Yunanistan yolculuğu keyif veriyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan yolculuğu keyif veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2008 10:27

Yunanistan'da yolculuk yapmak çok keyifli. İnsanlar cana yakın, sürücüler çok saygılı, yemek ve müzik aynı. Yunanistan'a varınca insan memlekete gelmiş gibi hissediyor kendini.

Haberin Devamı

Yunanistan’a Makedonya sınırındaki Evzoni sınır kapısından giriyoruz. Akşam güneş batmak üzere. Yunanlı sınır görevlileri çok sakin, yemek ve çay içerken hiç rahatını bozmuyorlar ve işi yavaşa alıyorlar. Ancak sınırı geçtikten sonra insan memlekete gelmiş gibi hissediyor kendini. Sınırdaki cafede çalan 'Rembetiko' müziği bizim oraların havası. Mutfak aynı, insanları bize benziyor. Yolda cafe molası verdiğinizde nereli olduğumuzu soruyorlar. 'Türk’üz deyince, 'Gardaşi' diye hitap ediyorlar. Hele Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın memleketi Kavala’da dükkanda, otelde, restoranda Türkçe konuşan çok insana rastlıyorsunuz. Kavala’dan İpsala 240 km.

Atina - Selanik - Kavala

Yunanistan sınır kapısından çıktıktan sonra Atina istikametini, sonra Selanik ve Kavala istikametini takip etmek gerekiyor. Selanik’e 40 km kala tabelalar Atina’yı düz, Selanik’i sağa veriyor. Selanik’e 10 km kala ise Kavala sola veriyor. Sonra yol yine havaalanı ve Kavala diye ayrılıyor. Bu kavşakları kaçırmamak gerekiyor. Aksi takdirde yol Selanik’e götürüyor ve buradan tekrar otobana çıkmak çok zor oluyor. Buradan Kavala 170 km.
Yunanistan AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Ancak yeşil pasaporta vize istiyor. Nasıl olsa Avrupa’da yeşil pasaporta vize yok diye düşünerek Türkiye’den sizi ziyarete gelmiş yeşil pasaportlu yakınlarınızı yanınıza almayın. Çünkü yeşil pasaportlular vize yoksa sınırdan geri çevriliyor.
Yunanistan’da otoyollar ücretsiz, ancak Türkiye sınırına kadar tam otoban değil. Kavala’ya 83 km kala otoban bitiyor. Ancak yollar çok iyi ve bakımlı.
Kavala’dan sonra sırasıyla Xanthi, Alexandroupolis ve Türkiye istikametini izleyerek Yunanistan’ın İpsala’ya açılan Kipi sınır kapısına geliniyor. Zaten Kavala’dan sonra yol boyunca Türkiye levhaları yer alıyor. İpsala buradan yaklaşık iki saat sürüyor.

CEZAYA DİKKAT

Yunanistan’da arabayla yolculuk yapmak çok keyifli. Yunanlı sürücüler arkadan gelen araçlara yol vermek için sağdaki yan şeride kaçıyor ve öteki sürücülerden de aynı tavrı bekliyor. Yollarda öteki ülkelerde gördüğümüz trafik kontrollerine de rastlamıyoruz. Ama yollarda radarlar var. Limiti 60 km aşmanın cezası 83 Euro. Polis para tahsil etmiyor. Cezayı bankaya yatırmak gerekiyor. Yunanistan AB üyesi olduğu için cezayı ödemediğiniz takdirde ilerde faizi de yükleniyor.

HAVAALANINA GİTMEYİN

Türkiye’den geri dönüşte Selanik’e yaklaşırken tabelada Makedonya yazısını görünce sakın bu yöne gitmeyin. Selanik havaalanının adı Makedon. Aldanıp Makedon tabelasını takip ederseniz havaalanına varırsınız ve yol burda biter. Yunanistan Makedonya adını tanımıyor. Bu nedenle Makedonya’ya gitmek için Skopje, yani Üsküp tabelasını takip etmek gerekiyor.

Önemli telefonlar:

Selanik Başkonsolosluğu: 0030 23 10 24 84 52
Gümülcine Başkonsolosluğu: 0030 25 310 83 420
Yunanistan polis: 100
İlkyardım: 112
Otomobil Kulübü ELPA: 10400

Yunanca sözlük

(Türkçe okunuşuyla)

Kalimera: İyi günler
Yasu: Hoşçakalın
Evharisto: Teşekkürler
Psomi: Ekmek
Voitiya: İmdat
Nero: Su
Kafe: Kahve
Posokane: Ne kadar
Arnisyo: Kuzu eti
Ohi: Hayır
Ne: Evet
İpsarya: Balık
Meze: Meze

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!