‘Yeşil Kubbe’ hırsızlarına hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

‘Yeşil Kubbe’ hırsızlarına hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2023 14:07

Almanya’nın Dresden kentinde bulunan tarihi Yeşil Kubbe’de (Grünes Gewölbe) gerçekleşen mücevher hırsızlığından üç buçuk yıl sonra, soygunu yapan Berlin’deki Remmo aşireti üyesi beş kişi hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

25 Kasım 2019 tarihinde Dresden’deki ‘Yeşil Kubbe’yi soyan hırsızlar, aylar sonra Berlin’de yapılan baskınlarda teker teker yakalanmıştı. Beşi tutuklu yargılanırken, bunlardan biri ve 25 yaşındaki bir kişi 2017 yılında Berlin’deki Bode Müzesi’nden altın sikke çalmak suçundan aldıkları cezalarını çekmeye devam ediyor. 2022 Noel’inden kısa bir süre önce çalınan mücevherlerin çoğunun iade edilmesinin ardından ocak ayı başında ‘savunma’, ‘savcılık’ ve ‘mahkeme’ arasında bir ‘savunma pazarlığı’ yapıldı. Tartışmalı ‘pazarlık’ dört sanık için kabul edildi ve bu sanıklar daha sonra avukatları aracılığıyla suça iştirak ettiklerini beyan etti. Bir başka sanık da suçunu itiraf etti ancak sadece müze vitrininde delik açmak için kullanılan baltalar gibi eşyaları temin ettiğini söyledi.

‘Yeşil Kubbe’ hırsızlarına hapis cezası
EN AZI 5 YIL 10 AY CEZA ALDI
Bugün Dresden Bölge Mahkemesi’nde görülen duruşmada 5 kişi, tehlikeli ve zarar verecek şeklide çok ciddi kundaklama, silahlı hırsızlık, mala zarar verme ve kasıtlı kundaklamadan suçlu bulundu. 25 yaşındaki bir zanlı olay anında başka yerde olduğunu kanıtlayarak beraat etti. Şu anda 26, 27 ve 29 yaşlarında olan ve Almanya’da tanınan Arap kökenli geniş aileden üç erkek için ceza mahkemesi 6 yıl 3 ay, 5 yıl 10 ay ve 6 yıl 2 ay hapis cezası verdi. İkiz kardeşlerden biri ise 4 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, 4 sanığın, kilide ve vitrine verilen zararları ödemesi kararını da aldı. Yargıçlar 24 yaşındaki diğer sanığı da suç ortağı olarak gördü ve daha önceki bir mahkûmiyet de dahil olmak üzere gençlik ceza yasasından 6 yıl ceza verdi. Karara medyanın ilgisi büyük oldu.
‘Yeşil Kubbe’ hırsızlarına hapis cezası
EYALET TAZMİNAT TALEP ETMİŞTİ
25 Kasım 2019 tarihinde Yeşil Kubbe’de meydana gelen sanat eseri hırsızlığı, Almanya’daki en görkemli soygunlardan biri olarak kabul ediliyor. Failler, toplam değeri 116.8 milyon Euro olan elmas ve pırlantadan yapılmış 21 parça mücevheri çalışmış ve izlerini kaybettirmek için tarihi şehirdeki bir elektrik trafosunu ve bir konutun yeraltı otoparkındaki kaçış aracını ateşe vererek 1 milyon Euro’dan fazla zarara yol açmışlardı. Saksonya eyaleti, iade edilen, kısmen hasar gören ve hâlâ kayıp olan mücevher parçalarının yanı sıra tahrip edilen vitrinler ve müze binasının onarımı için yaklaşık 89 milyon Euro tazminat talep etmişti.

BAKMADAN GEÇME!