Yine özür dilemedi

Güncelleme Tarihi:

Yine özür dilemedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 00:00

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Marienborg Başbakanlık konutunda yeni kurulan Demokrat Müslümanlar Derneği yöneticilerini kabul etti.

Haberin Devamı

Toplantıya dernek üyelerinden 3'ü Türk 22 üye katıldı. Türkler adına Hvidovre Belediye Meclisi Üyesi Ömer Kuşçu, Sosyal Demokrat Parti Yönetim Kurulu Üyesi Yıldız akdoğan ve Ortadoğu uzmanı Gülay Şahin'ın katıldığı toplantıdan sonra bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Rasmussen'in karikatür krizinden dolayı halen özür dilememekte ısrarlı olduğu görüldü.

İmamları suçladı

Rasmussen, hükümetin uyum politikası çerçevesinde Başbakanlık konutunda daha önce imamlarla, Müslüman asıllı politikacılar ve dernek yöneticileriyle toplantılar yaptığını belirterek olayların, bazı imamların Ortadoğu ülkelerine seyahat ederek Danimarka hakkında yanlış bilgiler vermesinden kaynaklandığını söyledi.

Rasmussen "Danimarka özgür bir ülkedir. Ülkemizde din ve ifade özgürlüğü vardır. Herkez kendi dinini özgürce uygulayabilir. Danimarka toplumu çok açık bir toplumdur. 2001'de hükümete geldikten sonra ülkemize gelen yabancı sayısının, özellikle eğitimli yabancıların sayısında artış olmuştur.

Naser Khader ve arkadaşlarının, Müslüman dünyasına doğru bilgileri verebilmek için oluşturdukları derneği takdirle karşılıyorum. Kendileriyle Karikatür olaylarını da değerlendirdik ve tekrar bir toplantı yapma konusunda fikir birliğine vardık" dedi.

Önerileri dikkate alacağız

Rasmussen, olayların yatışması için diplomatik girişimlerde bulunulduğunu, derneğin diplomasinin önüne geçmediğini söyledi. Ramussen dernek üyelerini kararlar almak için değil, kurulan derneğe destek vermek ve politikasını tanımak için toplantıya davet ettiğini, öne sürülen önerileri büyük bir dikkatle not aldıklarını ve hükümette tartışacaklarını söyledi.

Din adamları politikaya karışmamalı

Lübnan Asıllı Radikal Partili Naser Khader, derneklerinin birkaç gün içinde 700 üye kaydı yaptığını ve 3 bin kişi tarafından desteklendiğini belirterek "Derneğimiz, Türkler, Pakistanlılar, Ortadoğulular gibi her ülkeden ve meslekten Müslümanlar´dan oluşmuştur. Dernekte kadınlarımızın çokluğu her halde dikkatleri çekmiştir.

Biz Başbakan'a, Müslümanlara karşı aşağılayıcı ve onur kırıcı açıklamalar, izlenen baskıcı politikadan bahsederek, Danimarka'da Müslümanlara yönelik ses tonunun yumuşatılmasını istedik. Ayrıca Müslüman ülkelerde Danimarka bayrağını ve konsolosluklarının yakılmasından duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdik.

Müslümanların genelleştirilmemesini istedik, bazı aşırı dincilerin açıklamalarının verdiği zararlara değindik. İmamların politikaya karışmamaları gerekir" dedi.

Türkler aşırı sağdan rahatsız

Toplantayı katılan Ömer Kuşçu, Başbakan'ın kendilerini kabul etmesiyle diyaloga verdiği önemi gösterdiğini belirterek, görüşmenin çok yararlı geçtiğini söyledi.

Yıldız Akdoğan, Başbakan´dan hükümeti dışarıdan destekleyen aşırı sağ Danimarka Halk Partisi'nin Müslümanları ve yabancıları hedef alan, aşağılayan açıklamalarının engellenmesini istediklerini söyledi.

Gülay Şahin de üçüncü nesil olarak kendisinin de hükümetin izlediği yabancılar politikasından rahatsız olduğunu söyledi.

Ünsal TURAN / KOPENHAG

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!