Yapay zekaya dikkat! ‘Riskleri ve fırsatları iyi bilmek gerekiyor!’

Güncelleme Tarihi:

Yapay zekaya dikkat ‘Riskleri ve fırsatları iyi bilmek gerekiyor’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2024 10:13

Almanya Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği (TMMB), son haftalarda gündemden düşmeyen yapay zekâ konusunda bir toplantı düzenledi.

Haberin Devamı

TMMB yöneticilerinden matematik mühendisi Bülent Aydın tarafından ‘Dikkat Dikkat! Yapay Zekâ’ başlığı altında gerçekleştirilen toplantıda, yapay zekâyla ilgili gelişmelerin tarihi, günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan kavramların yanı sıra insanlığın geleceği açısından riskli yanları, bu riskleri azaltmayı ya da önlemeyi hedefleyen girişimler ve önlemler ele alındı. Aydın, insanların, makinelerin üretim süreçlerine girmesiyle işlerini kaybetme endişesinin yeni bir şey olmadığını hatırlattı. 19’uncu yüzyılın ilk yıllarındaki İngiltere’deki (tekstil sektöründe) ve 20’nci yüzyılın ilk yıllarında Amerika’daki (üretim bandı uygulaması-Fordizm) gelişmelerini örnek veren Aydın, “Günümüzde de ‘İşlerimiz ne olacak?’ diye soranlar var. Bu haklı bir soru. Evet, bu gelişmeden bazı insanların korkması lazım. İşlerini kaybedebilirler. Ancak bu süreç yeni işleri de ortaya çıkaracaktır” dedi.

Haberin Devamı

Yapay zekaya dikkat ‘Riskleri ve fırsatları iyi bilmek gerekiyor’

Frankfurt Türk Kültür Merkezi’ndeki toplantı Almanya’daki ‘ilk ve tek kayıtlı meslek birliği’ olan TMMB’nin kurucularından yüksek inşaat mühendisi Abdullah Eldelekli’ye (ortada) ‘Onursal üyelik’ belgesinin takdimiyle başladı. ‘DataTalks@TMMB’ etkinlikleri kapsamındaki ‘Dikkat Dikkat! Yapay Zeka’ başlıklı sunumda matematik mühendisi Bülent Aydın, yapay zekayla ilgili gelişmeleri ve sorunları anlattı...

KARŞIMIZDA ZEKİ BİR MAKİNE VAR
Öte yandan kullanıcılarının girdiği bilgileri de toplayarak sürekli büyüyen bir hafızaya ve giderek hızlanan işlem yeteneğine sahip olan yapay zekânın gelişimi için büyük şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırımlarına işaret eden Aydın, bu sürecin geleceğine ilişkin bazı sorulara şimdiden yanıt vermenin zor olduğunu kaydetti. Bir soru üzerine “Yapay zekânın insan yaratıcılığını geçebileceğini sanmıyorum” diyen Aydın, diğer taraftan da “Karşımızda zeki bir makine olduğunu” dikkatten kaçırmamak gerektiğini vurguladı. Yapay zekâdan yararlanmak için onun ‘tanımak, öğrenmek ve risklerini bilmek’ gerektiğini hatırlatan Aydın, Avrupa Birliği’nin yapay zekânın risklerini sınırlamayı hedefleyen Yapay Zekâ Yasası ve Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü gibi yasal düzenlemeleri bu alanda atılmış ileri adımlar olarak değerlendirdi. Frankfurt ve çevresindeki üniversitelerde yapay zekâ konusuyla ilgili bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin de izlediği toplantının sonunda, TMMB’nin önümüzdeki dönemde bu konuyla ilgili hem üyelerine hem de topluma yönelik bilgilendirici etkinliklerinin devam edeceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!