Yeşiller’den Schröder’e istifa çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller’den Schröder’e istifa çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2005 00:00

Almanya’da erken seçim tartışmaları devam ederken, küçük ortak Yeşiller Partisi milletvekili Werner Schulz, en doğru yolun Schröder’in istifası olacağını söyledi.

Haberin Devamı




Gehard Schröder
Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nnu mutlak çoğunluğu elde edeceği saptandı.

Almanya´da erken seçim tartışmaları yoğun bir şekilde devam ederken, koalisyonun küçük ortağı Yeşiller Partisi Federal Meclis milletvekili Werner Schulz, Başbakan Gerhard Schröder’i istifaya davet etti.

Erken seçim yapılması halinde yeniden Federal Meclis’e girme şansı bulunmayan Werner Schulz, ``Başbakan Schröder göreve devam etmek istemiyorsa veya görevini yapamayacak durumdaysa, Anayasa’ya göre istifa etmesi olanağı vardır. Güvenoyu ile ilgili senaryolar yerine en temiz çözüm yolu budur’’ dedi.

Werner Schulz, Başbakanı Schröder’in güven oylamasını danışıklı dövüşle kaybedip, Federal Cumhurbaşkanı Horst Köhler’den Federal Meclis’i feshetmesini istemesi durumunda Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını da açıkladı.

Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkan Yardımcısı Hans-Christian Ströbele de kendilerinin 4 yıllık yasama dönemi için seçildiğini hatırlatarak, isteyen parlamenterlerin Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hakkı bulunduğunu söyledi.

Başbakan Gerhard Schröder’in gelecek hafta çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında güvenoyunu görüşeceği açıklandı. Schröder’in bu toplantıda bakanlara güvenoyu başvurusunun gerekçelerini anlatacağı belirtildi.

Mutlak çoğunluk

Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) toplam oylarının yüzde 49’unu alacağı ve seçim bölgelerinde diğer partilere nazaran daha fazla direkt adayını Federal Meclis’e göndererek mutlak çoğunlu elde edeceği saptandı.

Forsa tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yüzde 26, Yeşiller’in yüzde 7 ve Hür Demokrat Parti’nin(FDP) de yüzde 6 oy alacağı belirlendi.

Aynı kamuoyu yoklamasında, Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ile İş ve Sosyal Adalet Seçim Alternatifi’nin (WAGS) birleşmesiyle oluşacak Sol Birlik´in yüzde 9 oranında oy alarak üçüncü güçlü parti konumuna geleceği de kaydedildi.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!