Yasin'in dramı mecliste

Güncelleme Tarihi:

Yasinin dramı mecliste
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2011 09:55

Almanya'da Garbsen kentinde iki yıl önce polise, hakkında "Fanatik dincilerle ilişkisi var" diye mektup gönderilen Yasin Çelik'in başına gelenler meclise taşındı. Aşağı Saksonya Eyaleti Yeşiller Millevtvekili Filiz Polat, meclise verdiği 22 maddelik soru önergesi ile Yasin'in hakkını arıyor.


ALMANYA'
nın Hannover kenti yakınlarında yaklaşık dört bin Türk'ün yaşadığı Garbsen'de 11. sınıfta okuyan Afyonlu Yasin Çelik (21) hakkında polise yapılan bir ihbar Çelik'in hayatını kararttı. 2008'de yaşanan olaydan sonra okulu terk etmek zorunda kalan Çelik, o tarihten beri geçici işlerde çalışıyor. Yasin'in yaşadıklarını öğrenen Aşağı Saksonya Eyaleti Yeşiller Milletvekili Filiz Polat, Türk gencinin başına gelenleri meclis gündemine taşıdı. Polat, Yasin'in dramının bir eğitim skandalı olduğunu belirterek, "22 maddelik soru önergesi ile Yasin'in hakkını arayacağım. Konunun sonuna kadar takipçisi olacağım" dedi.

BİLGİ İSTEDİ
Polat'ın verdiği soru önergesinde özetle şu sorulara açıklık getirilmesi isteniyor:
Eyalet Eğitim Dairesi Yasin olayından sonra okul yönetimine ne gibi yaptırım veya tedbir önerdi? Bu yönde bir talimat var mı? Okul yönetiminin öğretmenle ilgili açtığı soruşturma ne aşamada? Soruşturma ne zaman tamamlanacak. Öğretmenlerin Müslüman öğrenciler hakkında iftirada bulunduğu veya dışladığı yönünde eyalet hükümetine gelen bir bilgi var mı?

ETİK DERSİNDE BAŞLADI
Yasin Çelik'e göre her şey etik dersi sınavında başladı. Etik dersinde mevcut dinlerin ortak yanları nelerdir konusunda sınav yapıldı. Yasin Çelik soruya şu cevabı vermişti: "İnsanlar istediği gibi yaşar. Kimsenin kimseye şöyle yaşa, buna inan diye zorla dayatma yapamaz. Ben bunu çevremdeki her inanıştan arkadaşımda da böyle gördüm. Böyle de yaşıyoruz. Hıristiyanlar Müslüman değerlerini anlatmak imkansız" diye cevapladı.

POLİSE İNBAR
Bu sırada polisi gelen isimsiz bir mektupta, Yasin'den aşırı İslamcı gruplarla ilişkisi olabileceği ihbarı yapıldı. Mektup üzerine polis 2 ay boyunca Yasin Çelik'i takibe aldı. Ancak Yasin'in herhangi bir grupla ilişkisi olmadığını anlayan polis Türk gencine gelerek kendisine bilgi verdi. Yasin, "Bu olay duyulduktan sonra okulda arkadaşlarım dahi şaka yolu da olsa Osama Bin Ladin gibi laflar atmaya başladılar. Giderek okuldan soğudum. Bu derslerime de yansıdı. Okulu terk etmek zorunda bırakıldım. Okulum bana sahip çıkmadı. Aylardır huzursuzum. Bir öğretmen öğrencisine böyle bir kötülüğü nasıl yapar. Yaşadıklarıma hala inanamıyorum" dedi.

MEKTUBU ÖĞRETMEN GÖNDERMİŞ
Bu orada polis mektubun kim tarafından gönderildiğini araştırınca mektubun Etik dersi öğretmeni tarafından gönderildiği ortaya çıktı. Yasin, Aralık 2008'de öğretmen hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık, Temmuz 2009'da yeterli delil olmadığı gerekçesiyle dosyayı kapadı.

Aşağı Saksonya Eğtimi Dairesi 2009 yaz aylarında öğretmen hakkında başlattığı disiplin soruşturması hala sürüyor. Öğretmenin 1973'ten beri aynı okulda Matematik ve Etik Dersi verdiği ve dinlererası diyalog çalışmalarına katıldığı kaydedildi. Diğer öğretmenler de olayı şaşkınlıkla karşıladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!