Yolcular fişlenecek

Güncelleme Tarihi:

Yolcular fişlenecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2012 10:37

Avrupa üzerinden uçacak yolcuların kişisel bilgileri AB yönetmeliğinin öngördüğü şekilde polis tarafından kayıt altına alınıp, kontrol edilecek.

Haberin Devamı

AVRUPA Parlamentosu’nda (AP) bugün oylanacak yönetmelik AP’den geçerse, AB’ye üye ülkeler kendi ülkelerindeki havaalanlarını kullanan yolcuların kişisel bilgilerini beş yıl boyunca saklayacak. Kayıt altına alınacak bilgiler arasında ad, soyad, adres, gidilecek ülke, kredi kartı, telefon numaraları, uçuşa aracılık yapan seyahat acentesi, gidilecek hedefte yapılmış değişiklikler, havaalanında yapılan alışverişler, hatta yolcuların hangi yemekleri tercih ettiği yer alacak. Bu bilgilerin, uçak uçuşa hazır olmaz ortak çalışma yürütülen resmi birimlere gönderilmesi gerekecek.

ÖZEL BİRİMLER KURULACAK
Avrupa Birliği sınırları içinde uçan yolcu sayısının çokluğu göz önüne alındığında bilgilerin düzenli bir şekilde kayıt altına alınması için AB üyesi her devlet, kendi polis teşkilatı içinde özel bir birim kuracak. Kurulacak bu birim kendilerine gönderilen bilgileri toplayıp, kayıt altına alacak, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra da bu bilgiler gerekirse başka ülkelerdeki ortak çalışma yürütülen birimlere gönderilecek.

ABD’DEKİ UYGULAMAYA BENZİYOR
AB Komiseri Cecilia Malmström tarafından planı geliştirilen yönetmelik, 11 Eylül terör saldırılarının ardından AB üzerinden ABD’ye uçan yolcuların kişisel bilgilerinin ABD’ye gönderilmesi konusunda imzalanan anlaşmayla benzerlik gösteriyor. AB içinde planlanan bu yönetmelik öncelikli olarak AB sınırları dışına gerçekleştirilecek uçuşları kapsıyor. AB sınırları içerisinde yapılacak uçuşlarda yolcu bilgilerinin kayıt altına alınması ise önümüzdeki dönemler için öngörülüyor.

Camdan insanlar olacağız
SOSYAL Demokrat Parti’nin (SPD) AP milletvekili İsmail Ertuğ, bugün AP’de oylanması planlanan yönetmelik için hayır oyu kullanacağını söyledi. Daha önce AB’nin, ABD ve Avustralya ilgili benzer anlaşmalar yaptığına dikkati çeken Ertuğ, toplanan bu bilgilerin AB’nin kendi içinde de değerlendirilmesi gerektiği düşüncesinden doğduğunu ifade etti.

Kişisel bilgilerin kayıt altına alınmasına ‘terör’ tehdidinin gerekçe gösterildiğini belirten Ertuğ, “Terörizmin önüne geçeceğiz diye toplanan kişisel bilgilerin, bugüne kadar herhangi bir terör olayını önlediğine dair örnekler yok. Zamanla camdan, dışarıdan bakıldığında içi gözüken insanlar olmaktan korkuyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!