Yüksek gelir şartı uyuma köstek oldu

Güncelleme Tarihi:

Yüksek gelir şartı uyuma köstek oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2009 11:13

Hollanda’nın AB dışından evlilik yapacaklara “uyumu teşvik ve ailelerin sosyo-ekonomik konumlarının iyileştirilmesi” gerekçesiyle getirdiği yüksek gelir şartının amacına ulaşmadığı belirlendi

Haberin Devamı

HOLLANDA’da Bilimsel Araştırmalar ve Dokümantasyon Merkezi tarafından yapılan araştırma, aile birleşiminde gelir koşulunun yükseltilmesinin, uyuma destek olmadığı gibi yabancıların sosyo-ekonomik konumlarının iyileşmesine de katkı sağlamadığını ortaya koydu. 2004 yılında dönemin hükümet ortakları CDA (Hıristiyan Demokratlar), VVD (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi) ile D66 (Demokratlar66 Partisi) tarafından uygulamaya konulmuştu. 1 Kasım 2004 tarihinden itibaren AB dışından yapılacak evliliklerde uyumun teşvik edilmesi ve ailelerin sosyo-ekonomik konumlarının iyileştirilmesi gerekçe olarak gösterilerek, yaş sınırı 18’den 21’e, gelir sınırı da asgari ücretin yüzde 120’sine yükseltmişti.

Yapılan değerlendirmede “Yurtdışından evlilik yapmak isteyenlerin gelir koşuluna kısa vadede çözüm aradıkları gözleniyor. Bunun için de kişiler, yurtdışındaki eşlerini getirebilmek için eğitimi ya da kariyeri bir kenara bırakıp, geçici süre birden fazla işte çalışıyorlar. Bu durum kişilerde gerginlik başta olmak üzere bir dizi sağlık sorunlarına yol açıyor” ifadesi kullanıldı.

3. Balkenende hükümeti tarafından 15 Mart 2006 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Yurtdışında Uyum Sınavı ile de İsviçre, Norveç, İzlanda, Lichtenstein, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Surinam’ın yanı sıra AB üyesi ülkelerin dışından evlilik yoluyla gelecek eşlerin aile birleşimi şartları daha da ağırlaştırılmıştı.

Mustafa Ayrancı (Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği Genel Başkanı): “Hollanda tarafından uygulanan aile birleşimi koşullarının ne insan haklarıyla, ne de AB-Türkiye arasındaki Ortaklık Anlaşması ile bağdaşmadığını yıllardır haykırıyoruz. Hazırlanan liste dışındaki bir ülkeden evlilik yapmanın bir dizi koşula bağlanması insan haklarıyla nasıl bağdaşabilir? Getirilen koşulların yabancılara hiçbir katkı sağlamadığı bu araştırmayla bir kez daha ortaya çıktı”

Sabri Kenan Bağcı (Hollanda Türk Spor ve Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı): “Aile birleşimi koşullarının uyuma katkı sağlamadığı ve eş seçimini engellemeyi hedeflediği ortada. Getirilen şartlarla kalbe zincir vurularak çocuklarımız Türkiye’den birini sevmeye yasaklı hale getirildi. İnsan haklarıyla bağdaşmayan koşullar artık kaldırılmalı.”

Ertuğrul Gültekin (Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu Genel Başkanı): “AB-Türkiye arasındaki Ortaklık Anlaşması yıllardır ihlal ediliyor. Aile birleşiminde yaratılan engeller, toplumsal yaşama hiçbir katkı sağlamadığı gibi tam aksine uçurum yaratıyor. Bu kriterler gençlerde bunalım yaratıyor. Bu uygulamalara artık bir son verilmesini istiyoruz.”






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!