Zaman ilerlemiyor

Güncelleme Tarihi:

Zaman ilerlemiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2006 00:00

’Türkiye ve yurtdışındaki Türk kadını’ konulu bir konferans veren Profesör Nermin Abadan Unat, Türkiye´deki kadın çağdaş demokrasi yolunda büyük ilerlemeler kaydederken \"yurt dışında yaşayanlar için ise ’’Burada saat durmuş, 1973’den sonra zaman ilerlemiyor’’ dedi.

Haberin Devamı

Almanya’nın Münih kentinde Türk-Alman Toplumu Derneği ile Yabancılar Meclisi tarafından düzenlenen Türkiye’de ve yurt dışında yaşayan Türk kadınları arasındaki farkın irdelendiği toplantıda konuşan sosyolog Nermin Abadan Unat, arada büyük farklar olduğunu söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi´nde görevli Prof. Nermin Abadan Unat, dışardan ve içerden yapılan tüm eleştirilere rağmen Türk kadınının özellikle son yıllarda hızlı bir şekilde özgürlük ve demokrasi yolunda büyük yol aldığını söyledi. Avrupa Birliği’ne girme çabaları nedeniyle sivil ve ceza yasalarında yapılan reform niteliğindeki değişikliklerin de bunda önemli rol oynadığını belirten Unat yurt dışındaki kadınların ise gelişmeyi gösteremediklerini söyledi.

Unat, ’’Türkiye’deki kadınlar demokratik hakları gereği erkek-kadın eşitliği konusundaki sorunları her gün masaya yatırırken yurt dışında yaşayan kadınların büyük bir kısmı bu tartışmalardan çok uzaklarda. Yurt dışında saat 1973’de durmuş, zaman ilerlemiyor’’ dedi.

Günümüz Türkiyesi’nde kadınların Üniversite öğretim üyeliği, doktorluk, avukatlık, mimar, mühendislik ve öğretmenlik gibi meslekler başta olmak üzere çalışma hayatında büyük sayılar oluşturduğunu beliten Unat, ’’Avrupa, Amerika ve Çin de iş kuran kadınlarımız vardır. Ancak bunlar sorunlarımız olmadığını göstermez.

Ama Türkiye’de 431 kadın derneği ’Aile içi şiddet’, ’Namus cinayeti’, ’Kızların okula gönderilmesi’ gibi konularda basın ve sivil örgütlerinin de desteği ile büyük mücadele içindedirler’’ diye konuştu.

Erkan MISIRLI / MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!