Zülfü Livaneli'den okuma akşamı

Güncelleme Tarihi:

Zülfü Livaneliden okuma akşamı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 10:01

Sanatçı ve eski milletvekili Zülfü Livaneli Almanya'nın Köln kentinde Mutluluk adlı romanından pasajların seslendirildiği okuma akşamına katıldı.

Haberin Devamı

Türk Alman kültür forumu tarafından edebiyat evinde düzenlenen okuma akşamında Livaneli romanı yazarken Meryem karakterini çok fazla benimsediğini belirterek, 'Dünyaya onun gözüyle bakmaya başladım. Bundan açıkçası keyif de aldım' dedi.

Livaneli, Türkiye’yi Doğu medeniyetinden ziyade Akdeniz medeniyeti içinde görmek istediğini ifade ederek, şunları söyledi: 'Tüm İslam ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de kurtuluş kadının daha fazla özgürleşmesi ile mümkün. Türkiye diğer İslam ülkeleri gibi değil. Bazı İslam ülkelerine gidildiğinde kadınların daha havalimanında ne kadar bastırılmış halde olduklarını görmek mümkün. İlginç bir deneyle farkına vardığım bir olay da Yunanistan’da kadınların sesinin çok yüksek olmasıydı. Ben de zannediyordum ki, Yunan kadınları yüksek sesle konuşur. Ama sonradan farkettim ki Türk kadınları alçak sesle konuşuyor. Kitabımdaki Meryem karakterinin mücadelesi aynı zamanda hepimizin Türkiye için mücadelesidir.'

Türk-Alman Forumu’nun çok önemli işler başardığını ifade eden Livaneli forum yönetimine bundan sonraki çalışmaları için başarılar diledi. Okuma akşamına çok sayıda Alman ve Türk davetli katıldı. Livaneli, program sonunda kitabını hayranları için imzaladı. Köln Filarmonisinde, bu akşam Yunan sanatçı Theodorakis ve Livaneli’nin besteleri, Maria Farantouri tarafından seslendirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!