Yeşiller’in ilk büyük zaferi

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller’in ilk büyük zaferi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2012 09:42

Stuttgart’da CDU’nun 40 yıllık iktidarı yıkıldı. Almanya genelinde ilk defa bir yeşil aday büyükşehir belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. Cem Özdemir “Eyalet, belediye tamam. Bundan sonraki hedefimiz Federal hükümet” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Baden-Württemberg eyaletinin başkenti Stuttgart Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimin Birlik 90 Yeşiller Partisi Fritz Kuhn açık farkla kazandı. Kuhn böylelikle bir yandan 40 yıllık CDU iktidarına son verirken, diğer yandan Almanya’nın ilk büyükşehir belediye başkanı oldu.

7 Ekim’de yapılan ilk tur seçimde yarışan 14 aday yüzde 50 barajını aşamayınca 21 Ekim’de yapılan ikinci tur seçimde en çok oyu alan Birlik 90 Yeşiller adayı Fritz Kuhn ve CDU adayı Sebastian Turner yarıştı.

Kuhn ikinci turda seçmenden 102 bin 741 oy alarak oyların yüzde 52.9’unu alırken Stuttgart’ın 16 yıllık Belediye Başkanı Wolfgang Schuster’in aday olmadığı Belediye Başkanlık seçiminde Bağımsızlar ve FDP’nin ittifak yaparak desteklediği CDU’nun adayı Sebastian Turner’i geri bıraktı. Turner 87 bin 969 oy alarak oyların yüzde 45.3’ünü alabildi.

Kesin sonuçların açıklanmasından sonra yeni başkan Fritz Kuhn Stuttgart belediye sarayına eşi Walhaud, oğulları Mario, Leion ve Eyalet Başbakanı Manfred Krachmann ile geldi. Yeni başkanı salonda Birlik 90 Yeşiller eş başkanı Cem Özdemir, Eyalet milletvekili Muhterem Aras ve Partililer yoğun alkış ile karşıladı.

Cem Özdemir hedef büyüttü
SEÇİM sonucunu değerlediren Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Stuttgart’da ikinci defa tarihi olay yaşıyoruz. Eyalet hükümeti seçiminden sonra büyükşehir belediye başkanlığını kazanmış olmaktan çok mutluyuz. Yeşiller Almanya’da ilk defa bir büyükşehir belediye başkanlığı seçimini kazandık. Müthiş bir başarı. Büyük bir zafer. Yeni hedefimiz genel seçimlerde de başarılı olmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!