sıra arı sütü (royal jelly) ve polenin balla karıştırılmasıyla elde edilen özel karışımlar da satışa sunduklarını belirterek, şunları kaydetti: "Çam, kestane, yayla, kekik, ıhlamur, karkovan, pamuk, sepet, narenciye balları ve arı sütü ile polen ürünleri satıyoruz. Arı sütü, polenle beslenen 6-12 günlük işçi arıların başındaki bezelerden üretilir ve sağlığa birçok faydası olduğu kanıtlanmıştır. Arı sütü, diğer arıların 2.5 katı büyüklükteki kraliçe arıya larvadan itibaren verilen ve onu besleyen tek besin kaynağıdır. Arı sütüyle beslenen kraliçe arı, 6 yıl yaşarken işçi arı 45-60 gün arasında yaşıyor. Mucizevi bir besin. Arı sütü ve polene olan ilgi son yıllarda doğal ürünlere olan ilgiye paralel olarak arttı."

Özal’dan Tüzmen’e

Türkiye’de ulaşmamız gereken birçok yere ulaştık. 2008 hedefimiz, İngiltere ve ABD’de birer mağaza açmak, ülkemizin gerçek değerlerini ve ürünlerini dünyaya tanıtmak. Nitekim, sağlık bilinci batıda daha yüksek ve dünyada doğal ürünlere aşırı bir ilgi var. Hollanda, Belçika, Almanya ve ABD’den, Umman’dan bile müşterilerimiz var. Türkeş’ten Ecevit’e, Kürşat Tüzmen’e kadar birçok siyasetçi müşterimiz oldu. Askerden siyasetçiye, sanatçılardan sporculara 11 bin müdavimimiz var. Sağlık bilinci olan herkesin bal yemesi gerektiğini düşünüyorum. Kahvaltının olmazsa olmazıdır bal ve her mutfakta mutlaka bir çeşidi bulunmalıdır. Bal, sade olarak tüketilebildiği gibi çay veya kahveye şeker yerine karıştırılarak da kullanılabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!