YENİ YILDA YENİ KURALLAR

Güncelleme Tarihi:

YENİ YILDA YENİ KURALLAR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2008 17:11

Almanya'da yeni yılda, sağlık kasalarına kesilen primlerden işsizlik sigortası kesintisine, trafik cezalarından çocuk parasına kadar, milyonlarca insanı ilgilendiren bir dizi yasal değişiklikler yapılacak.2009'da Çocuk parası, kira yardımı ve emekli aylıklarının artacak olması nedeniyle ekonomik sıkıntıdan bunalan halkın bütçesi rahatlayacak. Buna karşılık trafik cezalarına neredeyse yüzde 100'e varan zam yolda.

Haberin Devamı

Almanya'da milyonlarca insanın bütçesini ilgilendiren bir dizi yasal değişiklikler, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak. Küresel krizin kendini hissettirdiği Almanya'da özellikle çocuklu ailelerin, çalışanların ve yardıma muhtaç olan insanların bütçelerini bir nebze rahatlatacak yasal değişiklikler, özetle şunlar:

Çocuk parası

Federal Hükümetin aldığı yeni kararı uyarınca, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren çocuk parası birinci ve ikinci çocuk için 154 Euro'dan 164 Euro'ya, üçüncü çocuk için 154 Euro'dan 170 Euro'ya ve 4. çocuktan itibaren de 179 Euro'dan 195 Euro'ya yükseltilecek. Ayrıca çocuklar için yapılacak harcamaların vergiden düşürülen dilimi 3 bin 648 Euro'dan 3 bin 864 Euro'ya artırılacak. Ailesi yardıma muhtaç olan çocuklar, önümüzdeki yıldan itibaren 10. sınıfa kadar her eğitim yılının başında 100 Euro öğrenim yardımı alabilecekler.

Vergi kolaylığı

Evde, temizlik ve bahçe bakımının yanı sıra, aynı hanede yaşayan yaşlı veya hasta insanlar için çağrılan bakıcılara yapılan toplam 20 bin Euro'ya kadar harcamalar, vergiden düşülebilecek. Bu masrafların yüzde 20'si oranında yani 4 bin Euro'su maliye dairesinden iade edilecek. Evde yapılan tadilat çalışmalarında, malzeme haricinde yapılan masrafın 3 bin Euro'luk bölümü vergiden düşüldüğünde, bu meblağın yüzde 20'si veya en fazla 600 Euro'su iade edilebilecek.

Kira yardımı

Yeni yılda yürürlüğe girecek yeni bir uygulama da, yardıma muhtaç kişilere verilen kira yardımı artışıyla ilgili. Ekim 2008 tarihinden itibaren geri dönük uygulanacak yasaya göre, yardıma muhtaç olarak kayıtlı olan aileler, 50 Euro ek kira yardımı alabilecek. Ayrıca evin büyüklüğüne ve dairede oturan kişi sayısına bağlı olarak, bir kereye mahsus kira yardımı daha ödenecek. Buna göre, yardıma muhtaç bir bekara 100 Euro, iki kişinin ikamet ettiği haneye ise 130 Euro ek yardım yapılacak. Almanya'da 600 bin haneye kira yardımı yapılıyor. Bunun için ayrı bir başvuru yapılmasına gerek yok. Ekim 2008-Mart 2009 arasında kira yardımı almaya hak kazananlara, ek kira yardımı otomatik olarak banka hesaplarına yatırılacak.
Yeni yılla birlikte ayrıca, yardıma muhtaç kişilere ve yoksulluk düzeyindeki emeklilere yapılan kira ve yakıt yardım miktarları da ortalama 90 Euro’dan 142 Euro’ya artırılacak. o.


Sağlık Sigortası primleri artıyor

Yasal sağlık sigortasına kesilen primler 1 Ocak'tan itibaren yüzde 15,5'e yükseliyor. Bunun yüzde 14,6'lık bölümü, işveren ve çalışan tarafından yarı yarıya karşılanacak. Bu durumda, çalışan kişi kendi paylarına düşen yüzde 7,3'lük primin yanı sıra, yüzde 0,9 oranında daha prim ödemesi gerekecek.

Özel Sağlık Sigortası

Özel sağlık sigortaları, yeni yılla birlikte daha önce özel sağlık sigortalı olup da şu an sigortasız olan eski üyeleri sigortalamakla yükümlü olacak. Ayrıca yasal sağlık sigortalarının sunduğu asgari düzeydeki sağlık hizmetlerini en fazla 570 Euro karşılığında sunabilecek.
2009 yılında ilk kez, özel sağlık sigortasında temel sağlık sigortası hizmeti alan üyeler, istekleri halinde başka bir özel sağlık sigortasına geçebilecekler. Sigorta değişimi için en geç 30 Haziran 2009 tarihine başvurmak gerekiyor. Ayrıca, özel sağlık sigortalarında, üyeler adına yapılan ileri dönük birikim, kişinin başka bir sigorta kuruluşuna geçmesi halinde, kısmen transfer edilebilecek. Bu daha önceki mevzuat gereği mümkün değildi. 1 Ocak 2009'dan itibaren, aylık brüt geliri en az 3 bin 675 Euro olanlar, hem zorunlu sigortalılıktan isteğe bağlı sigortalılık statüsüne geçebileceği gibi, yasal sağlık sigortasından, özel sağlık sigortası üyesi olmaları mümkün.

İşsizlik sigortası

Yeni yılla birlikte işsizlik sigortası primleri yüzde 3,3'ten yüzde 2,8'e düşecek. Böylece yılda 30 bin Euro brüt geliri olan bir çalışan ile işvereni, 265'er Euro daha az işsizlik primi ödeyecek. İşsizlik primi ilk etapta yüzde 3,3'ten yüzde 3,0'a düşecek. Önümüzdeki yılbaşından itibaren de 30 Haziran 2010'da kadar işsizlik prim oranı yüzde 2,8 olacak. Böylece son 24 ay içinde işsizlik primi yarı yarıya düşmüş olacak. 2006 yılının sonuna kadar işsizlik primi yüzde 6,5'ti.

Mevduat faizi vergisi

Yüzde 25 oranındaki yeni mevduat faizi vergisi (Abgeltungssteuer) 2009 yılından itibaren geçerli olacak. Mevduat faizi, kar payı gibi elde edilen kazançtan bekarlar için 801 Euro, evliler için 1602 Euro düşüldükten sonra kalan bölüme vergi uygulanacak. Buna ayrıca dayanışma vergisi ile kilise vergisi de eklenecek. Örnek: Tek başına yaşayan bir kişi 2009 yılında 2000 Euro faiz geliri elde etti. Bundan 801 Euro vergi dışı uygulaması düşüldükten sonra kalan 1199 Euro'dan yüzde 25 oranında mevduat faizi vergisi kesilecek. Maliye böylece söz konusu kişiden 299,75 Euro vergi alacak.
1 Ocak 2009 yılından önce alınan ve en az bir yıl elde tutulan hisse senedi ve yatırım fonları, daha önce de olduğu gibi bu verginin dışında tutulacak.

Özel emekliliğin vergilendirilmesi

Riester ve İşyeri Emeklilikleri (Betriebsrenten), daha önceden olduğu gibi sadece kişinin vergi dilimine göre vergilendirilecek. 2005 yılından önce yapılan Özel Emeklilik Sigortaları ve sermaye birikimine dayalı yaşam sigortaları da yine vergilendirme kapsamının dışında tutulacak. Ancak bu sigortaların en az 12 yıllık yapılmış olması şartı aranıyor. Sigortalar tarafından 60 yaşından önce yapılacak ödemeler yine mevduat geliri olarak kabul edilip vergilendirilecek. Gayrimenkullerden elde edilen kira geliri ile ev satışından elde edilen gelirler de yine söz konusu vergiden muaf tutulacak. Ancak burada da konutun on yıl önce alınmış olması şartı aranıyor.

Kilometre parası

Önümüzdeki yıldan itibaren işe gitmek için yapılan yol masrafları, kilometre başına 30 Cent'ten vergiden düşülebilecek. Federal Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen daha önceki uygulamada, 21 kilometreden itibaren yapılan yol masrafları vergiden düşülebiliyordu.

Miras vergisi

Yeni yıldan itibaren miras kalan veya heyide edilen bir evde 10 yıl kendileri ikamet eden dul eş, çocuk veya resmi kayıtlı hayat arkadaşı, miras vergisinden muaf tutulacak. Ayrıca, dul eş için miras vergisinden muaf gelir miktarı 500 bin Euro'ya, çocuklar için 400 bin Euro'ya, torunlar içinse 200 bin Euro'ya yükselecek. Miras kalan kardeş ve yeğenler ise, diğer mirasçılar gibi miras vergisi ödemek zorundalar. Hayat arkadaşlığı resmi kayıtlara geçen kişiler ise, 500 bin Euro'ya kadar mirası vergilendirmek zorunda değiller. Miras kalan şirket, 10 yıl boyunca işletilmesi ve kimse işten çıkartılmazsa, miras vergisi muafiyeti kapsamına girerken, 7 yıl işletilirse, yüzde 15 miras vergisi ödenecek.

Okul parası

Özel ve kilise kurumlarına ait okullarda eğitim gören çocukları için yaptıkları eğitim, konaklama, bakım ve yiyecek-içecek harcamaları, yüzde 30 oranında vergiden düşülebilecek. Bu amaçla yapılan harcamalar için vergiden düşürme miktarı için 5 bin Euro'luk üst sınır belirlendi. Bu üst sınırdaki vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen ailelerin, yılda 16 bin 666 Euro'luk eğitim harcamasında bulunmuş olmaları gerekiyor. Yurtdışında öğrenim gören ve genel kabul gören bir diploma alan öğrenciler için yapılan harcamalar da, bu uygulama kapsamında değerlendirilecek.

Motorlu Taşıt Vergisi

Satın aldığı yeni arabayı Haziran 2009 sonuna kadar ilk kez trafiğe kaydeden otomobil sahipleri, Motorlu Taşıt Vergisi'nden muaf tutulacak. Ayrıca yeni model arabalar için bir yıl, çevreye çok az zarar veren düşük emisyonlu yeni araçlara ise iki yıl boyunca Motorlu Taşıt Vergisi muafiyeti uygulanacak.

Çocuk bakıcılığı

Maaşını devlet tarafından olan çocuk bakıcıları, özel bakıcılar gibi, gelir vergisi kapsamına alındı. Ancak bakıcılar, çocuk başına 300 Euro’yu "işletme harcaması" olarak vergiden düşebilecek. Aylık geliri 355 Euro'yu geçmeyen çocuk bakıcıları, eşlerinin üzerinden aile sigortası yaptırabilecek. Beş çocuğa kadar bakan kişiler, vergi mevzuatı açısından "serbest meslek erbabı" sayılacak. Bu durumda çocuk bakıcıları, aylık geliri 355 ile 828 Euro arasında olması halinde, 250 Euro yerine 120 Euro sağlık sigortası primi ödeyecekler. Primin yarısı da, Gençlik Daireleri tarafından bakıcılara iade edilecek.

Vergi kaçakçılığı

Nitelikli vergi kaçakçılığı ile ilgili takibattaki zaman aşımı süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılacak. Nitelikli vergi kaçakçılığına büyük oranda vergi kaçırmak, evrak sahtekarlığı ve örgütlü vergi kaçakçılığı giriyor.

Aşırı örgütler

Yeni yıldan itibaren aşırı örgüt sınıfına giren örgütler, toplum yararına hizmet veren dernek ve örgütlere tanınan vergi kolaylığından yararlanamayacaklar. Örneğin bu tür dernek ve örgütler, işletme vergisinden muaf tutulmayacağı için işletmelerden kesilen verginin tümünü ödemek zorunda olacaklar.

Misafir ailelere kolaylık

Yanlarında psikolojik hasta ve zihinsel özürlüleri barındıran „misafir aileler', 2009 yılından itibaren vergi kolaylığından yararlanabilecekler. Bakıcı konumundaki ailelere, yapılan bakım, konaklama ve yiyecek-içecek amaçlı yardımlar, gelir vergisinden muafiyeti uygulanacak.

Emekli aylığına zam

Almanya’da önümüzdeki yıl 1 Temmuz’dan itibaren emekli aylıklarına yüzde 2,75 oranında zam uygulanacak.

Emekiliklerin vergilendirilmesi

2005 yılından beri emekli aylıklarının vergilendirmeye tabi tutulan bölümü, 1 Ocak 2009’dan itibaren yüzde 56’dan yüzde 58’e yükselecek. Bu, 2009’dan itibaren emekli olacak kişiler için geçerli olacak. Buna göre, yeni yıldan itibaren emekli olacakların aylıklarının yüzde 42’si vergiden muaf tutulurken, geri kalan kısım ise vergiye tabi olacak.

Şirket alımı

Alman hükümeti, ülke ekonomisi açıdan stratejik önemdeki sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri almak isteyen yabancı yatırımcıların satış sözleşmesini veto etme hakkı olacak. Yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek „Dış Ekonomi Kanunu' ile Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin veya devlet fonlarının, telekomünikasyon veya enerji gibi stratejik sektörlerde söz sahibi olması önlenmesi hedefleniyor. Buna göre, söz konusu sektörlerde yüzde 25’in üzerinde şirket alımı yapılması halinde Alman hükümeti üç ay içinde, söz konusu şirket alımının kamu düzeni ve güvenliğini tehdit edip etmediğini inceleyebilecek ve gerekli

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!