Yasa için uzlaşma arayacaklar

Güncelleme Tarihi:

Yasa için uzlaşma arayacaklar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2012 15:05

FEDERAL Alman Anayasa Mahkemesi'nin Almanya'daki seçim yasasının anayasaya aykırı olduğu kararından sonra partiler gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde uzlaşma arayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

SPD Parlamento Grubu Genel Sekreteri Thomas Oppermann, bu konuda uzun yıllar Hıristiyan Birlik Partileri'ne (CDU/CSU) yönelik uzlaşma çağrısı yaptıklarını ancak reddedildiğini hatırlatırken, şimdi ise mahkemenin onları uzlaşmaya zorladığını söyledi.

Koalisyon hükümeti, geçtiğimiz yıl muhalefetin itirazına rağmen, yeni seçim yasasını meclisten geçirmişti. CDU Parlamento Grubu Genel Sekreteri Michael-Grosse-Brömer, ağustos ayının sonu veya eylül ayının ayına kadar tekliflerini diğer partilere sunacaklarını belirtti.

Yeşiller Partisi de, "Eğer FDP ve Birlik Partileri arpalıktan vazgeçer ve adil, eşitilik ilkesine dayalı seçim yasasını isterse, bu yıl içinde bile kabul edilebilir" açıklamasında bulundu.

Yeşiller, sorunun zaman sorunu olmadığını, iyi niyet sorunu olduğunu vurguladı. Yeşiller Hukuk Sözcüsü Jerzy Montag, yasa konusunda uzlaşılamaması durumunda ciddi bir devlet krizi yaşanacağını söyledi.

Anayasa Mahkemesi, şu andaki seçim sistemine göre yapılan sandalye hesabının milletvekili sayısında eşitsizlik yarattığına vurgu yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!