Yurtdışına 10 milletvekili

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışına 10 milletvekili
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2008 21:28

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Zeki Sezer, Avrupalı Türklere seçme hakkının yanısıra kendi vekilini seçme hakkını sağlamak için kurmaylarını harekete geçirdi. Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi önderliğindeki DSP milletvekilleri, yurt dışının ayrı seçim bölgesi olması ve 10 milletvekili kontenjanı verilmesi için kanun teklifi hazırladılar.

Haberin Devamı

Demokratik Sol Parti (DSP) milletvekilleri, Avrupalı Türkler'e seçme hakkının yanı sıra Avrupa'dan milletvekili seçilme hakkını da getirmek istiyor. DSP'li milletvekilleri yurt dışı seçim bölgesi oluşturulması yönünde bir kanun teklifi hazırlarken, yurt dışında yaşayan Türkler'in oylarıyla 10 milletvekilinin seçilmesi öngörülüyor. Kanun teklifini 13 Haziran'da verdiklerini belirten DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, "Mart ayında çıkan bir yasayla, yurtdışındaki Türk vatandaşları artık sadece sınır kapılarında değil, konsolosluklarda da oy kullanabilecek. Böylece seçmen konusunda da fazla sorun kalmadı. Anayasa Mahkemesi mektupla oy kullanmayı iptal etti. Ama sandık olabilir" dedi.

Seçme ve seçilme birlikte olur

Seçme ve seçilme hakkının birlikte düşünüldüğünü ve ayrılamayacağını söyleyen Erçelebi, "Bu nedenle Türkler'in seçme hakkının yanı sıra seçilme hakkının da olması gerekir diye düşündük. Bundan dolayı yurt dışının bir il gibi düşünülmesini ve 10 milletvekili kontenjan ayrılması gerektiğini düşündük" diye konuştu.

Oy nerede kullanılacak?

Seçmenin oyunu sadece konsolosluklarda değil, Almanya ve Türkiye tarafından ortak belirlenecek bazı noktalarda da kullanabileceğini belirten Hasan Erçelebi, "İki hükümet arasındaki temaslardan sonra konsoloslukların dışında iki devletin anlaştığı noktalarda da sandıklar kurulabilir. Bunlar halledielebilecek konular" dedi. Erçelebi, kanun tasarısının kabul edilip edilmeyeceği yönündeki soruya ise, "Herhangi bir partinin buna karşı geleceğini düşünmüyoruz" diye cevap verdi. Kanun tasarısı, DSP'li milletvekillerinin tümü tarafından imzalandı.


Zeki Sezer geliyor

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in cuma günü Almanya'nın başkenti Berlin'e geleceği öğrenildi. Sezer'in cumartesi günü değişik sivil toplum örgütleri ile toplantılar düzenleyeceği açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!