Yurtdışında okuyana destek

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışında okuyana destek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 19:49

Mahkeme "Yurtdışında eğitim gören kişi en az 3 ay Almanya'da yaşıyorsa çocuk parası alabilir" kararını verdi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Frankfurt kentinde yaşayan Bilal Can, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bir üniversitede öğrenim gören kızı Elif'in (22) çocuk parası almasını mahkeme yoluyla sağladı. İki yıldan beri yurtdışında bulunan kızına yapılan çocuk parası ödemelerinin kesilmesi üzerine hukuk yoluna başvuran Can, mahkeme tarafından haklı bulundu. Can "Frankfurt İş Ajansı'na bağlı aile kasası, Kuzey Kıbrıs'ın Avrupa Birliği içinde olmadığını öne sürerek ödemeyi kesti. Davayı kazanınca ise parası geriye gönük ödemek zorunda kaldılar" dedi.

İTİRAZ ETTİM
Kızı Elif'in üç yıl Avustralya'da okuyup lise diploması alarak tekrar Almanya'ya geldiğini belirten Bilal Can, "Avustralya'da okurken, aile kasasına öğrenci belgelerini gönderiyorduk. Paramızı tam olarak ödüyorlardı. Fakat Eylül 2009'da Magosa Üniversitesi İletişim ve Pazarlama Bölümü'de öğrenime başlayan kızımın ödemeleri kesildi. Önce yazılı olarak kendim itiraz ettim. Bir kaç yazışma sonraıs sonuç alamayınca avukatım Barış Orak'ı devreye soktum" diye konuştu.

"3 AY" ŞARTINA DİKKAT
Avukat Orak, "2010 yılı Nisan Ayı'nda dava açtık. Elif'in Magosa'da öğrenim gördüğünü, Almanya'da ikameti olduğunu, ayrı bir odası ve arkadaşlarından kopmadığını, bağlı oluduğunu belgeledik. Bu arada Elif'in Hessen Eyalati Futbol Federasyonu'nunda hakemlik yaptığını, öğrenim süresince hakemliğinin dondurulduğunu içeren bir yazı da sunduk. Kassel'deki Maliye Mahkemesi'nde davaya bakan hakim "Kişi yılda en az 3 ay ikamet ettiği ülkede yaşarsa çocuk parası hakkı doğar" diyerek (9 K 874/10) dosya numaralı kararla geriye dönük çocuk parası ödenmesini talep etti" dedi.

MAHKEME HEP HAKLI BULDU
Almanya'da daha önce de benzer kararlar alındı. Çocukları Türkiye'de okuduğu için sadece 10 Euro çocuk parası alan Öztürk Ailesi de Wiesbanden Aile Kasası hakkında açtığı davayı kazanmıştı. Çocukları Türkiye'de okula devam eden tüm Türk ailelere emsal teşkil edebilecek davayı kazanan Federal Milletvekili ve aynı zamanda avukat Memet Kılıç, mevcut yasalar, Avrupa Adalet Divanı’nın 4 Mayıs 1999 tarihli C262-96 dosya nolu kararı ve Almanya Vergi Yasası’nın 62. maddesi ile Öztürk ailesinin haklılığını ortaya çıkarmıştı.

Nürnberg kentinde yaşayan Doğan Ailesi ise, Türkiye’de öğrenimini sürdüren çocuklarının parası kesilmesi üzerine açtıkları davayı kazandı. Nürnberg Maliye Mahkemesi yurt dışında eğitim gören öğrenciye, çocuk parasının verilmesi kararlaştırarak, bu durumda olan Türklere umut oldu. (7-K 589 /2008)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!