Yeşiller’in koalisyon zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller’in koalisyon zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2005 00:00

Yeşiller Berlin’de biraraya gelerek erken seçimle gelen koalisyon krizini görüştü.

Haberin Devamı

Yeşiller Partisi mensubu bazı politikacılar, ``Koltuğa yapışmadığımızı göstermek için Schröder kabinesindeki bakanların görevi bırakmalı’’ talebinde bulundular.

Almanya’da erken seçim önerisiyle birlikte koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller arasında yaşanan tartışma adeta ``koalisyon krizine’’ dönüştü.

Başbakan Gerhard Schröder’in ve SPD Genel Başkanı Franz Müntefering’in seçimlerden sonra Yeşiller’le işbirliğinin devam ettirileceğine dair açık sinyaller vermemelerinin ortaklar arasında ciddi sıkıntı yaşattığı ortaya çıktı.

Yeşiller´in önde gelen politikacıları dünöğleden sonra Berlin’de bir lokalde ``koalisyon krizini’’ görüşmek üzere biraraya geldi. Toplantıya Schröder kabinesinde görev yapan Yeşiller Partili bakanlar da hazır bulundu.

Görüşmelerden önce Yeşiller Partisi sol kanat mensubu bazı politikacılar, ``Koltuğa yapışmadığımızı göstermek için Schröder kabinesindeki bakanlar görevi bırakmalı’’ talebinde bulundu.
Yeşiller ``koalisyon krizini’’ görüşürken, SPD’liler küçük ortağa dönük suçlamaları artırdılar.

SPD Aşağı Saksonya Meclis Grup Başkanı Sigmar Gabriel, Yeşiller’i Almanya’da yeni işyeri yaratılmasını engellemekle suçladı. Yeşiller Meclis Grubu Eşbaşkanı Krista Sager ise bu suçlamaları geri çevirirken, ``Sigmar Gabriel hep yanlış kaleye gol atmaya çalışıyor’’ dedi.

Kohl´lü afiş

Almanya erken esçim havasına girerken haftalık ``Bild am Sonntag’’ gazetesi insanları gülümsetecek iki ayrı seçim afişi hazırlattı.

SPD logosuyla hazırlattırılan bir afişte, Almanya’nın CDU’lu eski Başbakanı Helmut Kohl’ün fotoğrafının yanında ``Hallo, işte yine geldim. Şimdiki adım Angela Merkel’’ yazısı yer aldı.

CDU logolu Angela Merkel fotoğraflı bir afişte de ``Ülkenin gerçek erkeklere ihtiyacı var’’ denildi.
SPD ile ortaklığa hayır

Alman Yeşiller´in ``gizli lideri’’ konumundaki Federal Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’e yakınlığıyla tanınan Avrupa Parlamentosu milletvekili Daniel Cohn-Bendit, partisinin SPD ile yeni bir koalisyon oluşturmamasını istedi.

SPD’nin politik olarak 1970’li yıllara geri gittiğini belirten Cohn-Bendit, ``Alman sosyal demokratlar büyük koalisyon (CDU/CSU -SPD) oluşturmanın peşinde. Artık biz muhalefetteyiz’’ dedi.

1968 yılında Fransa’daki öğrenci hareketlerin öncülerinden olan ve ``Kızıl Dany’’ olarak nitelenen Daniel Cohn-Bendit, parti arkadaşlarına SPD ile ortaklığın sürdürülmemesi çağrısında bulundu.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!