Yeşiller’le ortaklığa “Hayır”

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller’le ortaklığa “Hayır”
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2024 11:55

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz “Tercihimiz FDP ama SPD ve Yeşiller’le de ortaklığa hazırız” derken, ‘kardeş parti’ CSU, Yeşiller’le koalisyona “Hayır” dedi.

Haberin Devamı

CSU Genel Sekreteri Martin Huber “Yeşiller partner değil rakibimiz” diyerek çeşitli alanlarda ciddi görüş ayrılıkları yaşadıkları Yeşiller’le ortaklık etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. CSU Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt de “Toplumu vesayet alma politikasından vazgeçmediği sürece Yeşiller’le ortaklık mümkün değil” diye konuştu. INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında da Almanların sadece 21’inin CDU/CSU’nun Yeşiller’le ortaklık etmesine destek verdiği, yüzde 62’sinin ise karşı olduğu ortaya çıktı. CDU/CSU’lu seçmenlerin de yüzde 54’ünün Yeşiller’le koalisyon hükümeti oluşturulmasına karşı olduğu ve yüzde 34’ünün destek verdiği belirlendi.

YÜZDE 80’İ BU HÜKÜMETE KARŞI
Aynı kamuoyu yoklamasına göre Almanların en çok CDU/CSU ile SPD’nin ‘büyük koalisyon hükümeti’ oluşturmasından yana olduğu kaydedildi. Ancak seçmenlerin yüzde 48’inin böyle bir koalisyonun “İyi olmayacağı”, sadece yüzde 36’sının “Başarılı olur” görüşünü paylaştığı belirlendi. Katılımcıların yüzde 80’e yakını şu anda SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin iktidarda kalmasına karşı olduğu belirtildi. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU yüzde 30, sağ popülist AfD yüzde 20, SPD yüzde 15, Yeşiller yüzde 13, Birlik Sahra Wagenknecht (BSW) yüzde 7, FDP yüzde 4, Sol Parti yüzde 3 ve Özgür Seçmenler (FW) yüzde 3 oy alacak.

BAKMADAN GEÇME!