Yeşiller: Zorla evlendirme engellensin

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller: Zorla evlendirme engellensin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2005 00:00

Yeşiller Meclis Grubu tarafından hazırlanan ve zorlan evlendirmelere karşı mücadele ile kurbanların daha iyi korunmasını içeren önerge parlamentoda önceki akşam görüşüldükten sonra ilgili komisyonlara havale edildi.

Haberin Devamı




Zorunlu Evlilik (Foto: Ingrid Meyerhöfer)
Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, cezaları ağırlaştırmak yerine başta Müslümanlar olmak üzere kültürel azınlıkları dışlamayacak şekilde toplumsal bir tartışma sürdürülmesini istedi.

Almanya’da Yeşiller Partisi’nin "Zorla evlendirmeye karşı mücadele-kurbanlar korunmalı" başlığı altında sunduğu önerge Federal Meclis’te önceki akşam görüşüldü ve başta Hukuk Komisyonu olmak üzeri diğer ilgili komisyonlara havale edilmesi kararlaştırıldı.

İnsan haklarına aykırı

"Zorla evlendirme eşin özgür bir şekilde seçilmesi hakkına aykırı olduğu gibi, açık bir insan hakkı ihlalidir. Zorla evlendirme Birleşmiş Milletler 4’üncü Dünya Kadınları Konferansı’nda insan haklarının zedelenmesi olarak kabul edilmiştir" denildi.

Aynı zamanda Federal Aile Bakanlığı adına 2004 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türk kadınların yüzde 49’unun Doğu Avrupalı kadınların da yüzde 44’ünün 16 yaşından sonra fiziksel veya seksüel şiddete maruz kaldığına da dikkat çekildi.

Yeşiller’in önergesinde şu talepler yer aldı:

* 19 Şubat 2005 tarihinden beri zorla evlendirmeler için 5 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Federal Hükümet, eyaletler tarafından bunun uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmeli.

* Kadınlar kaçak getirerek kendilerini evlenmeye zorlayan insan tacirlerinden korunmalı.

* 5 yıldan beri oturma izni sahibi olanlara kendilerinin başvuruda bulunması beklenmeden otomatik olarak "yerleşim izni" (Niederlassungserlaubnis) verilmeli. Zorla evlendirildiği 6 aydan fazla yurt dışında kalsa da bu durumda olanların oturma izinleri iptal edilmemeli.

* Zorla evlendirilen yabancı kadınlara, ayrılmak için evi terk etmeleri durumunda, eşlerden bağımsız oturma izni verilmeli.

* Federal Hükümet, zorla evlendirmelerle ilgili olarak Almanya genelinde geniş kapsamlı bir araştırma yaptırılmalı.

Yeşiller’in bu önergesi diğer partilerin de desteğiyle Federal Meclis’in Aile, Hukuk, İçişleri, Dışişleri, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma, Bilim ve Eğitim Komisyonları’na havale edilmesi kararlaştırıldı.

Toplumsal tartışma

Federal Meclis’teki zorla evlendirmeyle ilgili önergenin görüşmesinde Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen de bir konuşma yaptı.

"Zorla evlendirme bir insan hakları ihlalidir" diyen Sevim Dağdelen, Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) koalisyon sözleşmesinde olduğu gibi Yeşiller’in önergesinin de zorla evlendirmeye verilecek cezaların ağırlaştırılmasını hedeflediğini belirtirken, "bu tartışmada dikkatin cezaya çekilmesi, belirli bir halk grubunu dışlama ve kültürlerinin geri kalmış olduğu tehlikesi içermektedir.

Bu konuda burada yaşayan kültürleri dışlamadan ve özellikle de Müslümanları damgalamadan toplumsal bir tartışma gerekmektedir" dedi. Sevim Dağdelen ayrıca göçmen kadınlar ve göçmen örgütlerle diyaloğun geliştirilmesi yoluyla kamuoyunu daha iyi aydınlatılması gerektiğini de belirtti.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!