Yahudi cemaati Aiwanger’i affetmedi

Güncelleme Tarihi:

Yahudi cemaati Aiwanger’i affetmedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2023 11:32

Almanya Merkez Yahudi Konseyi ve Münih Yahudi Kültür derneği, gençliğinde Yahudi karşıtı broşür dağıttığı iddiasıyla eleştirilen Hür Seçmenler Genel Başkanı ve Bavyera eyaleti Başbakan Yardımcısı Hubert Aiwanger’in özrünü kabul etmedi.

Haberin Devamı

YAHUDİLER Merkez Konseyi’nin eski başkanı olan Münih ve Yukarı Bavyera Yahudi Cemaati’nin şimdiki başkanı Charlotte Knobloch, Hubert Aiwanger’in özür dileme talebini reddetti. Deutschlandfunk radyosuna konuyla ilgili açıklama yapan Knobloch, Hür Seçmenler liderinin kendisiyle temasa geçtiğini söyledi ve “Ona, kendisi ve kişiliği hakkındaki görüşlerimi açıkça ifade ettim. Özür dilemesini kabul etmedim” dedi. Knobloch, Aiwanger’in okul günlerinden kalma antisemit bir broşürle ilgili suçlamalar hakkında, bunların “Dehşet verici sözler” olduğunu ifade ederken, “Bu, bir eyaletin başbakan yardımcısı kadar sorumluluğu olan bir kişi için bir felakete benziyor. Bu normalde kabul edilemez” diye konuştu. Ancak Knobloch, Eyalet Başbakanı ve CSU Lideri Markus Söder’in, Aiwanger’i görevde tutma kararını kabul ettiğini de söyledi. Knobloch, Aiwanger’in görevden alınması durumunda bunu seçim kampanyasında kullanacağını ve muhtemelen başarılı olacağını söylerken, “Ve bu çok daha büyük bir felaket olurdu” dedi. Knobloch, Aiwanger’in gençliğinde yaptığı hatadan özür dilediğini ve değişip değişmediğiyle ilgili bir soruya ise “Aiwanger Aiwanger’dir. Onu eğitmeyeceğiz ve değiştirmeyeceğiz” cevabını verdi.

Yahudi cemaati Aiwanger’i affetmedi
ALKIŞ RAHATSIZ ETTİ
Öte yandan Almanya Yahudi Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, Bavyera eyaleti Başbakan Yardımcısı Hubert Aiwanger’in Gillamoos halk festivalinde yaptığı konuşmada alkışlanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Schuster, Aiwanger’in Başbakan Markus Söder’in pişmanlık ve tevazu gösterme talebini yerine getirmemesinden rahatsız olduğunu söyledi. Schuster, Tagesthemen’e verdiği röportajda, Aiwanger’in özür dilediğini ancak ne için özür dilediğinin tam olarak belli olmadığını söyledi. Schuster ayrıca Aiwanger’in konunun aydınlatılması için sunulan 25 soruya verdiği yanıtların çok yetersiz olduğunu ifade etti. Schuster, “Aslında Aiwanger’in, yıllar önce olmuş olsa bile, görevini kötüye kullandığını açıkça kabul etmesini bekliyor ve umuyordum. Böyle bir tartışmayı sonuçlandırmak için en doğru yol bu olurdu” dedi. Yahudi Konseyi Başkanı, Söder’in önerdiği gibi Aiwanger ile yapacağı bir görüşmede, Aiwanger’in benimsediği ‘mağdur-fail’ savunmasının hiçbir işe yaramadığını ona ifade edeceğini de kaydetti.

Haberin Devamı

AfD KAZANÇLI ÇIKABİLİR
Schuster de tıpkı Knobloch gibi, Söder’in Aiwanger ile yola devam etme kararını anlayışla karşıladığını vurguladı. Schuster, aksi takdirde Aiwanger’in eyalet seçimlerinde Hür Seçmenler için bir tür mağdur durumuna düşerek daha fazla oy toplayabileceğini ifade etti. Schuster, hatta AfD gibi bir partinin bile bundan kazançlı çıkabileceğini vurguladı. Berlin Teknik Üniversitesi Antisemitizm Araştırma Merkezi Başkanı tarihçi Wolfgang Benz ise eyalet başbakanı Söder’in yaklaşımını eleştirdi. Redaktionsnetzwerk Deutschland’a konuşan tarihçi, “Bir vatandaş olarak aydınlanmanın bu kadar az olması beni dehşete düşürüyor. Bu gelişmenin bir dönüm noktası olup olmadığını eyalet seçimlerinden sonra öğreneceğiz” değerlendirmesinde bulundu. Aiwanger’in oy kaybetme yerine oylarını artırma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşündüğünü belirten Benz, “Aiwanger bu antisemit broşürü ve açıkça aşırı sağcı faaliyetlerini, hemen açıkça konuşmuş ve utanç duyduğunu ifade etmiş olsaydı, gençlik günahları olarak görmezden gelirdim. Ancak hiçbir şey öğrenmemiş ve baskı altında kardeşini öne sürüyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!