Yılın caz ödülü Mehmet İkiz'e

Güncelleme Tarihi:

Yılın caz ödülü Mehmet İkize
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2008 11:04

İsveç'te yaşayan 29 yaşındaki Mehmet İkiz yılın caz davulcusu ödülünü aldı. Amerikali ünlü caz davulcusu Ronnie Gardiner Vakfının caz ödülüne bu yıl layık görülen Mehmet İkiz, İsveç'in Stockholm'deki ünlü caz klübü Fasching'de yapılan törenle Amerikalı ünlü caz davulcusu Ronnie Gardiner'in elinden aldı.

Haberin Devamı

Amerikalı ünlü caz davulcusu Ronnie Gardiner Vakfının caz ödülü bu yıl İsveç’te yaşayan 29 yaşındaki Mehmet İkiz’e verildi. Vakfın para ödülü ve diplomasını Mehmet İkiz, 76 yaşındaki Ronnie Gardiner’ın elinden aldı. Mehmet İkiz’in ’’Yılın Caz Davulcusu’’ seçildiği İsveç’in ünlü caz klübü Fasching’de Ronnie Gardiner tarafından açıklandı. Genç yaşında üstün bir teknik düzeye ulaşabildiği ve tekniği ile duygusunu yoğunlulukla müziğe aktarma başarısını gösterebildiği için Mehmet İkiz’in ödüllendirildiğini belirten Ronnie Gardiner, genç müzisyenin uluslararası bir isim haline geldiğini, çok sayıda ünlü müzisyene konser ve turnelerde eşlik ettiğini söyledi.

Jimi Hendrix çalarak müziğe başladı

1980 askeri darbesinden sonra İsveç’e iltica eden gazeteci Osman İkiz’in oğlu olan Mehmet İkiz 3 yaşından beri İsveç’te yaşıyor. Ortaokul döneminde Jimi Hendrix müziği çaldıkları bir grup kurarak müziğe başlayan Mehmet İkiz, Stockholm Müzik Konservatuarı’nda Afro-Amerikan bölümünde okudu. Konservatuar’dan sonra 200 öğrencinin katıldığı burs imtihanını birincilikle kazanarak Los Angeles Müzik Akademisi’ne devam etti.

Ünlülerle çalıyor

Amerika’dan döndükten sonra ünlü cazcılarla çalmaya başlayan Mehmet İkiz, çok sayıda ünlüye eşlik etti. Kendi grubuyla İstanbul’daki ilk konseri için Cemal Reşit Rey’de sahne aldı. Daha önce Maffy Falay ile geçen yıl da kendi grubu South Maxico ile İstanbul Caz Festivali’nde çaldı. Türkiye’de ayrıca Emin Fındıkoğlu, Tuna Ötenel, Kerem Görsev ve İmer Demirer’e eşlik etti.

İsveç’te Bernt Rosengren, Maffy Falay, Max Schultz ile konserler katılan İkiz, 2008 yılında ünlü opera sanatçısı Barbara Hendrix’in, Avrupa ülkelerindeki caz konserlerinde sanatçıya davulda eşlik etti. Ünlü saksafonist Scott Hamilton’un İsveç’teki konserinde sanatçıyla çalan Mehmet İkiz, Stockholm JAZZ adlı kendi şirketiyle caz albümleri de yayınlıyor.

Kültür bakanlığı danışmanı

Bütün Avrupa ülkeleri, Rusya, Çin, Avustralya, Güney Afrika, Meksika, ve ABD’de turnelere katılan Mehmet İkiz, Stockholm Müzik Konservatuarı’nda caz ve ritm dersleri de veriyor. İsveç Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Konseyinin caz danışmanı olan İkiz, 1999’dan bu yana İsveç Kraliyet Müzik Akademisi’nin ’’Caz teşvik ödülü’’nü üç kez kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!