Yeşiller’de yön, SPD’de reform kavgası

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller’de yön, SPD’de reform kavgası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2005 00:00

Güven oylamasını ``düzmece’’ olarak niteleyen Yeşiller Partili Federal Meclis milletvekili Werner Schulz, partinin temel politikasından uzaklaştığını ve bunun da Yeşiller’li bakanların SPD’nin dümen suyuna gitmesinden kaynaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

Almanya’da erken seçim tartışmalarına paralel olarak hükümetin küçük ortağı Yeşiller’de yön, büyük ortak Sosyal Demokrat Parti’de (SPD) ise reform kavgası yoğunlaştı.

Tamamen düzmece




Werner Schulz
Başbakan Gerhard Schröder’in güven oylamasını kaybetmesinin tamamen ``düzmece’’ olduğunu söyleyen ve Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in Federal Meclis’i feshetmesi durumunda Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını ilan eden Werner Schulz, Yeşiller Parti’li bakanlara ciddi suçlamalarda bulundu.

Eski Doğu Almanya´daki insan hakları savunuculaır arasında yer alan ve iki Almanya’nın resmen birleştiği 1990 yılandan beri aralıksız olarak Yeşiller Partisi Federal Meclis milletvekili olan Werner Schulz, partinin son yıllarda temel politikasından uzaklaştığına dikkat çekti.


Özeleştiri

Özellikle silah ihracı ve insan hakları konusunda farklı bir politika izlenmeye başlandığını belirten Schultz, erken genel seçimlerden sonra yeniden eski politikalara dönüşmesi için şimdiden kolları sıvamak gerektiğini de söyledi.

Werner Schulz, partinin temel politikasından uzaklaşmasında SPD’nin dümen suyuna giden Yeşiller Partili bakanların önemli rol oynandığı suçlamasında bulunurken, gelecek kurultayda suçlulardan hesap sorulmasını da istedi.

Reforma devam

SPD Genel Başkan Yardımcısı ve Rheinland-Pfalz Eyalet Başbakanı Kurt Beck, Başbakan Gerhard Schröder’in başlattığı reform politikasından kesinlikle geri dönülmemesi çağrısında bulundu.

Beck, Almanya’nın ve bu ülkenin insanlarının geleceği açısından bu reformlara alternatif olmadığını savunurken, ``SPD sosyal piyasa ekonomisinin canlı kalması için bu reformların gerçekleşmesi gerektiğine gönülden inanmaktadır.

Bu nedenle çıkılan yoldan geri dönülmemeli ve kararlı bir şekilde bu reformların hayata geçirilmesi sürdürülmelidir’’ dedi.
Kurt Beck aynı zamanda erken genel seçimlerde partisine büyük bir şans vermediğini de itiraf etti.

İki rakmalı sonuç

Hür Demokrat Parti (FDP) Meclis Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt ise erken genel seçimlerde hedeflerinin iki rakamlı bir sonuç almak olduğunu söyledi. FDP’nin 2002 yılında yapılan genel seçimler öncesi sürdürdüğü ``Yüzde 18 Projesi’’ kampanyasını benimsemediğini belirten Gerhardt, ``FDP’nin politikasında devamlılık esastır.

CDU ve SPD’de ise bu böyle değildir. Biz bu politik kararlılığımızla seçimlerde iki rakamlı bir sonuç almayı hedefliyoruz’’ dedi.

``Sol parti’’

Almanya’da bugünlerde genel seçim olsa CDU/CSU ile FDP’nin iktidarı kesinlikle devralacağı saptandı. ``Emnid’’ tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında, bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 44, SPD’nin yüzde 26, Yeşiller’in yüzde 9, FDP’nin de yüzde 7 oy alacağı kaydedildi.

Aynı kamuoyu yoklamasında, Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ile İş ve Sosyal Adalet Seçim Alternatifi’nin (WASG) oluşturmayı kararlaştırdıkları ``Sol Parti’’nin (VL) yüzde 11 oy alarak üçüncü büyük parti konumuna yükseleceği de belirlendi.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!