Yurttaş Parası’nda artışa tepki: Çalışmak için daha fazla motivasyona ihtiyaç var

Güncelleme Tarihi:

Yurttaş Parası’nda artışa tepki: Çalışmak için daha fazla motivasyona ihtiyaç var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2023 11:15

Hükümetin küçük ortağı FDP ile ana muhalefet CDU/CSU Yurttaş Parası’ndaki artışın iptal edilmesini isterken, SPD’li Federal Çalışma Bakanlığı uygulamaya öngörülen şekilde 1 Ocak 2024 itibariyle başlanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP oluşan koalisyon hükümeti, Federal Anayasa Mahkemesi’nin anayasaya aykırı bulması üzerine 2024 yılı bütçesinde meydana gelen boşluğu doldurma yolları ararken, ana muhalefet CDU/CSU, sosyal alanda kesinti yapılması ısrarını sürdürdü. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder, Eyaletler Meclisi’ni devreye sokarak, Yurttaş Parası uygulamasının yeniden değerlendirilmesini isteyeceklerini ilan etti. Söder, “Trafik lambası koalisyonu (SPD, FDP, Yeşiller) Yurttaş Parası’nda ocak ayı itibariyle yapmayı öngördüğü artışı bir yıl ertelemeli” dedi. CSU lideri, Yurttaş Parası’nın sığınmacı boyutunun ayrıca değerlendirilmesini önerirken, “Çalışmak için daha fazla motivasyona ihtiyaç var. Yeni ödemelerde ise destek ile talep arasındaki denge orantısız” dedi.

Haberin Devamı

Yurttaş Parası’nda artışa tepki: Çalışmak için daha fazla motivasyona ihtiyaç var
‘İNSANLAR ÇALIŞMAK İSTEMİYOR’
Aynı zamanda CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı olan CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de hükümetin yeni yıl itibariyle yüzde 12 zam yaparak hayata geçirmeye karar verdiği Yurttaş Parası’nın ‘ölçüsüz’ olduğu söyledi. Hiç çalışmayıp Yurttaş Parası ile geçinenlerin neredeyse asgari ücretle çalışan kadar para aldıklarını belirten Merz, bu nedenle insanların çalışmak istemediklerini savundu. Almanya’da şu anda 2.5 milyon işsiz bulunduğunu hatırlatan Merz, “Ülke genelinde 700 binden fazla açık işyeri var. İşletmeler çalıştıracak eleman bulamıyor. Zira Yurttaş Parası alanlar asgari ücretle çalışsalar ancak aynı düzeyde kazanacakları için evde kalmayı yeğliyorlar” dedi. Hükümetin küçük ortağı FDP de Yurttaş Parası’nda artışın yeniden gözden geçirilip değerlendirilmesini gündeme getirdi. FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai, bütçede meydana gelen açığın kapatılması için Yurttaş Parası’nın yeniden belirlenmesine sıcak baktıklarını söyledi.
Yurttaş Parası’nda artışa tepki: Çalışmak için daha fazla motivasyona ihtiyaç var
POPÜLİST YAKLAŞIMDAN VAZGEÇİN
SPD Eş Başkanı Esken Saskia, dar gelirlilere veya hiç gelirleri olmayanlara dönük ödemelere göz dikilerek tartışmalar sürdürülmesine tepki gösterdi. Esken, partisinin sosyal yardımlarda kısıntıya karşı olduğunu söyledi. SPD’li Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas da, 2024 yılı bütçesinde tasarrufla ilgili tartışmaların fakirler, dar gelirliler ve göçmen kökenlilere zarar verecek şekilde sürdürülmemesi uyarısında bulundu. Yurttaş Parası ile göç ve yeteri kadar sosyal yardım nitelikli ödeme yapıldığı için insanların çalışmak istemediklerine dair bağlantı kurulmasını yanlış bulduğunu belirten Bas, bu yaklaşımın tehlikeli olduğuna da dikkat çekti. Böyle bir yaklaşımın, fakirlerle zenginler, göçmen kökenliler ile göçmen kökenli olmayanlar arasında tehlikeli bir hava yaratılmasına imkân kılan popülizm olduğunu da vurguladı.

 

 

BAKMADAN GEÇME!