Yine Lübnanlı Türk sorunu

Güncelleme Tarihi:

Yine Lübnanlı Türk sorunu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2010 10:28

Türkiye’den Lübnan’a giden ve oradan Almanya’ya sığınan "Lübnanlı Türkler" sorunu sürüyor. Son olarak Almanya doğumlu 29 yaşındaki Jaqueline Çetinkaya, Türk makamlarının "Vatandaşımız değil" demesine rağmen "Siz Türksünüz" denilerek Lünen Yabancılar Dairesi tarafından Türkiye'ye gönderilmek isteniyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Lünen kentinde yaşayan Jaqueline Çetinkaya (29) Türk vatandaşı olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye sınırdışı edilmek isteniyor. Ancak kendisi Lübnanlı olduğunu ve Türkiye ile hiçbir bağının olmadığını belirterek bunu engellemeye çalışıyor. Aile fertleri zamanında Türkiye'den Lübnan'a göç eden ve oradan Almanya'ya sığınan çok sayıda "Lübnanlı Türk"ün yaşadığı Almanya'da 4 yaşındaki kızı Nancy ile çaresiz durumda kaldığını söyleyen Jaqueline Çetinkaya "Ben Almanya'da doğdum. Lünen Yabancılar Dairesi Türk pasaportu almam için baskı yapıyor. Babam 1942 Türkiye doğumlu Abdo (Sleiman) Çetinkaya'nın 13 çocuğundan biriyim. Babam üç yaşındayken Lübnan’a göç etmiş, o tarihten itibaren Türkiye ile bağımız yok. 1970 yıllarda Lübnan’dan Almanya’ya sığınan babam halen sığınmacı statüsünde yaşıyor" dedi.

Haberin Devamı

Sleiman'ı Çetinkaya yaptılar


Belediyenin yıllardır aileyi sınırdışı etmek için uğraş verdiğini dile getiren Jaqueline Çetinkaya, Lünen Belediyesi’nin girişimleri sonucu 2001 yılında mahkeme yoluyla babasının Mardin’de yaşayan kuzenleri ile DNA testi yoluyla akrabalığı kanıtlanarak Sleiman olan soyadlarının bu tarihten itibaren kuzenleri gibi Çetinkaya olarak değiştirildiğini söyledi. Babasının 35 yıldır Almanya’da yaşadığını 2002 yılında da askerliğini yapmadığı gerekçesiyle Türk vatandaşlığından çıkarıldığını belirten Çetinkaya, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Annemle babam Lübnan’da imam nikahıyla evlendikleri için babam Türkiye’de bekar gözüküyor. Konsolosluğa başvurduğumda Türk İçişleri Bakanlığı’ndan gelen yazıda nesep bağını kanıtlayacak bir belge bulunmadığından babaya bağlı olarak Türk vatandaşlığını kanunen kazanamadığımız bildirildi.”


Ben buraya aitim


Belgeye rağmen kendisine verilen kimliğin vatandaşlık bölümünde Türk olarak yazıldığını dile getiren Jaqueline Çetinkaya, “Belgeyi inandırıcı bulmayan belediye, Alman Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla Türk olduğumuzu ısrarla kanıtlamaya çalışıyor” diye konuştu. 13 kardeşin dokuzunun evilik veya başka nedenlerle sürekli oturum hakkı elde ettiklerini vurgulayan Jaqueline Çetinkaya, kendisiyle birlikte diğer üç kardeşin aynı statüde sınırdışı korkusuyla yaşadığını belirtti. “Ben Almanya’da doğdum, 29 yıldır burada yaşıyorum. Ne Lübnan’ı ne Türkiye’yi biliyorum. Ben buraya aitim” diyen Jaqueline Çetinkaya, kendisine verilen şu anki belgeyle ne seyahat edebildiğini ne de çalışabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

1 yıllık oturum verilecek


Lünen Belediyesi yetkilisi Günther Klencz, Jaqueline Çetinkaya’yı Türk olarak gördüklerini belirterek şunları söyledi: “Alman makamları nezdinde Jaqueline Çetinkaya Türktür. Bu konuda mahkeme kararı var. Türkiye’den Lübnan’a giden ve oradan Almanya’ya sığınan onun gibi bir çok kişi var Almanya’da. Bu konunun Türk ve Alman makamları arasında çözüme kavuşturulması gerekiyor. Çetinkaya'ya verilen yazıda Türk olmadığı dile getirilmiş. Kendisinin bunu ispatlaması oldukça zor görünüyor. Biz kendisinin çabasını şu aşamada yeterli gördük. Gerisini biz takip edeceğiz. Kendisi çalışıyor çaba sarf ediyor. Bu nedenle belediye olarak öncelikle bir yıllık oturum vermeyi planlıyoruz. Daha iyi iş bulur mücadelesini sürdürür ise ileride durum daha da değişebilir.”

Haberin Devamı

Araştırma yapılıyor


ALMANYA'da geçmişte çok sayıda kişi Lübnanlı olduğunu iddia etmesine rağmen Türk olduğu kanaatına varılarak sınır dışı edildi. Örneğin Berlin'de Eyalet Asayiş Dairesi bünyesinde oluşturulan kimlik tespit araştırma grubu, 1981'de Lübnan'dan Almanya'ya giriş yapan ve kimliği olmadığı için vatansız konumunda yaşayan 7 çocuk annesi Kahdra O.'nun Türk kökenli olduğunu tespit edip sınır dışı edilmesini sağlamıştı.


Alman makamlar 1970'li yılların sonu, 1980li yılların başında kaçak yollarla Almanya'ya gelen ve kendilerini "Vatansız Lübnanlı Kürdüz" diye tanıtan binlerce kişinin aslında Mardin ve çevresinden gelen Türkiye vatandaşı Kürtler olduğunu iddia ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!